Menjava zavornih ploščic in druge nujne servisne storitve

Menjava zavornih ploščic in druge nujne servisne storitve

April 5, 2021 Off By Boris Bukovšek

Skrb za dobro stanje avtomobila je vsekakor velika odgovornost, saj s tem močno vplivamo na življenjsko dobo vozila, pa tudi na izkušnjo pri vožnji ter navsezadnje na varnost voznika in potnikov. Ne smemo iskati bližnjic in sklepati kompromisov, temveč moramo za avtomobil dobro skrbeti. Pogosto so dovolj že redni servisi, včasih pa moramo poskrbeti tudi za predčasna popravila in zamenjave, sploh če je potrebna menjava zavornih ploščic in drugih elementov zavornega sistema.

Zavore imajo ključno nalogo pri zagotavljanju varne vožnje, hkrati pa sodijo tudi med sisteme, ki so v avtomobilu najbolj obremenjeni. To pomeni, da lahko pričakujemo tudi nekaj več obrabe, kar se kaže v slabših lastnostih delovanja zavor. Ne moremo se vedno zanašati na brezhibno delovanje zavor, v najslabšem primeru pa nas lahko zavorni sistem pusti na cedilu ravno takrat, ko ga bomo najbolj potrebovali. Splača se torej poskrbeti za preventivo, v tem primeru mislimo predvsem na redne vzdrževalne posege in preglede. Hitro lahko ugotovimo, ali bo potrebna menjava zavornih ploščic, prav tako lahko te storitve enostavno opravi praktično vsak usposobljen avtomehanik.

Ne pozabimo seveda še na druge nujne storitve, ki so na voljo pri serviserjih. Pogosto je potreben celovit pregled zavornega sistema, ob tem pa se posvetimo še drugim ključnim sistemom vozila. Tako lahko kar najbolje poskrbimo za dobrobit svojega jeklenega konjička, s tem pa tudi za svojo izkušnjo pri vsakodnevni vožnji.

Kdaj je potrebna menjava zavornih ploščic?

Najbolje je, da stanje zavornega sistema redno preverjamo ob pregledih in vzdrževalnih posegih. Takrat je možno pravočasno prepoznati znake obrabe. Veliko bolj pogosto pa je, da prepoznamo znake obrabe zavornega sistema pri vožnji, torej avtomehanik ni vedno tisti, ki odkrije obrabo.

Problem je v tem, da je menjava zavornih ploščic potrebna takrat, ko se zavorni sistem obrabi, to pa je odvisno od režima vožnje. Nekateri avtomobili lahko brez težav zdržijo deset let brez posebnega servisiranja zavornega sistema, drugi potrebujejo bistveno pogostejše vzdrževanje. To je namreč odvisno od pogostosti uporabe in načina zaviranja. Zavore bodo recimo hitro obrabili tisti, ki se redno prevažajo po kakšnih strmih poteh ali pri vožnji pogosto spreminjajo hitrost. Bistveno manjše obremenitve so na dolgih poteh, pri katerih vzdržujemo konstantno hitrost – tudi pri večji kilometrini torej ni nujno, da bo menjava zavornih ploščic potrebna pogosteje.

Kako ugotovimo, da je potrebna menjava zavornih ploščic?

Stanje zavornega sistema lahko enostavno preverimo tako, da izkoristimo storitve, ki jih ponuja avtomehanična delavnica. Na ta način pridobimo kar najbolj zanesljive podatke, poleg tega lahko na istem mestu koristimo tudi storitve, ki vključujejo zamenjavo obrabljenih delov. To ponuja praktično vsak avtoservisMenjava zavornih ploščic zagotavlja zanesljivo delovanje zavor

V praksi pa pogosteje znake obrabljenih zavor prepoznamo najprej sami pri vsakdanji vožnji. Zavorni sistem postane manj odziven, treba je močneje pritisniti na pedal za zaviranje. Ročna zavora prime šele, ko ročico potegnemo do konca nazaj. Pogosto zavore tudi cvilijo in škripajo. V takšnih primerih se že podaljša zavorna razdalja, čeprav ni nujno, da bomo razlike v odzivnosti zaviranja tudi takoj prepoznali. Pametno je torej ukrepati preventivno oziroma že ob prvih znakih težav z zavorami zapeljati na avtoservis, ki lahko sistem podrobneje pregleda in ugotovi, kaj je narobe in kako je možno stanje odpraviti.

Seveda smo na zavorni sistem pozorni tudi pri rednih pregledih in vzdrževalnih posegih. Resda menjava zavornih ploščic ni nujno povezana s kilometrino, a vsekakor lahko pričakujemo, da bodo starejša vozila, ki so pogosteje v rabi, hitreje obrabila zavorne ploščice. Tako lahko avtomehanična delavnica pri obisku ponudi dober odgovor na to, ali bo potrebna menjava zavornih ploščic in drugih delov zavornega sistema. Ravnamo se lahko po splošnih smernicah, ki narekujejo redno obiskovanje serviserja glede na starost vozila in prevožene kilometre, a to praviloma velja le za običajno rabo vozila in v nekaterih primerih ni nujno najboljši nasvet.

Menjava zavornih ploščic in druge storitve pri vzdrževanju zavor

Zavorne ploščice niso edini element zavornega sistema, res pa je, da so pri uporabi zavor zelo obremenjene. Zavore delujejo tako, da z pritiskom zavornih ploščic zmanjšujejo kinetično energijo osi avtomobila in jo pretvarjajo v toplotno energijo. Zavorne ploščice se lahko precej segrejejo, pri tem se tudi deformirajo in poškodujejo, kar vodi v slabše delovanje zavor.

Menjava zavornih ploščic je na voljo pri praktično vsakem serviserju

Tako je prav menjava zavornih ploščic pogosto glavni razlog za vzdrževanje zavornega sistema. Smo pa pozorni še na druge dele tega sistema. Opravka imamo recimo še z diski, zavornimi cilindri in oblogami ter raznimi drugimi manj opaznimi deli zavornega sistema. Obremenitve se prenašajo tudi na druge kose, zato je zelo pomembno, da teh ne zanemarjamo. Dober avtoservis lahko poskrbi za celovito vzdrževanje zavornega sistema in zamenjavo vseh obrabljenih delov, tako da se lahko na zavore vedno povsem zanesemo.

Morda gre ob tem izpostaviti še dejstvo, da je treba stanje zavornega sistema vedno preveriti tudi v primeru kakšnih posebnih okoliščin, predvsem trkov in nesreč, tudi če ni kakšnih opaznih učinkov. Tudi v tem primeru bo morda potrebna menjava zavornih ploščic za optimalno delovanje zavor.