Zakaj je pomembno skleniti avtomobilsko zavarovanje

Zakaj je pomembno skleniti avtomobilsko zavarovanje

June 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Vsak lastnik avtomobila ima določene obveznosti, ki jih mora izpolnjevati. Avtomobil mora biti registriran, tehnično pregledan in seveda tudi primerno zavarovan. Avtomobilsko zavarovanje je pomembno zaradi različnih razlogov. Vsakodnevno smo namreč udeleženi v prometu, ki je lahko večkrat izredno nepredvidljiv. Če se želimo izogniti večjim plačilom, je pomembno, da sklenemo dobro zavarovanje

Vsako motorno vozilo mora biti torej ustrezno zavarovano. Če vozimo v nezavarovanem vozilu smo v velikem prekršku. Zavarovanje pa mora trajati od prvega dne, ko smo vozilo pričeli voziti, do zadnjega dne njegove uporabe. Izkušeni vozniki dobro vedo, da avtomobilsko zavarovanje lahko reši marsikatero zagate, ki se nehote pripeti med vožnjo. 

Z avtomobilskim zavarovanjem se zavarujete pred materialno škodo

Kot smo že omenili, vas bo avtomobilsko zavarovanje varovalo pred situacijami, v katerih je prišlo do materialne škode. Včasih se lahko zgodi tudi hujša nesreča, kjer so udeleženci poškodovani in tudi zato je tu ustrezno zavarovanje vozila ključno. 

Če se bomo vozili v avtomobilu, ki bo ustrezno zavarovan, bomo bolj mirni in sproščeni, saj bomo vedeli, da nekdo stoji za nami in nam bo stal ob strani v primeru nesreče. Seveda ni vsako avtomobilsko zavarovanje enako kvalitetno. Nekatere police so boljše, druge pa slabše zato se pred sklenitvijo zavarovanja dobro pozanimajte, kaj vam določena zavarovalnica nudi. 

Avtomobilsko zavarovanje je predpisano z zakonom

V Sloveniji je z zakonom predpisano, koliko znašajo najnižje zavarovalne vsote. To pomeni, da je točno določeno koliko se nameni materialno škodo v nesreči ter za nematerialno škodo. To je skrajno pomembno, saj smo tako potrošniki in vozniki avtomobilov dobro zavarovani pred plačili visokih vsot. 

Vsakdo, ki si želi, lahko sklene tudi višje premije. Seveda se to dogovori na svoji izbrani zavarovalnici. Niso vse premije za avtomobilsko zavarovanje enake. Nekatere vam v primeru nesreče povrnejo več denarja, druge pa povrnejo le običajno predpisano vsoto.