Zaščita za avto pred vremenskimi vplivi

Zaščita za avto pred vremenskimi vplivi

July 20, 2022 Off By Boris Bukovšek

Ne glede na starosti, velikost in vrsto našega jeklenega konjička, je zelo pomembno, da ga zaščitimo pred raznimi nevarnostmi. Veliko je mogoče storiti že s tem, da pazimo, kje ga parkiramo. Na armaturni plošči, sedežih in drugje v kabini pa ne puščamo vrednih predmetov po katerih prežijo oči nepridipravov. Poletni meseci pa prinesejo s seboj številne nevarnosti, ki se jim ni mogoče izogniti. Seveda je vedno najbolje, da naš avto pustimo garažiran. To ni vedno praktično ali tudi možno, zato se moramo poslužiti cerade za avto, ki deluje kot oklep za naše vozilo. Obenem pa ohranja njegovo vrednost, saj preprečuje poškodbe karoserije, stekel, žarometov in drugih avto delov.

Vreme je lahko zelo nepredvidljivo

Zadnja leta je mogoče opaziti vedno bolj nepredvidljivo vreme, neglede na leti čas. Ko pa nastopijo poletni meseci, se lahko iz popolnega miru ustvari divja nevihta z močnimi vetrovi, ki je lahko zelo nevarna za zdravje našega avta. Kakovostna cerada za avto bo preprečila letečim predmetom, vlagi in drugim nevarnostim, da bi poškodovale karoserijo, lak ali barvo. Namestimo jo lahko brez uporabe orodij ali drugih pripomočkov. Uporabljati pa jo je vedno priporočljivo v primerih, ko bomo vozilo za dalj časa pustili parkirano brez zavetja, ki ga nudi garaža ali streha.

Pozorni moramo biti tudi na možnost toče. V tem primeru potrebujemo posebno cerado, ki je dodatno oblazinjena za možnost pojava toče.

posledice toče na avtu

Toča je vremenski pojav, ki poškoduje ogromno vozil po celem svetu

Cerada za avto proti toči

Toča je pogosto pojav od meseca maja do septembra. Pogosto je lokalni pojavi, ki prizadene določeno manjšo geografsko regijo. Kljub temu pa povzroči izredno škodo na karoseriji avtov, saj poškoduje zunanjost karoserije. V hujših primerih pa tudi poškoduje ali celo razbije vetrobransko in druga stekla, kot tudi luči. Moderne cerade za avto proti toči so narejene tako, da vsebujejo debelo oblazinjeno zaščitno plast. Ta je namenjena vpitju fizične sile udarcev toče, kar zavaruje naš avto pred poškodbami.

Potovanje z avtom, ko so napovedane toče je včasih nujno zlo. Zaščitimo se lahko s cerado, ki je narejena, da nas ubrani toče. Seveda pa je ne smemo uporabljati med vožnjo, ampak samo takrat, ko naše vozilo stoji na mestu z ugasnjenim motorjem.

Preprosta namestitev cerade za avto

Pogosto veliko voznikov misli, da je potrebno veliko dela za namestitev cerade za avto. V resnici pa to ni res, saj jo je mogoče namestiti in zavarovati s pripeljanim mehanizmom že v nekaj minutah. Z malo prakse je mogoče časovno učinkovitost namestitve cerade še dodatno zvišati.

Priporočeno je, da kupimo cerado za avto, ki je dovolj velika in ne prevelika. S tem zagotovimo, da se bo dobro oprijela karoserije avta in nudila najvišjo zaščito pred nasilnim vremenom in drugimi elementi narave. Vedno je dobro, če večkrat povadimo nanašanje cerade na vozilo. S tem jo bomo veliko hitreje namestili na vozilo v kriznih časih, ko bo to najbolj potrebno.

Strešni nosilci za avto

Vozniki manjših in večjih avtov se pogosto vprašajo, če je nakup cerade smiseln, ko pa imajo nameščene strešne nosilce za avto. S tem načeloma ni nič narobe, saj lahko cerado brez težav povlečemo čez dodatno opremo na strehi. Potrebe ni po tem, da bi nosilce odstranjevali, ko želimo avto zaščititi pred prihajajočo nevihto s točo ali drugimi prihajajočimi nevarnostmi. Dovolj je že, če preprosto pokrijemo celotno vozilo, skupaj z dodatno opremo na strehi, saj ta ne predstavlja težav pri zaščiti avta. Če pa imamo nameščene kovčke ali druge večje elemente na strehi, pa je priporočljivo, da si omislimo cerado večjih dimenzij.

Strešni kovčki na našem avtu

Moderne cerade za avto so narejene tako, da pokrijejo celotno ali pa vsaj večji del karoserije. Nekatere pa tudi kolesa, kar je prednost, vendar pa to ne igra posebne vloge. Najbolj pomembno je, da cerada pokrije streho, vetrobransko steklo, zadnje steklo luči ter blatnike. Vedno je tudi velik plus, če zaščiti tudi boke vozila pred možnimi nevarnostmi.

Vozila s strešnimi sanmi ali brez, se lahko zaščiti s cerado pred neprijetnimi vremenskimi razmerami

V primeru, da imamo strešne nosilce za avto ali strešne kovčke na strehi, pa v večini primerov brez težav pokrijemo avto. Če so kovčki večjih dimenzij, je priporočljivo, da vzamemo cerado malenkost večjih dimenzij, da zagotovimo ustrezno zaščito vozila. Načeloma po tem ni potrebe, je pa vseeno dobro, če vnaprej pomislimo na vse možne scenarije.

Zaščita pred nepridipravi

Veliko voznikov ne pomisli, da je lahko cerada za avto odlično sredstvo proti nepridipravom. Ker zakrije celotno notranjost avta, je zelo malo verjetno, da se bo kdo odločil odkrivati vozilo. Obenem pa nepridipravom povzroča dodatno delo, kar jih izpostavi pogledamo mimoidočih. To so samo nekateri izmed razlogov, zakaj se lopovi pogosto izogibajo vozil, ki so pokrita. Seveda pa ne gre zanemariti dejstvo, da je pokrit avto veliko težje prepoznati, kar se tiče njegove znamke, ohranjenosti in drugih lastnosti, ki nakazujejo njegovo realno tržno vrednost.