Zimske radosti vsakega otroka (in odraslega)!

Zimske radosti vsakega otroka (in odraslega)!

August 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

V zimskem času se radi zatečemo v ogrevane prostore, ki nas varujejo pred hudim mrazom in neugodnim vremenom. A prav tako so zimski dnevi lahko odlična priložnost za preživljanje prostega časa na svežem zraku, če vreme to omogoča. Že res, da so temperature nižje, a še vedno imamo lahko sončne dni, ki odpirajo številne možnosti za pohajkovanje po naravi ali za druge aktivnosti, tudi za posebne zimske dejavnosti, ki jih izvajamo na snegu ali ledu.

Predvsem otroci bodo veseli zimske idile, ki odpira takšne možnosti. Bodo pa potrebovali nekaj opreme, recimo drsalke za drsanje na ledu. Ta aktivnost je lahko posebna zanimivost, saj marsikomu predstavlja nekaj novega. Ne le otrokom, temveč tudi odraslim, ki se želijo preizkusiti v svojih spretnostih vijuganja po zaledeneli površini.

Potrebujemo le drsalke in nekaj pazljivosti in že se lahko podamo na led. To omogočajo urejena drsališča, kjer si drsalke običajno lahko izposodimo, imajo pa ponudbo kvalitetne športne opreme tudi spletne trgovine in drugi ponudniki, recimo na G-sport.si. Na srečo za drsanje ne potrebujemo veliko opreme, dovolj je že par drsalk, tako da tudi kakšnih stroškov ne bo, tudi če se odločimo za nakup.

Pazimo le na to, da izberemo pravo številko in vrsto drsalk. Pri otrocih je to še posebej pomembno, saj bo treba drsalke verjetno že kmalu zamenjati, saj otroška noga hitro raste, ta obutev pa se uporablja le v zimskem času. A to ni razlog za nakup prevelikih drsalk, saj s tem ogrožamo varnost otroka in lahko močno pokvarimo končno izkušnjo. 

Če drsalk ne želimo kupiti, lahko privarčujemo tako, da si jih izposodimo, lahko pa se seveda pozanimamo še o drugih opcijah, ki jih imamo pri preživljanju prostega časa v zimski idili. Hitro bomo odkrili kar nekaj zabavnih aktivnosti, ki nas kličejo na prosto tudi ob nižjih temperaturah, sploh ko zapade nekaj snega.

Sanke so vedno prava uspešnica za otroke

Nešteto predlogov za zimske aktivnosti nam lahko podajo otroci, ki bodo verjetno predlagali tudi sanke. Res pa je, da za sankanje potrebujemo ustrezne površine oziroma bo treba v spuščanje na saneh vložiti nekaj več truda, če nimamo dostopa do urejenega sankališča. Po drugi strani se lahko na saneh odpravimo praktično kamorkoli, če imamo na voljo zasnežene površine brez kakšnih posebnih ovir – tako lahko s seboj prevažamo malčke, ki se bodo na sankah gotovo zabavali, hitro pa bomo našli tudi kakšen grič, po katerem se lahko spustimo za malo več adrenalina.

Potrebovali bomo seveda sanke, poleg tega pri zimskih aktivnostih vedno potrebujemo tudi topla oblačila in obutev ter nekaj dodatne opreme. A spet lahko računamo na to, da bodo imeli trgovci dobro ponudbo, po kateri lahko pobrskamo.

 Ponudba na https://www.g-sport.si/zimski-sporti/sankanje/sani je posebej prilagojena prav ljubiteljem sankanja, priporoča se predvsem družinam z otroki, a tudi drugim navdušencem nad temi zimskimi radostmi. Računamo lahko na to, da bo možno v tej ponudbi enostavno najti sanke za vsakogar, tako za otroke kot za odrasle. Nimamo torej izgovorov, prav vsak se lahko poda v zasneženo zimsko idilo in ubere svojo pot na saneh, ki tudi v odraslih zbudijo otroško veselje.

Prav posebno izkušnjo ponujajo urejena sankališča, ki jih imamo včasih tudi na smučiščih. Tu nas čakajo urejene površine za sankače, prav tako lahko na istem mestu dobimo tudi sanke za najem in drugo nujno opremo. Te površine so dobro urejene in pogosto zelo atraktivne, a paziti moramo seveda na druge sankače, da ne pride do kakšnega incidenta. Pripravimo si lahko zelo lepo izkušnjo, najdemo tudi nekatere posebne aktivnosti, s katerimi bo sankanje še bolj zanimivo, tako za otroke kot za odrasle – obisk smučišča s sankami je lahko odlična ideja za družinski izlet v zimskem času, lahko pa najdemo še druge ideje za atraktivne spuste po zasneženih površinah. Ne mislimo le na sanke, smuči in smučarske deske, uporabimo lahko več domišljije in najdemo še druge posrečene možnosti.

Zimske radosti vsakega otroka

Zanimiva ideja je lopata za sankanje

Otroci so pri raziskovanju možnosti za rekreacijo v zimskih dneh pravi inovatorji. Lotili se bodo marsičesa, pri tem pa uporabili vse mogoče pripomočke, ki jih bodo imeli pri roki. Tako je tudi lopata za sankanje lahko zelo zanimiva ideja. Običajno ne gre za pravo lopato, čeprav tudi takšni pripomočki dokaj dobro delujejo. Pravzaprav se bodo odrasli verjetno spomnili, kako so se v starih časih z vsemi mogočimi pripomočki spuščali po zasneženih pobočjih in tudi prave lopate verjetno niso manjkale v zbirki raznovrstne opreme. Je pa sodobna lopata za sankanje po navadi bistveno bolje prilagojena temu namenu in ponuja boljšo izkušnjo pri spuščanju po snegu.

To so široke plastične lopate s sediščem in držalom, plastika je prožna in upogibna, tako da lopata za sankanje omogoča tudi nekaj upravljanja. Pri vratolomnih spustih po pobočju sicer ne bomo mogli močno vijugati, a vseeno imamo vsaj nekaj nadzora nad svojo potjo. Zaviramo lahko kar z nogami ali z rokami, še bolj pametno je ravnati preventivno in se izogibati situacijam, v katerih bi morali res močno zavirati. Lopata za sankanje je preprost pripomoček, ki lahko obisk sankališča močno popestri, prav tako gre za vsestransko opremo na domačih površinah. Če imamo vsaj nekaj snega za domačo hišo, bo verjetno že možen spust s takšno lopato, sploh če je tudi nekaj naklona.

Takšna in drugačna oprema nam torej v zimskem času odpira mnoge nove možnosti za rekreacijo, igro in tudi druženje. Ni izgovorov, tudi ob nižjih temperaturah lahko zaidemo v naravo in uživamo na svežem zraku, sploh če se pri tem zamotimo z nekaterimi zanimivimi aktivnostmi.