Zasteklitev terase in balkona – koliko stane in od česa je odvisna cena? 

Zasteklitev terase in balkona – koliko stane in od česa je odvisna cena? 

February 29, 2024 Off By Boris Bukovšek

Zasteklitev terase ali balkona je izjemno koristna in dobrodošla investicija za vsak dom, saj omogoča podaljšanje uporabnosti teh prostorov čez vse leto. Ne glede na to, ali gre za dodaten prostor za sprostitev ali pa želite povečati vrednost nepremičnine, je zasteklitev odlična izbira. Vendar pa se mnogi sprašujejo, koliko takšen projekt sploh stane. Odgovor ni enostaven, saj je cena odvisna od večih dejavnikov.

 

Zasteklitev terase ali balkona je kot vgradnja čarobnega okvirja v vaš dom, ki omogoča, da narava postane del vašega vsakdana. Ta preprost, a prefinjen dodatek lahko spremeni vašo teraso ali balkon v prijeten in udoben prostor, ki ga lahko uživate v vseh letnih časih. 

 

Ampak, kot pri vsakem projektu v vašem domu, je pomembno, da razumete stroške in dejavnike, ki vplivajo na končno ceno. 

 

Mnogi se sprašujejo, koliko sploh stane zasteklitev terase ali balkona in ali je to investicija, ki si jo lahko privoščijo?

Dejavniki, ki vplivajo na ceno zasteklitve

  • Velikost terase ali balkona 

Ena najbolj očitnih spremenljivk pri določanju cene zasteklitve je velikost površine, ki jo želite zastekliti. Večja kot je terasa ali balkon, več materiala bo potrebno, kar pomeni višje stroške. 

Poleg tega se cena zasteklitve obračuna na kvadratni meter, zato je pomembno, da se zavedate in izmerite celotno površino, ki jo nameravate pokriti.

  • Način zasteklitve

Obstaja več različnih načinov zasteklitve, vsak s svojimi lastnostmi in cenami. V podjetju MN Steklo ponujajo dva načina zasteklitve:

  • Drsni sistem zasteklitve (MN Infinity) – sestoji iz posameznih lamel, ki se lahko odpirajo navzven in navznoter, istočasno pa se lahko popolnoma odprejo in umaknejo na stran. Ta način zasteklitve običajno nima okvirjev in stebrov, kar jo naredi še bolj priljubljeno izbiro. Sistem je nameščen na spodnjem vodilu, kar zagotavlja 100 % stabilnost in varnost.
  • Večtirni sistem zasteklitve (MN Classic) – steklene lamele se premikajo po več tirnicah, kar ustvari videz pregradne stene. Premikajo se po zgornjem in spodnjem vodilu, pri čemer so tirnice praktično neopazne. 

 

  • Dodatne funkcionalnosti

Če želite dodatne funkcionalnosti, kot so ogrevanje, senčenje ali prezračevanje, bo to prav tako vplivalo na končno ceno zasteklitve. Te dodatne funkcije lahko povečajo udobje in uporabnost zastekljenega prostora, vendar prav tako pomenijo dodatne stroške.

  • Stroški dela

Cena zasteklitve vključuje tudi stroške dela izvajalca. Ti stroški se lahko razlikujejo glede na lokacijo projekta in zahtevnost dela. 

 

Koliko stane zasteklitev?

V povprečju lahko stroški zasteklitve terase ali balkona znašajo med 500 €/m2 in do 750€/m2. Vendar je pomembno upoštevati, da je to samo ocena in da bodo dejanski stroški odvisni od vašega specifičnega projekta. 

 

Manjše terase ali balkoni bodo običajno imeli višjo ceno na kvadratni meter, saj so stroški dela in materialov porazdeljeni na manjšo površino. Nasprotno pa lahko pri večjih površinah pričakujete nižje stroške na kvadratni meter.

Pri načrtovanju zasteklitve balkona ali terase je pomembno upoštevati tudi dolgoročne koristi, ki jih prinaša. Poleg povečanja udobja bivanja zasteklitev lahko zmanjša tudi hrup in izboljša energetsko učinkovitost doma, kar lahko vpliva na nižje stroške ogrevanja. Investicija v kakovostno zasteklitev lahko tako prinese dolgoročne prihranke pri stroških ogrevanja in hlajenja, kar je treba upoštevati pri ocenjevanju stroškov zasteklitve.

TOP 4 razlogi, zakaj izbrati drsno zasteklitev

Drsna zasteklitev terase ali balkona je priljubljena izbira med lastniki domov zaradi številnih koristi, ki jih prinaša. Tu je pet najpomembnejših prednosti, zakaj se odločiti za drsno zasteklitev:

 

  1. Fleksibilnost in odprtost – drsna zasteklitev omogoča, da lahko teraso ali balkon enostavno preoblikujete glede na vaše potrebe. Ko je zasteklitev odprta, ustvarja občutek odprtosti in povezanosti z okolico, kar omogoča, da v lepem vremenu uživate v svežem zraku in naravni svetlobi. Ko je zaprta, pa nudi zaščito pred vremenskimi vplivi in omogoča uporabo prostora v vseh letnih časih.
  2. Prihranek prostora – drsna zasteklitev ne zahteva dodatnega prostora za odpiranje ali zapiranje, kar je idealno za manjše terase ali balkone, kjer je vsak kvadratni meter dragocen. Namesto tega se steklene plošče premikajo vzdolž tirnic, kar omogoča maksimalno izrabo prostora.
  3. Estetski videz – drsna zasteklitev doda sodoben in eleganten videz vašemu domu. Čiste linije in brezhibno steklo poudarjajo estetiko prostora ter omogočajo neoviran pogled na zunanje okolje. To lahko izboljša videz vašega doma in poveča njegovo vrednost.
  4. Enostavna uporaba in vzdrževanje – drsna zasteklitev je enostavna za uporabo, saj se steklene plošče premikajo po tirnicah brez napora. Poleg tega je čiščenje in vzdrževanje preprosto, saj se steklene površine lahko enostavno obrišejo z vlažno krpo. To omogoča, da je vaša terasa ali balkon vedno v brezhibnem stanju, pripravljen za uporabo.

 

Podjetje MN steklo je strokovnjak na svojem področju ter vam zagotavljajo optimalno razmerje med ceno in kakovostjo. Za več informacij jih pokličite na 031 554 888 oziroma jim pišite na info@zastekli.si.