Zobni vsadki so na voljo pri dobrih zobozdravnikih

Zobni vsadki so na voljo pri dobrih zobozdravnikih

January 10, 2022 Off By Boris Bukovšek

Napredne zobozdravniške storitve nam ponujajo celo vrsto dobrodošlih rešitev, ki jih imamo na voljo v primeru težav z zobmi. Pravzaprav dobimo lahko dobre rešitve tudi v primeru, da zob sploh nimamo – če se soočamo z izpadanjem zob ali s kakšnimi večjimi poškodbami, nam lahko priskočijo na pomoč zobni vsadki. Ti postajajo vedno bolj atraktivni, saj se ponudba stalno razvija, kvalitetni dentalni izdelki postajajo tudi cenovno bolj dostopni. Tako imamo na voljo celo vrsto naprednih storitev, pri katerih dosegamo izvrstne rezultate prav z uporabo vsadkov oziroma implantatov. 

Ta oprema se uporablja za reševanje raznih problemov z zobmi, najbolj značilna je seveda uporaba za nadomeščanje manjkajočih oziroma izpadlih zob. Imamo torej visoka pričakovanja, saj gre za razmeroma zahtevne posege, predvsem pa pričakujemo trajno rešitev, s katero ne bo dodatnih težav. Ravno zato se izbirajo kvalitetni zobni vsadki, ki jih imajo v ponudbi dobri zobozdravniki. Pri uglednih zobozdravnikih dobimo na istem mestu še pestro ponudbo drugih storitev, nenazadnje je treba tudi implantate dopolniti s preostalo protetiko in spremljevalnimi storitvami.

Zobni vsadki se pridružujejo naboru koristnih zobozdravniških izdelkov in storitev

Zobni vsadki rešijo posledice zobnih bolezni

Vsadke lahko uporabimo v različnih situacijah, pravzaprav skoraj vedno, ko želimo nadomestiti manjkajoče zobe. Seveda pa nam zobje ne izpadajo kar sami od sebe, vsaj takrat ne, ko dobimo stalne zobe. Izpadanje je posledica kakšnih poškodb, pogosto pa tudi zobnih bolezni, ki imajo hujši potek. Namesto da bi za reševanje takšnih bolezni uporabljali implantate, se je bolje posvetiti preventivi in preprečiti stopnjevanje težav.

Zato bomo dobili pri zobozdravnikih še druge koristne storitve, če se seveda odločimo za dober zobozdravstveni center. Tam deluje paradontolog, ki se ukvarja s pogostimi boleznimi zob in obzobnih tkiv. Gotovo si zasluži posebne omembe paradontoza, ki je izredno pogosta zobna bolezen. V začetnih fazah ne povzroča velikih težav, na dolgi rok pa bodo morda zobje izpadli in potrebni bodo zobni vsadki. Paradontoza oziroma parodontalna bolezen povzroča razkroj zobnih tkiv zaradi nabiranja bakterij v žepkih ob zobnih oblogah, po navadi je neposredna posledica pomanjkljive ustne higiene. Sprva pride le do vnetja obzobnih tkiv, kar lahko v začetni fazi rešimo sami z vestnim umivanjem zob. V tej fazi lahko tudi paradontolog pomaga z najbolj učinkovitimi rešitvami. Če se bolezen stopnjuje, te rešitve ne bodo več možne, treba bo pripraviti bolj kompleksen plan zdravljenja. V končni fazi lahko paradontoza povzroči odmiranje obzobnih tkiv, zobje se začnejo majati in naposled neboleče odpadejo.

Tako se zobni vsadki uporabljajo tudi v primeru posledic pogostih zobnih bolezni, ne le pri kakšnih poškodbah in drugih razlogih za manjkajoče zobe. Implantati so zadnja rešitev, bolje je poskrbeti za preventivo in pravočasno reševanje težav.

Preventiva je boljša kot zobni vsadki

Nekaterih težav seveda ne moremo povsem preprečiti, hitro lahko pride predvsem do poškodb. Lahko pa po navadi preventivno naslovimo pogoste zobne bolezni, ki bi lahko vodile v izpadanje zob.

Omenili smo že paradontozo, ki je izredno pogosta, predvsem v začetni fazi in bolj mili obliki. A prav tako pogoste so posledice kariesa in obremenitve za tkiva pod zobno sklenino. Medtem ko paradontoza razkraja sklenino, se lahko soočamo tudi z boleznimi, ki obremenjujejo zobno pulpo in korenine. Spet se pred temi vplivi najbolje zavarujemo z dobro preventivo, torej z vestnim vzdrževanjem ustne higiene, ter z rednimi obiski pri zobozdravniku.

Tu nam priskočijo na pomoč različni strokovnjaki, odvisno od tega, s kakšnimi težavami se soočamo. Spet je pametno najti ugleden zobozdravstveni center, v katerem so na voljo napredne storitve za vsakega pacienta. V takšnih centrih morda deluje endodont, to je strokovnjak za zobno pulpo in korenine oziroma za bolezni, ki obremenjujejo ta tkiva. Najbolj značilna storitev na tem področju je čiščenje koreninskih kanalov, kar lahko reši hude bolečine in večje težave z zobmi. Čisto možno je, da preprečimo izpadanje zob, tako da zobni vsadki v tem primeru ne bodo možni.

Zobni vsadki so skrajna rešitev, bolje je ukrepati že prej

Endodont lahko pomaga pri nekaterih dokaj pogostih obolenjih in težavah, po navadi pa je možno pripraviti tudi dober načrt za zdravljenje kakšnih neobičajnih tegob. Vedno je pametno imeti izkušenega in usposobljenega zobozdravnika, da težave rešimo pravočasno in brez hudih posledic.

Včasih so zobni vsadki edina smiselna možnost

Morda ne bomo uspeli povsem preprečiti vseh težav in vseeno pride do izpadanja posameznih zob. Lahko nas doleti kakšna nezgoda in pride do hujših poškodb, zaradi katerih ne bomo mogli obdržati brezhibnega zobovja, ali pa ima takšen vpliv kakšna zahrbtna bolezen. Pravzaprav pa gre lahko tudi za prostovoljno odločitev s kakšnim drugim namenom, recimo tudi za estetsko izboljšavo. V vseh teh primerih se lahko uporabijo zobni vsadki, ki so pogosto kar edina smiselna možnost, če želimo za svoje zobe dobro poskrbeti.

Da bi lahko to ponudbo kar najbolje izkoristili, moramo svoje možnosti dobro poznati. Zato se obrnemo na strokovnjake, ki lahko na podlagi pregleda pripravijo podroben plan zdravljenja in predstavijo vse možnosti, ki jih imamo na voljo. Le tako bodo zobni vsadki res dobra izbira in bomo s končnim rezultatom zelo zadovoljni.