Vse, kar morate vedeti o tečaju varne vožnje!

Vse, kar morate vedeti o tečaju varne vožnje!

November 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Če se zanimamo za izpit za motor ali avto, se bomo gotovo želeli že vnaprej pozanimati o vseh obveznostih, ki jih je treba na poti do vozniškega dovoljenja opraviti. S celim postopkom bomo imeli kar nekaj dela, tako da je vsekakor pametno poizvedeti čim več, da si obveznosti lahko vsaj malo olajšamo. 

Najprej moramo recimo vedeti že to, za katero kategorijo želimo opravljati izpit. Večinoma se nadobudni vozniki odločajo za kategorijo B, ki vključuje osebne avtomobile, priljubljena pa je tudi kategorija A, v kateri se opravlja izpit za motor.

Izpit za motor ali avto?

Tu so odločitve seveda odvisne od posameznika. Večinoma se odločamo za kategorijo B, saj je avto že praktično nujna oprema za vsakogar, ki želi živeti neodvisno. Z njim lahko opravljamo razne vsakdanje poti, odpravljamo se tudi na kakšne daljše relacije, poleg tega osebni avto ponuja nekaj prostora za tovor. 

Izpit za motor je bolj privlačen za tiste, ki želijo pri vožnji uživati. Opravljamo lahko izlete in vožnjo za sprostitev, zato se za kategorijo A večinoma odločajo vozniki, ki že imajo vozniško dovoljenje kategorije B. Takšni vozniki bodo izpit za motor tudi lažje opravili, saj že poznajo prometne predpise in se na cesti dobro znajdejo, usvojiti bo treba le še spretnosti pri upravljanju motorja. To načeloma ni velik problem in večinoma kandidati celoten program praktičnega usposabljanja zaključijo že kmalu po zahtevanih 20 urah. 

Obe opciji sta torej atraktivni za tiste, ki se lahko odločijo za eno in za drugo. Včasih je izbira povsem enostavna, pravzaprav kar samoumevna. Morda že imamo kategorijo B in nas zanima le izpit za motor ali obratno. Nenazadnje pa je možno oboje opravljati tudi hkrati – postopek je večinoma enak, nekaterih obveznosti ne bo treba opravljati dvakrat, če se obeh izpitov lotimo kar hkrati. Seveda pa veljajo tudi nekatere posebnosti, zato moramo za te postopke izbrati dobro avtošolo.

varna-voznja-1

Šola vožnje odloča o tem, kako bo potekala priprava na izpit

Avtošola ima zelo pomembno vlogo pri odločanju o tem, kako prijetna bo celotna izkušnja za kandidata. Ravno zato se moramo odločiti za ponudnika, ki bo gotovo dobro opravil svoje delo. Dobra šola vožnje ni tista, ki ima najcenejše ure za praktično usposabljanje, temveč moramo najti izvajalca, ki pomaga usmerjati kandidate skozi celoten postopek.

Že hitro se lahko izkaže, kako pomembna je dobra šola vožnje, sploh če želimo cel postopek opraviti naenkrat, s čim manj komplikacijami in seveda s čim nižjimi stroški. V tem primeru se bomo želeli lotiti obveznosti v pravem zaporedju in ob pravem času, avtošola lahko pripravi celovit program in močno olajša celotno organizacijo. Opraviti bo treba namreč kar nekaj obveznosti, ki niso vezane le na izobraževanje in usposabljanje v avtošoli. Omenimo recimo zdravniški pregled in tečaj prve pomoči – oboje lahko opravimo povsem neodvisno od avtošole, lahko pa nam šola vožnje tudi pri teh postopkih pomaga.

Zato se splača imeti ponudnika, ki je prilagodljiv in vsakemu kandidatu ponuja izvrstno izkušnjo. Na spletu se lahko pozanimamo o ponudbi različnih avtošol pri nas, na spletnem naslovu https://zsam-celje.si/sola-voznje.html je predstavitev avtošole ZŠAM Celje, ki opravlja celovite programe za različne kategorije. Tako lahko prepoznamo dobre ponudnike in se odločimo za tistega, ki nam najbolj ustreza. Pričakujemo, da bomo povsem zadovoljni, saj ima prav ta odločitev največjo težo pri tem, kakšna bo naša izkušnja.

V končni fazi pričakujemo predvsem to, da nas bo šola vožnje dobro pripravila na varno vožnjo in samostojno udeležbo v prometu. Te kompetence niso odvisne le od izvedbe programa izobraževanja in usposabljanja, vsaka avtošola ima lahko še dodano vrednost, s katero se izkaže za boljšo izbiro od konkurence. Veliko šteje recimo tudi to, da nas avtošola dobro pripravi na obveznosti, ki sledijo po izpitni vožnji – s tem se delo še ne konča, pripravljeni moramo biti še na nekatere dodatne opravke.

Po opravljeni izpitni vožnji postanemo voznik začetnik

Izpitna vonja je tista prelomnica, ki v praktičnem smislu pomeni zaključek postopka izobraževanja in usposabljanja za vozniški izpit. In res že ob tem prejmemo vozniško dovoljenje, s katerim se lahko podamo na cesto. A pozor, v tem času velja poseben status, ki nam še ne nudi prav vseh pravic, ki jih imajo drugi udeleženci v prometu. Postanemo namreč voznik začetnik, s tem statusom pa se srečamo z nekaterimi posebnimi omejitvami.

Status voznika začetnika velja dve leti po pridobitvi vozniškega dovoljenja, za mlajše kandidate še nekoliko dlje, če opravijo izpit pred 19. rojstnim dnem v tem primeru status začetnika ne velja le dve leti, temveč vse do dopolnjenega 21. leta. V tem času imamo nekatere omejitve in obveznosti, ki jih mora poznati vsak voznik začetnik.varna-voznja-3

Omejitve in obveznosti, ki jih ima voznik začetnik

Dobro so znane predvsem nekatere omejitve, s katerimi se bomo srečali. Velja recimo ničelna toleranca do vožnje pod vplivom alkohola, vsak začetnik mora voziti brez alkohola v krvi. Prav tako imamo manj tolerance pri kazenskih točkah, tako da moramo biti na prekrške še posebej pozorni – že en prekršek nam lahko odvzame vozniško dovoljenje.

Velja pa še ena posebna obveznost, ki jo ima voznik začetnik. V roku dveh let mora namreč opraviti dodatno usposabljanje iz varne vožnje. To je nujno, če želimo po dveh letih podaljšati vozniško dovoljenje in pridobiti status polnopravnega udeleženca v prometu. Poleg tega pa je dodatno usposabljanje seveda tudi dobrodošlo, saj na ta način pridobivamo nove izkušnje in spretnosti, ki so za voznike začetnike še posebej kritične. Tako je pametno dobro izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja varna vožnja – to ni le obveznost, temveč dobrodošla nadgradnja programa, ki ga opravimo v avtošoli.

Varna vožnja za voznike začetnike

Ta program je torej predviden za vsakega mladega voznika, ki želi pridobiti polnopravni status v prometu. Brez opravljene varne vožnje ne moremo podaljšati vozniškega dovoljenja, po dveh letih od opravljenega izpita bomo ostali brez dovoljenja. Pravo rešitev nam seveda ponuja prijava na tečaj varne vožnje, udeležimo se programa in opravimo svoje obveznosti – tako dobimo potrdilo in možnost, da vozniško dovoljenje podaljšamo.

Hkrati je to zadnja obveznost, ki jo ima mladi voznik na poti do polnopravnega vozniškega dovoljenja. Čeprav lahko že prej samostojno vozi po cesti, se program usposabljanja še ne zaključi, dokler ne opravimo vseh obveznosti. Tako mora biti varna vožnja v mislih že prej, že ko se pripravljamo na opravljanje izpita. Tako bomo namreč dobili boljšo predstavo o tem, kako bo potekal celoten program izobraževanja in usposabljanja, boljši pregled imamo nad svojimi obveznostmi, nad časovnim razponom usposabljanja in nenazadnje tudi nad stroški. Če imamo vse to v mislih, si bomo celoten postopek lahko še dodatno poenostavili, izognemo se nesporazumom in neprijetnim presenečenjem, lahko tudi nepredvidenim stroškom.

Varna vožnja v posebnih programih za začetnike

Na srečo ne bo težko dobiti pravih programov, ki jih ponujajo različni izvajalci. Ponudba je v veliki meri prilagojena prav voznikom začetnikom, ki se srečujejo s temi obveznostmi. Resda je varna vožnja prioriteta tudi za ostale voznike, a ti nimajo obveznosti pri udeležbi na takšnem tečaju. Izjema so nekateri vozniki, ki se jim odredi udeležba zaradi prekrškov in drugih težav. 

Kakorkoli, varna vožnja se opravlja v obliki intenzivnega tečaja, običajno v dveh dneh. Vključuje izobraževanje in praktično usposabljanje na poligonu, pa tudi skupinsko delavnico o odnosih med udeleženci v prometu. Načeloma to niso kakšne zahtevne obveznosti, varna vožnja je bolj namenjena pridobivanju izkušenj, ki jih na cesti ne moremo pridobiti. Zato je program zelo zanimiv, ne samo koristen. Naposled bomo te kompetence zelo cenili, ko se srečamo z zahtevnimi razmerami tudi na cesti.

Poligon varne vožnje ponuja še druge programe

Tečaj varne vožnje je obveznost za voznike začetnike, je pa priporočljiv tudi za mnoge voznike. Nenazadnje je vedno pametno voziti varno in previdno, nikoli nimamo preveč znanja in izkušenj. Zato se zelo priporoča udeležba na tečajih, ki jih ponuja poligon varne vožnje. To niso le tečaji, prilagojeni za voznike začetnike – ta program ima točno določen potek in vsebino. Drugi programi so bolj fleksibilni in odgovarjajo različnim vrstam voznikov. Najdemo lahko zelo atraktivno ponudbo za praktično vsakogar. Poleg tega imajo takšno ponudbo tudi različni izvajalci, tako da lahko pridemo do kar najboljših možnosti in najboljše ponudbe.

Avtošola ZŠAM Celje ima ponudbo tečajev varne vožnje, s katerimi pokriva interese različnih vrst voznikov. Na poligon varne vožnje se bodo podali tisti, ki bi radi obnovili svoje spretnosti in znanja, ki so nekoliko zbledela odkar so opravljali vozniški izpit. Prav tako se bodo programa udeležili avtomobilski navdušenci, ki želijo nadgraditi svoje znanje in pridobiti nove spretnosti za varno vožnjo v vseh mogočih razmerah. Zelo priporočljiv je poligon varne vožnje nadalje za motoriste, ki pred začetkom motoristične sezone morda potrebujejo nekaj prakse na motorju, da ne bo nesreč na cestah.

Ponudba, ki jo ima poligon varne vožnje

Ti programi so lepo razporejeni v različne kategorije in hitro bomo lahko našli tečaje, ki nam odgovarjajo. Programi so fleksibilni in poligon varne vožnje se lahko sam odloča, kakšne tečaje bo pripravil. Zato dobimo zelo atraktivno ponudbo, ki jo lahko dobro izkoristimo. Seveda to pomeni, da bodo precej mamljive tudi cene, saj imamo konkurenčno ponudbo in lahko dobimo dobre opcije pri različnih izvajalcih. Načeloma lahko pričakujemo, da bo imel poligon varne vožnje celovite tečaje že za manj kot 100 evrov, sploh kakšna osvežitev znanja in spretnosti je lahko precej poceni.

image2