040 165 742 dokraworld@gmail.com

Visoke grede

Navodila za pripravo visoke grede

Najprej je potrebno določiti samo pozicijo visoke grede na vašem vrtu. Pravilna postavitev je v smeri sever-jug, paziti pa moramo, da dvignjene grede ne postavimo na zelo vetrovno lokacijo. Seveda moramo prav tako paziti samo pozicijo sonca – visoka greda naj se postavi na sončno stran.

Visoka greda ima poljubno dolžino glede na vaše potrebe, vendar naj ne bo širša od 120 centimetrov. Zaradi same praktičnosti je priporočljivo, da zlahka dosežemo sredino iz obeh strani.

Naslednji korak je zakoličenje izbrane lokacije. Nato je potrebno odstraniti zgornjo plast trave in zemlje. Izkopano travo in zemljo bomo kasneje še potrebovali. Globina izkopane zemlje naj bo od 25 do 35 centimetrov.

Zajedavci so zelo pogost problem, ki se ga bomo na tej točki izognili! V prvi sloj visoke grede bomo namestili približno 10 centimetrov ovčje volne, saj je odlična za zaščito pre raznimi zemeljskimi zajedavci kot so miši, voluharji in krti. Hkrati pa je ovčja volna naravna. Idealna je za zadrževanje vode in izolacijo toplote.

Po namestitvi prvega sloja, naložimo še drugi sloj. Ta je običajno 20 centimeterski. Lahko uporabimo nekoliko debelejše veje. Veje služijo kot drenaža, saj jih bomo postavili v mrežasti obliki. V hudih vremenskih razmerah in obilnejših padavinah bodo pripomogle manjše zastajanje vode. Na debelejše veje naložimo razne lesene odpadke in tanjše veje. Na koncu jih pohodimo.

Nato se sestavi visoko gredo. Priporočljivo je, da leseni okvir nima direktnega kontakta z zemljo, saj bo tako življenjska doba znatno krajša.

Vzamemo zemljo in travo, ki smo jo izkopali in jo naložimo na drenažno dno.

Lahko vzamemo razne biološke odpadke, ki jih najdemo na kompostu ali listje. Nastanek humusa je tako hitrejši, saj se v nepredelanih bioloških odpadkih nahaja veliko število mikroorganizmov. Če želimo privabiti deževnike, lahko uporabimo tudi koščke kartona. Priporočljiva je tudi uporaba hlevskega gnoja in gozdnega humusa.

Oglejte si še ostale izdelke mizarstva Svetelj kot so zabojniki za smeti, nadstreški in leseni rastlinjaki.