040 165 742 dokraworld@gmail.com

Zobozdravnik in zobozdravstvene storitve

Zobozdravniki so zdravniki, ki so specializirani za oralno zdravje. Njihove naloge vključujejo:
–  Diagnosticiranje ustnih bolezni

–  Spodbujanje ustnega zdravja in preprečevanja bolezni

–  Izdelavo načrtov za zdravljenje, ohranitev ali obnovitev oralnega zdravja svojih bolnikov

– Strokovno analizo rezultatov ultrazvoka in diagnostičnih testov

– Zagotavljanje varne uporabe anestetikov

–  Spremljanje rasti in razvoja zob in čeljusti

– Opravljanje kirurških posegov na zobeh, kosteh in mehkih tkivih ustne votline.

https://zum.si/family-office-conference/

Zobozdravnik je zdravnik, za katerega se priporoča, da ga preventivno obiščete vsaj enkrat letno. Pregled pri zobozdravniku je bistvenega pomena za zagotovitev varne in učinkovite ustne nege. Zelo važno je, da si izberete zobozdravnika, ki je dobro usposobljen in ki mu zaupate. Tudi na videz rutinski postopki, kot so ekstrakcija zoba, pripravljanje in dajanje polnila ali dajanje anestetikov, pomenijo tveganje za morebitne zaplete, kot so okužbe, začasne ali celo trajne poškodbe živca, dolgotrajne krvavitve, hematomoi in bolečine.

 

Zobozdravniki so nepogrešljiv del medicinskega področja, ki zagotavljajo pacientom ustrezno in strokovno ustno zdravstveno varstvo. Glede na to, da so zobozdravstveni postopki eden izmed ključnih delov naše celotne življenjske dobe, morajo biti ti strokovnjaki dobro seznanjeni s tem, kako ustrezno oskrbeti tako otroke kot starejše bolnike (pa tudi tiste vmes), ki obiščejo zobozdravnika zaradi številnih razlogov. Leta 2015 je ameriško društvo zobozdravnikov American Dental Association poročalo o skoraj 196.000 zobozdravnikih, ki so svoje delo opravljali v vseh državah ZDA. Projekcije kažejo, da bo verjetno več kot 26.000 vlog oddanih v prihodnjih letih. Posamezniki, ki so pripravljeni pridobiti široko izobrazbo in se naučiti uporabljati orodja in tehnologijo, bi morali imeti bogato in izpopolnjujočo kariero.

 

Ne glede na to, ali potrebujete popolni pregled in čiščenje, ustno protezo obeh čeljusti, zobni aparat, zobne vsadke, zdravljenje paradontoze ali kaj drugega, vam bo ustrezni zobodravnik zagotovil popolno pozornost in ugodil vsem vašim zobnim željam, saj imajo zobozdravniki nadvse radi naraven bel nasmeh.

Spodaj boste našli le nekaj posegov in storitev, ki jih zobozdravniki pogosto nudijo svojim pacientom z nežnostjo in neverjetnimi rezultati. Vaš nasmeh je njihova najpomembnejša prioriteta, zato vam bodo nudili storitve, ki so ga vredne.

Mnogi ljudje so danes  odličnega oralnega zdravja in so ohranili svoje naravne zobe vse življenje. Toda to ne velja za vse. Karies je še vedno najbolj razširjena kronična bolezen otroštva.

Preveč ljudi zmotno meni, da je treba k zobozdravniku le, če imajo bolečine ali če mislijo, da je nekaj narobe. To izraža pomanjkanje ozaveščenosti in širše slike. Obisk zobozdravnika namreč pomeni, da vas bo pregledal zdravnik, ki diagnosticira in zdravi bolezni, ki lahko segajo od rutinskih do izjemno zapletenih. Veliko bolezni je mogoče preprečiti ali vsaj učinkoviteje zdraviti, če so odkrite zgodaj, to pa je možno le s preventivnimi pregledi, ki jih bo opravil vaš izbrani zobozdravnik.

Delovno okolje

Zobozdravniki so l. 2012 zasedali približno 146.800 delovnih mest. Nekateri zobozdravniki so lastniki svojih podjetij in delajo sami ali z nekaj zaposlenimi. Drugi zobozdravniki imajo partnerje v svoji praksi, nekteri pa delajo za bolj uveljavljene zobozdravnike kot njihovi sodelavci.

 

Zobozdravniki običajno delajo v zobozdravstveni ordinaciji. Nosijo maske, rokavice in zaščitna očala, da sebe in svoje bolnike zaščitijo pred nalezljivimi boleznimi.

 

Delovni čas

 

Večina zobozdravnikov dela s polnim delovnim časom. Nekateri delajo zvečer in čez vikend, če to zahtevajo potrebe njihovih pacientov. Število delovnih ur se močno razlikuje med zobozdravniki. Za zobozdravnike ni nenavadno, da nadaljujejo delo s krajšim delovnim časom tudi po upokojitvi.

 

Več kot le zobje in dlesni

Zobozdravnikovo področje varstva ne vključuje le zob in dlesni svojih pacientov, temveč tudi mišice glave, vratu in čeljusti, jezik, slinavko, živčni sistem glave in vratu ter druga področja. Med celovitim pregledom bo zobozdravnik natančno pregledal zobe in dlesni, pri tem pa tudi iskal grudice, otekline, razbarvanja, razjede – nobenih nepravilnosti ne sme biti. Kadar je to potrebno in primerno, zobozdravnik  opravlja še druge postopke, kot so biopsija, diagnostični testi za kronične nalezljive bolezni, delovanje žleze ščitnice in presejalni testi za raka ustne votline.

Poleg tega lahko zobozdravnik med pregledom v ustih prepozna zgodnje znake bolezni, ki lahko kažejo na bolezen drugje v telesu. Zobozdravniško usposabljanje jim omogoča, da znajo prepoznati situacije, ko morajo paciente napotiti k drugim zdravnikom oz. zdravstvenim strokovnjakom.

Izobraževanje in klinično usposabljanje

Stopnja izobrazbe in kliničnega usposabljanja, potrebnih za pridobitev naziva “zobozdravnik”, in visoki akademski standardi medicinske fakultete so bistvenega pomena za pripravo zobozdravnikov na varno in učinkovito opravljanje sodobnega zobozdravstvenega varstva.

Učni načrti so v prvih dveh letih študija stomatologije in medicine v bistvu enaki – študenti imajo predmete anatomija, biokemija, fiziologija, mikrobiologija, imunologija in patologija. V naslednjih letih pa se bodoči zobozdravniki osredotočajo na klinično prakso – diagnosticiranje in zdravljenje ustnih bolezni. Tudi potem, ko študenti zaključijo študij in pridobijo diplomo ter druge potrebne kvalifikacije, mnogi zobozdravniki nadaljujejo svoje izobraževanje in usposabljanje. Nekateri se odločijo za pridobitev naziva v eni od devetih priznanih zobozdravniških specializacij.

Po končanem usposabljanju morajo zobozdravniki v ZDA uspešno opraviti strog nacionalni pisni izpit in državni ali regionalni klinični strokovni izpit, da lahko začnejo opravljati poklic zobozdravnika. Kot pogoj za pridobitev licence morajo izpolnjevati zahteve nadaljnjega izobraževanja za preostali del svoje poklicne poti.

Razmere na trgu dela

Zaposlovanje zobozdravnikov naj bi se zvišalo za 16 odstotkov od leta 2012 do leta 2022, hitreje kot v povprečju za vse poklice.

Mnogi pripadniki generacije baby-boom bodo nekoč potrebovali zapletene zobozdravstvene posege. Poleg tega bo potrebno več zobozdravstvene oskrbe v prihodnjih letih, ker je z vsako generacijo bolj verjetno, da bodo ljudje obdržali svoje zobe dalj časa. Zobozdravniki se bodo še naprej soočali s povečanjem javnega povpraševanja po njihovih storitvah, saj različne študije dokazujejo povezavo med  oralnim zdravjem in zdravjem na splošno.

Zobozdravniki bodo v prihodnosti verjetno najemali več higienikov in zobozdravstvenih asistentov za izvajanje rutinskih storitev. Produktivnost, ki se poveča z razvojem tehnologije, naj bi zobozdravnikom omogočila, da se zmanjša čas, potreben za pregled vsakega bolnika. Ti dejavniki omogočajo zobozdravniku, da lahko obravnava več bolnikov tudi takrat, ko se njegova praksa razširi.

Zobozdravniki bodo še naprej zagotavljali oskrbo in izobraževanje, usmerjena v spodbujanje dobre ustne higiene in ne samo zagotavljanje zdravljenja (npr. plomb).

Ali bodo pacienti poiskali oskrbo, je v veliki meri odvisno od njihovega zavarovanja. Število posameznikov, ki imajo dostop do zdravstvenega zavarovanja, je že zdaj veliko in naj bi postalo še večje. To je problem predvsem v ZDA, v Sloveniji so osnovne zobozdravstvene storitve zagotovljene vsem, ki imajo obvezno zdravstveno zavarovanje.

Obeti za prosta delovna mesta

Domneva se, da zaposlovanje zobozdravnikov ne bo v koraku s povečanim povpraševanjem po zobozdravstvenih storitvah. Še vedno obstajajo področja oz. države, v katerih pacienti potrebujejo zobozdravstveno oskrbo, vendar imajo omejen dostop do nje. Kozmetične zobozdravstvene storitve, kot so  beljenje zob, bodo postale še bolj priljubljene. Ta trend se bo nadaljeval, saj nove tehnologije omogočajo manj invazivne, varnejše in hitrejše postopke.

Poleg tega se za mnoge zobozdravnike pričakuje, da se bodo upokojili v naslednjem desetletju Za zapolnitev teh položajev bodo potrebni novi zobozravniki – obetajo se delovna mesta.

Pomembne lastnosti

Komunikacijske sposobnosti: Zobozdravniki morajo imeti odlične komunikacijske spretnosti. Sposobni morajo biti učinkovito komunicirati z bolniki, zobnimi higieniki, zobozdravstvenimi asistenti in receptorji.

Natančnost in upoštevanje podrobnosti: Zobozdravniki morajo biti zelo natančni. Le tako bolniki prejmejo ustrezno zdravljenje in zdravila. Biti morajo tudi pozorni na prostor, obliko in barvo zob. Na primer morda bodo morali bolnikove zobe zamenjati z umetnimi, ki bodo morali biti zelo podobni pravim pacientovim zobem.

Spretnost z rokami: Zobozdravnik mora biti dober pri delu z rokami. Zobozdravniki delajo z orodji v omejenem obsegu.

Vodstvene sposobnosti: Večina zobozdravnikov dela v lastnih podjetjih, v katerih imajo zaposlene tudi druge ljudi. To od njih zahteva, da znajo upravljati delo in voditi zaposlene.

Organizacijske sposobnosti: Odlične organizacijske sposobnosti vključno z vodeno evidenco o oskrbi pacientov so kritični tako v medicinskem kot v poslovnem okolju.

Potrpežljivost: Zobozdravniki se mora pogosto prilagoditi in delati dolgo časa z bolniki, ki potrebujejo posebno pozornost. Otroci in drugi pacienti s strahom pred zobozdravnikom lahko zahtevajo veliko pozornosti in potrpljenja.

Fizična vzdržljivost: Zobozdravniki so vajeni opravljati zahtevne fizične naloge, kot je npr. večurno sklanjanje nad bolniki.

Sposobnost reševanja problemov: Zobozdravniki potrebujejo dobre spretnosti za reševanje problemov. Oceniti morajo simptome bolnikov in izbrati ustrezno zdravljenje.

Zakaj je oralno zdravje pomembno?

Številne nedavne znanstvene raziskave kažejo na povezavo med ustnim zdravjem in različnimi splošnimi zdravstvenimi težavami – vključno s sladkorno boleznijo in boleznimi srca. V odgovor je Svetovna zdravstvena organizacija vključila zdravje ustne votline v svoje prizadevanje za preprečevanje kroničnih bolezni.

American Dental Association priporoča, da starši svojega otroka peljejo k zobozdravniku najkasneje ob otrokovem prvem rojstnem dnevu. Zobozdravnik lahko zagotovi smernice za otroke in starše, zagotavlja preventivne ustno zdravstvene storitve in diagnosticiranje ter zdravljenje bolezni, povezanih z zobmi, v njihovi začetni fazi. Zobozdravstvo tako pomaga otrokom in odraslim vzdrževati optimalno oralno zdravje v njihovi celotni življenjski dobi.

Zobozdravniško zdravstveno varstvo vključuje ne le skrb za zobe in dlesni pacientov, temveč tudi mišice glave, vratu in čeljusti, jezika, slinavko, živčni sistem glave in vratu ter druga področja.

Čiščenje in preventiva

Za preventivni program je potrebno skupno sodelovanje med pacientom in njegovim zobozdravnikom, da sta lahko napredek in preprečitev potencialnih negativnih posledic karseda uspešna. Ta del naših storitev je ključnega pomena, saj je vselej boljša preventiva, kot pa kurativa. Tako lahko ustavimo potencialna obolenja in nastanek različnih negativnih situacij, še preden se te lahko pojavijo, in še preden se imajo čas razviti.

Preprečevanje zobnih bolezni se vselej začne doma z dobro oralno higieno in uravnoteženo prehrano. Nadaljuje pa se v zobodravstveni ordinaciji s pomočjo vašega zobozdravnika, ki bo obnovil in ohranil vaše oralno zdravje.

Preventiva prav tako vključuje tudi redne dentalne preglede pri vašem osebnem zobozdravniku, čiščenje zob in čeljusti ter slikanje zob. Tesnilna masa in fluor sta prav tako odlična rešitev za preventivno zdravljenje, saj pomagata pri zaščiti vaših zob.

Preventiva vam bo pomagala, da se boste lahko izognili resnim in dragim dentalnim problemom, prav tako pa bo tudi ključ do zdravega, lepega in samozavestnega nasmeha. Zato je zelo pomembno, da redno obiskujete vašega zobozdravnika.

 

Kozmetični zobozdravnik

V zadnjem desetletju se je močno povečal interes za kozmetične posege v zobozdravniški panogi. Povsem razumljivo je, da zdrav in lep nasmeh izboljša celoten videz posameznika in mu poveča samozavest. Ker je tehnologija v zadnjih letih močno napredovala, lahko zobozdravniki nudijo  različne usluge tudi na tem področju. Zagotavljajo hitre, neboleče in presenetljivo cenovno ugodne posege, ki vam bodo pričarali sijoč bel nasmeh.

Kozmetični dentalni posegi vam lahko:

 • Spremenijo velikost, obliko in naravnanost določenih zob
 • Zapolnijo neprivlačne luknje med vašimi zobmi
 • Izboljšajo in popravijo ugriz
 • Spremenijo barvo ali odtenek vaših zob
 • Popravijo odlomljen ali nepopoln zob
 • Zamenjajo manjkajoč zob
 • Zamenjajo stare in boleče posege.

Vaš nasmeh govori, še preden spregovorite vi!

 

Obnova zob

Dobra novica je, da se je število primerov zobne gnilobe (kariesa) v zadnjih nekaj letih precej zmanjšalo zaradi uporabe fluora in povečanja pacientovega znanja ter samozavedanja, pa tudi izobraženih zobozrdavnikov, ki opravijo veliko preventivne dejavnosti na tem področju. Kljub temu so naši zobje še vedno zelo občutljivi na zobno gnilobo ter razne infekcije, zato jih moramo včasih obnoviti, da lahko ostanejo zdravi. Sodobna tehnologija je pripomogla k temu, da so naši zdravstveni posegi in tehnike precej izboljšani. Sedaj lahko ponudimo več različnih možnosti za obnovo zob nazaj v normalno stanje, izgled in celotno funkcionalnost.

Če bi slučajno tudi vaši zobje potrebovali kakršnokoli obnovo ali pa niste prepričani, ali to potebujete ali ne, je najbolje, da se pogovorite z vašim zobozdravnikom. Ta vam bo vselej svetoval poseg, najbolj priporočljiv za vaš specifičen primer, nato pa boste deležni kar najbolj nebolečega zdravljenja. Zobozdravnik vam želi pomagati,  vas oskrbeti z najboljšo rešitvijo glede na dane okoliščine in vam zagotoviti lep nasmeh.

Razlogi za obnovo zob:

 • Olepšanje vašega nasmeha
 • Zapolnjeni neprivlačni prostori med zobmi
 • Izboljšanje ugriza
 • Preprečevanje izgube zob
 • Olajšanje dentalne bolečine
 • Popravilo poškodovanih in gnilih zob
 • Zamenjava manjkajočih zob
 • Zamenjava starih in poškodovanih zob
 • Ponovno normalno žvečenje in grizenje hrane
 • Zamenjava starih in neučinkovitih dentalnih posegov

Namenite vašim zobem pozornost, ki jo potrebujejo, še danes!

 

Paradontalne bolezni zob

Beseda paradontalna pomeni »okoli zoba«.  Paradontalne bolezni napadejo vaše dlesni in kosti, ki podpirajo vaše zobe. Umazanija, ki se nabira na vaše zobe, je lahko zelo lepljiva. Vsebuje delce hrane, razne vrste bakterij in slino. Če vsa ta umazanija ni odstranjena, se vse skupaj samo še poslabša. Če čakamo predolgo, bo nastala škoda na vaših dlesnih in kosteh. Paradontalna bolezen se običajno prikaže kot rdeče, krvaveče in zatekle dlesni. Če opazite te znake pri sebi, je nujno, da se takoj odločite za zdravljenje paradontoze pri vašem izbranem paradontologu.

4 od 5 ljudi (80%) imajo paradontalno bolezen, pa za to sploh ne vedo. Večina ljudi se tega sploh ne zaveda, saj je paradontoza v začetnih stopnjah v večini primerov neboleča.

Prav tako je paradontoza najpogostejši vzrok za izgubo zob, poleg tega pa raziskave kažejo, da naj bi obstajala povezava med paradontalno boleznijo in ostalimi resnimi boleznimi, kot so kap, bakterijska pljučnica, težave s srcem in povečano tveganje med nosečnostjo. Znanstveniki so prepričani, da so vnetje in bakterije, ki so povezane s paradontozo in boleznimi dlesni, tudi odgovorne pri teh sila resnih stanjih in boleznih. Prav tako pa kajenje poveča tveganje za nastanek tovrstne bolezni zob in dlesni. Seveda bodo dobra ustna higiena, uravnotežena dieta in pogost obisk zobozdravnika oz. paradontologa (zobozdravnik, specializiran za zdravljenje paradontoze) zmanjšali tveganje in možnost za nastanek paradontalne bolezni zob.

Simptomi ter znaki, ki so povezani s paradontalno boleznijo zob:

 • Nelagodje in občutljivost – umazanija zob in razne bakterije razdražijo zobe in dlesni
 • Rdeče in zatekle dlesni – dlesni ne bi smele nikoli biti rdeče in zatekle
 • Pomanjkanje dlesni – izguba dlesni okoli zob
 • Pogost slab zadah – slab zadah je v večini primerov povezan z bakterijami v ustih
 • Prostor med zobmi – pojavi se zaradi izgube kosti (tukaj govorimo o novem prostoru med zobmi, ki ste ga opazili pred kratkim)
 • Premikajoči zobje – prav tako je glavni vzrok izguba kosti oziroma izguba paradontalnih vlaken, ki podpirajo zobe in jih držijo v trenutnem položaju
 • Krvaveče dlesni – dlesni ne bi smele nikoli krvaveti, četudi pogosto umivamo zobe in uporabljamo zobno nitko, s katero se dotikamo dlesni.

Parodontologija

Beseda parodontologija je ena od dentalnih specialnosti, ki se ukvarja s preprečevanjem, diagnosticiranjem in zdravljenjem paradontalne bolezni, ki negativno vpliva na dlesni in čeljust. Tkivo dlesni nam služi tako, da obdaja in podpira zobe; čeljust pod njo pa je pritrjena, tako da vse skupaj ostane na enem mestu – nepremično. Paradontologi so se vrsto let učili in vadili dentalni trening, sedaj pa se ukvarjajo z ohranjanjem funkcije, zdravja in estetike čeljusti in tkiv, ki jo obdajajo.

Razlogi za paradontalno zdravljenje

Paradontoza se postopno širi, stanje pa se poslabšuje. Kot smo že prej omenili, je prav ta bolezen glavni vzrok za izgubo zob pri odrasli populaciji, še posebej pri populaciji, ki živi v državah v razvoju. Stanje je skrajno resno. Paradontozi pravimo tudi bolezen dlesni, saj je zanjo značilno, da naše dlesni postanejo rdeče, otečene ter boleče, vse skupaj pa se začne le z majhnim vnetjem čeljusti. Prej ali slej začnejo dlesni tudi krvaveti.

Vse skupaj se začne, ko bakterija, ki živi v zobni gnilobi ali pa preprosto v umazaniji, ki se nabira na naših zobeh, sproži vnetje oziroma infekcijo bližnjega tkiva okoli zob. To nas začne zelo motiti in boleti. Nato bo infekcija spodbudila umikanje čeljusti in zob se bo pričel majati.

Obstaja več razlogov, zaradi katerih bi bilo paradontalno zdravljenje potrebno:

 • Srednji ali visok nivo okužbe dlesni – posledice so krvavenje, otečenost in rdeče dlesni okoli večine zob, medtem ko se čeljust počasi začne odmikati.
 • Lokalizirano odmikanje čeljusti – infekcija, ki povzroči to okužbo, se v večini primerov začne v enem delu čeljusti. To odmikanje lahko povzroči tudi nepravilno ščetkanje zob, še posebej ob uporabi trde zobne ščetke. Zobozdravniki priporočajo uporabo karseda mehke zobne ščetke. Seveda pa ni vse odvisno le od nje, temveč tudi od same tehnike umivanja zob. Če je ta nepravilna (npr. zobe si umivate pregrobo ali pa uporabljate napačen kot ščetkanja), potem boste razdražili svoje dlesni in si povzročili veliko nevšečnosti. Če opazite, da se je infekcija že začela in da je vaša čeljust že vneta, potem vam svetujemo takojšen obisk zobozdravnika, saj boste le tako lahko ustavili okužbo in preprečili njeno širitev.
 • Pred povečavo zobne krone – ob povečanju krone na določenem zobu z odstranitvijo tkiva, ki zob obdaja, bomo zobu zagotovili večjo izpostavljenost

V primeru majhne ali srednje paradontalne okužbe dlesni se bo zobozdravnik oz. paradontolog osredotočil na odstranitev bakterijske infekcije, nato pa vam bo predlagal nekaj praktičnih nasvetov, kako lahko spremenite svoje navade čiščenja zob kar v domači kopalnici – tam lahko namreč naredite največ za svojo oralno higieno in zdravje.

Včasih je potrebno zelo globoko čiščenje, saj je zelo pomembno, da odstranimo prav vso umazanijo in zobno gnilobo ter ustavimo infekcijo tako, da uničimo vse bakterije, ki se nahajajo okoli naših zob in tkiva. Če je paradontoza že preveč napredovala in se je čeljust že zelo umaknila, potem moramo uporabiti intenzivnejše pripomočke za odstranjevanje zobne gnilobe, da lahko rešimo zobe. Zobe, ki  se majejo preveč in jih ne moremo več rešiti, pa zobozdravnik varno odstrani in se z vami posvetuje o nadaljnjih rešitvah v tej smeri.

Zobozdravniki so strokovni usposobljeni v vseh smereh dentalne medicine, zato lahko za vas naredijo različne posege, ki bodo obnovili vaše zobe, hkrati pa zagotovili popolno funkcionalnost tudi tam, kjer je bilo vaše dentalno zdravje ogroženo.

Ker je paradontalno vnetje progresivno, je ključnega pomena, da bakterije in umazanijo odpravimo čimprej, preden se vse skupaj razširi in nastane infekcija. Vaš zobozdravnik oz. paradontolog vam bo z veseljem svetoval pri efektivnih metodah čiščenja in možnostih zdravljenja.

 

Ortopan ali panoramsko slikanje zob (OPG)

Gre za uporabo rentgenskega sevanja za fotografiranje kosti in drugih delov v notranjosti telesa. Ortopan je panoramsko rentgensko slikanje zgornjih in spodnjih čeljusti vključno z zobmi. Naprava za ortopan je posebej zasnovana tako, da se vrti okoli bolnikove glave med pregledom. Postopek panoramskega slikanja zob traja približno 20 sekund in je neboleč.

 

Ortopan se lahko uporablja za iskanje:

  – zlomov
 –  izpahnjene čeljusti (uporablja se tudi za analizo kostnine zgornje in spodnje čeljusti)
 –  okužb
 –  nepravilnosti na zobeh.

 

Prav tako se lahko uporablja tudi za kirurška načrtovanja.

 

Prednosti ortopana 

Ortopan je neboleč, hiter in enostaven. Po končanem postopku v telesu sevanje ne ostane.

Tveganja v zvezi z ortopanom

Vaš zdravnik, zobozdravnik ali zobni specialist pozna tveganja, ki se lahko pojavijo pri ortopanu, in jih bo upošteval, preden vam priporoči to vrsto rentgenskega slikanja.

 

Možna tveganja

  – Izjemno majhna možnost poškodb v razvoju zarodka

 – Izredno majhna možnost, da se na dolgi rok zaradi sevanja pojavi rak. Vendar je treba poudariti, da je

to tveganje res zelo majhno.

 

Priprava

Z vami na pregled prinesite napotnico in vse ortopane, ki so jih na vas opravili v zadnjih dveh letih. Vse to izročite medicinskemu osebju, saj jih bo zdravnik morda potreboval. Uslužbenec vam bo povedal, kdaj ste na vrsti za rentgensko slikanje zob.

Pustite ves nakit in dragocenosti doma, sicer jih boste morali tako ali tako sneti, preden se ortopan opravi. Morda boste morali odstraniti vse kovinske predmete.

Pomembno je, da svojega zdravnika pred ortopanom opozorite, če ste noseči ali bi lahko bili noseči.

Kaj se zgodi med ortopanom?

 

Medicinsko slikanje osebje vas bo prosilo, da se usedete na stol ali stojalo za ortopan. Pomembno je, da poveste, če imate težave sedeti ali stati brez pomoči. Rentgenolog bo lahko pokril dele vašega telesa, ki ne bodo rentgensko slikani, s posebnim zaščitnim ščitom, ali pa se lahko od vas zahteva, da nosite zaščitni predpasnik.

Ko ste pripravljeni, bo rentgenolog začel postopek rentgenskega slikanja. Ves čas postopka bo ob vas. Ko bo pregled končan, boste morali počakati, da rentgenolog preveri nastali ortopan. Postopek običajno

traja približno 5 minut, vključno s časom, potrebnim za pripravo.

 

Soglasje

Na splošno se za ortopan ne zahteva pisno soglasje. Če želite, imate pravico, da zavrnete pregled.

 

Kdaj bom dobil rezultate?

 

Koliko časa bo potrebnega za končni rezultat oz. za končani ortopan,  je odvisno predvsem od tega, kje ste si dali slikati zobe. Zdravnik bo pogledal slike in napisal izvid. Slike so lahko na CD-ju ali na računalniku (t.i. digitalni ortopan). Vprašajte, ali bi morali počakati in odnesti ortopan ter izvide z vami, ali pa jih bodo poslali vašemu zdravniku ali zobozdravniku. Zagotovo se morate spet čim prej oglasiti pri vašem zdravniku oz. zobozdravniku, da še on preuči vaš ortopan in izvid ter poda svoje mnenje.

 

Po ortopanu

 

Kmalu potem, ko je ortopan končan, boste lahko nadaljevali z običajnimi dejavnostmi.

 

Beljenje zob

 

Beljenje zob obsega bodisi obnovo zoba, ki mu povrne njegovo naravno barvo, bodisi beljenje preko naravne barve zoba, odvisno od definicije, ki se uporablja.

 

Obnova naravne barve zoba, ki se skriva pod oblogami, je mogoča z enostavno odstranitvijo površinskih (eksogenih) madežev (na primer od čaja, kave, rdečega vina in tobaka) in zobnega kamna. Zobe lahko očisti zobozdravnik s tehnikami, imenovanimi “luščenje” in “poliranje,” lahko pa jih očistite sami doma z različnimi metodami ustne higiene. Zobni kamen je težko odstraniti brez profesionalnega čiščenja.

 

Naravni odtenek zob najlažje dosežemo z beljenjem. To je običajen postopek v kozmetičnem zobozdravstvu, zobozdravstveni strokovnjaki pa uporabljajo več raznih tehnik. Veliko različnih izdelkov se trži tudi za domačo uporabo. Tehnike vključujejo beljenje s trakovi, beljenje s “svinčnikom”, beljenje z gelom in lasersko beljenje zob. Metode za beljenje na splošno vključujejo uporabo karbamidovega peroksida ali vodikovega peroksida. Obstajajo stališča, da je karbamid peroksid manj učinkovit od vodikovega peroksida, vendar ima tudi manj stranskih učinkov. Pogosti neželeni učinki beljenja so povečana občutljivost zob in draženje dlesni. Občasno posamezniki razvijejo nezdravo obsedenost z beljenjem zob, podobno motnji telesne dismorfije, imenovano “bleachorexia.”

 

Tveganja


Najpogostejša neželena učinka, povezana z beljenjem zob, sta povečana občutljivost zob in draženje dlesni, ki se lahko začnejo nagibati h krvavenju po končanem beljenju.

 

Preobčutljivost
Nizek pH belila odpira dentinalne cevke in lahko povzroči preobčutljivost zob. To se kaže kot povečana občutljivost na dražljaje, kot so npr. vroče, hladno ali sladko. Občutljivost zob se pogosto pojavlja v zgodnjih fazah beljenja zob. Ponavljajoče se beljenje ali uporaba desenzibilizacijske zobne kreme lahko ublaži nelagodje, lahko pa pride tudi do pojavov, kjer resnost bolečine onemogoči nadaljnje beljenje. Za zmanjšanje občutljivosti zob po beljenju se uporabljata kalijev nitrat in natrijev fluorid.

 

Draženje sluznice

Vodikov peroksid je dražilen in citotoksičen. V koncentracijah 10% ali več je vodikov peroksid potencialno jedek za sluznico in kožo ter lahko povzroči pekoč občutek in poškodbe tkiva. Pri beljenju z gelom lahko nastanejo kemične opekline, če visoka koncentracija oksidacijskega sredstva pride v stik z nezaščitenim tkivom, saj lahko pobeli ali razbarva sluznico. Draženje tkiva najpogosteje izhaja iz slabo prilegajočega zobnega aparata in ne iz izdelka za beljenje zob.

 

Neenakomerni rezultati

Po beljenju zob je normalno, da je barva zob različna od zoba do zoba, vendar s časom postane enakomernejša. Da bi se izognili temu problemu, je pomembno, da preprečite kar nekaj pogostih napak, ki jih ljudje zagrešijo po beljenju, npr. uživanje hrane in pijače, ki umaže površino zob.


Rezultati beljenja sčasoma izginejo

Skoraj polovica začetne spremembe v barvi, ki jo dosežemo z  intenzivnim zdravljenjem pri zobozdravniku oz. drugem strokovnjaku (to je npr. 1 ura zdravljenja na zobozdravniškem stolu) se lahko izgubi v sedmih dneh. Izguba učinka nastopi predvsem takrat, kadar velik delež beljenja zob prihaja iz dehidracije zob (to je tudi pomemben faktor pri povzročanju občutljivosti). Ko zobje znova postanejo hidrirani (imajo dovolj vlage), barva zob “skoči” nazaj proti odtenku pred beljenjem.

 

Prekomerno beljenje

Prekomerno beljenje, v stroki znano kot “overbleaching,” ki je posledica še posebej  intenzivnih postopkov (izdelkov, ki zagotavljajo veliko spremembo v barvi zoba v zelo kratkem času zdravljenja, npr. v 1 uri). Prekomerno beljenje povzroči, da zobje postanejo prosojni.

 

Poškodbe sklenine

Beljenje zob doma ima lahko pomembne negativne učinke na zobno sklenino. To še posebej velja za domača sredstva za beljenje zob, ki vsebujejo sadne kisline in ščetkanje z abrazivi, npr. s sodo bikarbono.

 

“Bleachorexia”
Kadar je beljenje zlorabljeno in posameznik razvije nezdravo obsedenost z beljenjem, gre za motnjo, imenovano “bleachorexia” oz. zasvojenost z beljenjem zob. Za to motnjo je značilno ponavljajoče beljenje zob, čeprav so zobje že pobeljeni in ne morejo biti še bolj beli. Ta bolezen je nekoliko podobna motnji telesne dismorfije. Posameznik je prepričan, da njegovi zobje nikoli ne bodo dovolj beli kljub večkratnemu beljenju. Osebe, zasvojene z beljenjem zob, običajno nenehno zahtevajo več storitev beljenja ali izdelkov za beljenje od zobozdravnika. Da bi se izognili tem problemom,  se priporoča, da se ciljni odtenek zob dogovori že pred začetkom beljenja.

 

Vzdrževanje
Čeprav so rezultati zdravljenja hitri, se lahko madeži znova pojavijo v prvih nekaj mesecih in letih zdravljenja. Da bi ohranili svoj pobeljen nasmeh, obstaja več načinov za zaščito zob in podaljšanje učinka beljenja:

– Umijte si zobe s ščetko ali vsaj sperite usta takoj po jedi in pitju

– Uporaba žvečilnega gumija

– Uporaba nitke za odstranjevanje zobnih oblog

– Uporabite zobno kremo za beljenje zob enkrat ali dvakrat na teden, da preprečite površinske madeže

– Pijte ostre pijače s slamico, da si ne poškodujete sklenine  

– Ko je to potrebno, si znova pobelite zobe (vendar ne pretiravajte!).