Ste Vedeli, Da So Rabljena Vozila Hitrejša Kot Nova?

Ste Vedeli, Da So Rabljena Vozila Hitrejša Kot Nova?

February 25, 2021 Off By Boris Bukovšek

Se vam je pokvaril avto in bi radi kupili novo oziroma rabljeno vozilo? V Sloveniji je trg z avtomobili zelo zasičen, prav tako pa je tudi veliko povpraševanja. V tem članku vam razkrivamo zakaj so rabljena vozila boljša od novih in na kaj morate biti pozorni pri nakupu.

Zakaj Je Nakup Rabljenega Vozila Najboljša Odločitev?

Vsi si želimo imeti nov moderen avto, vendar hitro pristanemo na realnih tleh, že samo s pogledom na ceno. Čeprav niste navdušeni nad hudimi znamkami, kot so Porsche, Audi in Bmw, ki načeloma spadajo med najdražje avtomobile, boste za nov avto odšteli veliko.

Rabljena vozila

Če se na primer odločite za najbolj »navadno« znamko, kot je na primer Peugeot, ali pa Renault, boste za osnovni model novega avta odšteli okrog 10.000 evrov. To je za marsikoga kar velik zalogaj, saj je le malo ljudi, ki si lahko privoščijo, da bi kupili avto, brez da bi najeli kredit na banki.

Medtem pa so bolj hude znamke, kot je na primer Audi, precej dražje. Tako za informacijo, osnovni model novega Audia A3 stane približno 25.000 evrov. Kar precej, kajne? Ravno zaradi tako visokih cen, so rabljena vozila bolj popularna.

“ Ste vedeli, da, ko kupite nov avtomobil, mu cena pade že takoj, ko z njim odpeljete prvi kilometer? 

V povprečju naj bi cena avtomobila padla za 10 odstotkov že takoj po nakupu. Po treh letih pa še toliko več. Če vzamemo za primer BMW serije 3, mu po treh letih cena pade tudi do 53 %.

Zakaj bi torej kupovali nov avtomobil, če mu bo cena kmalu toliko padla, da ko se ga boste naveličali, se vam ga ne bo splačalo prodati?

Zato, ker novemu avtomobilu tako hitro pade cena, lahko dobite dober avto za zelo nizko ceno.

Avto je potrošni material, zato je nakup novega avtomobila slaba naložba.

Ker so rabljena vozila tudi tržna niša, si prodajalci dovolijo marsikaj

Velik delež rabljenih avtomobilov se oglašuje kot da so odlično ohranjeni in brez poškodb. Kar pa ne pije vode, že samo iz pogleda procentualnega deleža prometnih nesreč pri nas. Če pa prištejemo še dejstvo, da so rabljena vozila pri nas v večini z zmanipuliranim številom prevoženih kilometrov, nam hitro postane jasno, da je resnica daleč od tega, kar se oglašuje.

Na Kaj Je Treba Biti Pazljiv, Ko Kopujete Rabljeno Vozilo?

Ko se boste odločili kakšen avto želite, je najboljše, da se priklopite na portal, kjer se prodajajo Clio rabljeni avtomobili. Dobro preglejte vse oglase in se odločite za nekaj ponudnikov.

Rabljena vozila

Ko se boste dogovorili za ogled, s seboj vzemite nekoga, ki se na avtomobile spozna in vam bo znal svetovati, hkrati pa vas bo opozoril na morebitne nepravilnosti.

Pred tem pa si oglas z interneta shranite, saj se velikokrat zgodi, da je oglaševano nekaj, realnost pa je druga. Če avto že na daleč ni tak, kot je bil oglaševan ga ne kupujte.

Če želi prodajalec, da se čimprej odločite za nakup avtomobila, potem nekaj ni vredu. Le zakaj se ga želi tako hitro znebiti?

Preverite vso dokumentacijo. Dokumenti morajo biti originalni. Na spletni strani policije, pod zavihkom ukradena vozila, lahko preverite, če je bil avtomobil ukraden. Potrebujete 17 – mestno številko, ki jo najdete na pločevini avtomobila, okoli motorja, v prtljažniku in v prometnem dovoljenju.

Vse številke se morajo ujemati, v nasprotnem primeru pomeni, da je bil avto sestavljen. O tem podrobno vprašajte prodajalca, ki prodaja rabljena vozila.

Preglejte servisno knjigo. Kdaj je bil opravljen zadnji servis? Kako pogosto so bili servisi opravljeni in kje? Kdaj je čas za glavni servis?

Preverite števec kilometrov. Tukaj boste sicer morali zaupati prodajalcu, da je številka realna. Pomagate si lahko tako, da preverite, kdo je bil prejšnji lastnik in kje je bil avto vožen.

Starejši ljudje imajo večkrat avto samo za nujne opravke in zato naredijo manj kilometrov, medtem, ko je pri mladih zgodba drugačna. Če se je prejšnji lastnik vozil z avtom vsak dan v službo je velika verjetnost, da ima avto veliko prevoženih kilometrov.

Koliko je avto star? Vam bo služil še toliko časa, kot si želite, oziroma ga boste potrebovali?

Podrobno preglejte zunanjost avtomobila. Preverite pnevmatike, vse plastične dele, kakšno je podvozje, so kje kakšne vidne udrtine in praske? Je avto rjast? Vse to lahko vpliva na njegovo ceno in vašo odločitev, ali boste avto kupili.

Preverite motor – če kje pušča olje, ali je dovolj masten, itd.

Preverite tudi akumulator, hladilnik in tekočine v avtomobilu.

Preglejte obrabljenost sedežev, volana in armature. Bolj, kot je vidna obraba, več je možnosti, da ima avto veliko prevoženih kilometrov.

Rabljena vozila v prodaji morajo prav tako imeti vso obvezno opremo. Preverite ali kaj manjka? So varnostni pasovi brezhibni in se dajo zapreti?

https://www.youtube.com/watch?v=60cermck_XY

Preglejte, če je elektronika delujoča.

Avto vžgite in poslušajte njegov zvok.

Pojdite na testno vožnjo, pri tem pa bodite pozorni na:

 • Ali je avto takoj vžgal?
 • Kako se obnaša menjalnik ob prestavljanju.
 • Ali zavore delujejo tako kot je treba?
 • Kakšen je zvok podvozja ob vožnji po različnih terenih?
 • Na kratko spustite volan (to storite tako, da ne ogrožate nikogar!) in bodite pozorni, če avto zanaša v eno smer, kar lahko pomeni, da gre za napako pri optiki avta.
 • Bodite pozorni, če se za avtomobilom kadi. Črn dim je lahko znak, da je z avtom nekaj hudo narobe.
 • Ali avto ropota, ko pospešite?

Ko boste avto temeljito pregledali, se dogovorite za prepis lastništva.

Podpišite pogodbo. Slednja ni velikokrat v navadi, kadar se kupuje rabljena vozila, vendar je lahko kupoprodajna pogodba varovalo, da vas prodajalec ne bo opeharil.

Pazite, da pogodba vsebuje vse potrebne informacije tako o strankah, kot tudi o avtomobilu.

Ste vedeli, da imate kot kupec rabljenega avtomobila določene pravice?

Nova ali rabljena vozila morajo imeti garancijo. Ko kupujete avto iz druge roke, mora imeti vsaj 1 mesec garancije.

Ponavadi se avto kupuje na način videno – kupljeno, kar pomeni, da ste avto pregledali, kolikor ste ga, tako, da kasneje morebitnih pritožb ne morete uveljavljati. To pa ne velja za stvarne napake.

Če gre za stvarno napako, morate kot kupec obvestiti prodajalca v določenem roku. Če se ne moreta dogovoriti, lahko vložite tožbo.

Ali Je Boljše, Da Se Odločim Za Odkupi Rabljenega Vozila, Ali Naj Ga Prodam Sam?

To je odvisno od tega, koliko se vam da ukvarjati s prodajo. Odkup rabljenih vozil je lahko za vas najboljša rešitev, saj se boste s tem izognili pritiskom potencialnih kupcev.

Čeprav obstaja verjetnost, da boste fizični osebi lahko avto prodali za višjo ceno, kot pa podjetju, morate vedeti,da vam bo prihranjeno veliko časa in živcev.

Nakup rabljenih vozil

Ali pri odkupu rabljenih vozil dobim denar takoj?

Če želite prodati avto, se morate najprej odločiti komu, oziroma na kakšen način ga boste prodali. Če se boste odločili za fizično osebo, torej, da boste avto prodajali sami preko interneta, se pripravite, da vam bo šlo veliko časa.

V nasprotnem primeru, če se odločite za odkup rabljenih vozil pri podjetju, ki se s tem ukvarja, bo šlo vse lažje.

Najprej pripeljete avto v avtohišo, kjer ga želite prodati, oni ga bodo temeljito pregledali, pregledali vso dokumentacijo, nato pa se boste dogovorili za ceno.

Cena se ponavadi postavi glede na stanje na trgu, koliko trenutno stanejo rabljena vozila in na eurotax. Odvisno je tudi katero znamko avta prodajate, oziroma kakšno je povpraševanje na trgu za vaš avto.

Ni rečeno, da so rabljeni avtomobili boljših znamk dražji kot tisti, ki se štejejo za slabše znamke.

Znesek, ki vam ga bo ponudil prodajalec, oziroma v vašem primeru kupec vašega avta, velja 1 dan, oziroma po dogovoru, katerega pa se morata oba držati.

Če se strinjate s ponudbo, lahko podpišete pogodbo, denar pa dobite takoj.

Sledi še tehnični pregled, ki ga opravite skupaj s kupcem, oziroma podjetjem, ki kupuje in prodaja rabljena vozila.

Ko je vse to opravljeno, se na upravni enoti odjavi vaše vozilo iz prometa, vi pa dobite poplačano neizkoriščeno zavarovalnino.

Na enak način se prodaja tudi rabljena vozila, ki so bili v lasti leasinga. Torej, če imate leasing za avto, ga prav tako lahko prodate podjetju.

Odkup rabljenih vozil, ki so v lasti leasinga poteka na enak način, le da se kupec dogovori tudi z leasingodajalcem. Postopek je zelo enostaven, podjetje, ki bo od vas kupilo avto, poplača vse vaše obveznosti, preostanek denarja pa dobite vi takoj.

Za prodajo avta potrebujete naslednje:

 • prometno dovoljenje,
 • osebni dokument,
 • bančno kartico,
 • servisno knjigo,
 • vse ključe avtomobila.

Ali Se Splača Kupiti Rabljen Avtomobil?

Cena novega avtomobila je odvisna od same znamke, vendar pa so v večini novi avti zelo dragi. Če prištejemo še dejstvo, da novemu avtu pade cena v treh letih tudi do 50 odstotkov, potem lahko zaključimo, da so rabljeni avtomobili vsekakor boljša naložba.

Rabljena vozila dobrih znamk, ne samo, da so cenejša, ampak so lahko v zelo dobrem stanju, z malo prevoženimi kilometri, tako da dobite zelo dober avto, za majhen denar.

Če ste se odločili za nakup avta iz druge roke, vam svetujemo, da se odpravite v podjetje, ki prodaja rabljena vozila. Za razliko od fizične osebe, je tak nakup bolj zanesljiv, hkrati pa odkup rabljenih vozil poteka zelo enostavno.

Kje kupiti rabljena vozila?

Pogosta Vprašanja In Odgovori

Kaj paziti, ko kupujete rabljena vozila?

Predvsem bodite pozorni, da boste avto temeljito pregledali. Odpeljite ga tudi na testno vožnjo in poslušajte, če vse teče »gladko«.

Ali se nakup rabljenih vozil splača?

Novemu vozilu cena pade takoj, ko ga odpeljete iz avtohiše. V treh letih pa mu cena pade tudi do 50 %. Rabljena vozila so vsekakor boljša naložba.

Kdo odkupuje rabljene avtomobile?

Rabljena vozila odkupujejo avtohiše in podjetja, katerih glavna panoga je prodaja in odkup avtomobilov.

Ali pri odkupu rabljenih vozil dobim denar takoj?

Ko prodajate avto pravni osebi, dobite denar takoj, ko se zmenite za ceno, oziroma podpišete pogodbo.