Vse kar morate vedeti o krožni žagi

Vse kar morate vedeti o krožni žagi

May 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Krožna žaga je zelo priročno ročno orodje za žaganje pragov iz širokega nabora materialov. Z njo lahko žagate  les, plastiko in celo kovino. Krožna žaga je nepogrešljiva na dvorišču ali pa v delavnici. Večina krožnih žag ima med seboj zelo  podobno zasnovo, razliko pa povzročajo dodatni elementi, ki širijo funkcije orodja ali povečujejo varnost pri delu z njim.

Glavni elementi krožne žage

Značilnost žage je, da se lahko uporablja za rezanje materiala samo v ravni liniji, to pomeni prečno ali vzdolžno, brez možnosti rezanja lukenj. Načelo delovanja je prenos vrtilnega navora iz gredi motorja na žagin list, ki se vrti z veliko hitrostjo okoli osi, odreže lahko les ali pa kakšen drug material.

Njeni glavni elementi so predvsem zaščitni ščit za žagin list, ohišje z enim ali dvema ročajema, električni motor, na gredi katerega je disk pritrjen s pomočjo vijakov, platforma za držanje diska v želenem položaju in spenjalni nož za osvoboditev plošče okuženega v lesu.

Različne vrste krožnih žag

Najbolj pogoste so ročne krožne žage. Ta vrsta krožne žage  je najbolj zahtevna zaradi kombinacije kompaktnosti in velike  moči, ki se glede na model giblje od 1, 2 do 2, 2 kW. Profesionalni modeli žag imajo moč približno 5 kW. Prednost ročne krožne žage je ta, da je enostavna za čiščenje prav tako pa se jo lahko upravlja. Njena slabost pa je ta da je zelo hrupna.

Druga najbolj pogosto uporabljena pa je tabelna krožna žaga. Njene prednosti so nizka teža, kar omogoča lažje upravljanje in sposobnost dela s praznimi  deli širine, ki merijo več kot  60 cm. Njene slabosti pa so da je njena dolžina in širina praznih delov omejena, pomembne vibracija pa zmanjšujejo kakovost žaganja.

Za vsako delo z žago je potrebno imeti nekaj znanja, saj lahko v nasprotnem primeru pride do hudih poškodb.