Vas mučijo bolečine v hrbtu? Postelja in ustrezna posteljnina vam lahko pri tem pomagajo!

Vas mučijo bolečine v hrbtu? Postelja in ustrezna posteljnina vam lahko pri tem pomagajo!

November 9, 2021 Off By Boris Bukovšek

Bolečine v hrbtu so eden najpogostejših vzrokov za to, da ljudje izostanejo od dela. Te so lahko tope in dolgotrajne, lahko pa se pojavijo kot nenadna močna ostra bolečina, zaradi katere se težko premikamo ali zravnamo. Če gre za blažjo poškodbo vezi in mišic zaradi nenadnega giba, preobremenitve ali starostnih sprememb, bolečina običajno traja od nekaj dni do dveh tednov, če gre za kaj resnejšega, pa lahko postane kronična in traja dlje časa.

Neprestana bolečina, popolnoma neodvisna od položaja ali tega, katera ura v dnevu je, včasih se lahko proti večeru bolečine celo poslabšajo. Za vse tiste, ki kronično trpite za bolečinami v hrbtu je najlažja stvar, k jo lahko naredite, da si poskusite prihraniti nekaj bolečine to, da si privoščite anatomski vzglavnik. To se mogoče sliši nekoliko čudno, vendar nepravilen spalni položaj lahko precej močno vpliva na vaše splošno počutje in na bolečine v hrbtu. Anatomski vzglavnik poskrbi za pravilno pozicijo zgornjega dela hrbtenice, kar lahko močno izboljša vaše splošno počutje in poskrbi, da se naše telo ne utrudi, ampak ponoči le spočije.

Če ugotovite, da vam anatomski vzglavnik ne pomaga, potem se priporoča pregled pri zdravniku, vendar presenečeni boste, za koliko ljudi je vzrok za bolečine samo nezdrava spalna pozicija. Preizkusite anatomski vzglavnik in občutite razliko v počutju.

anatomski vzglavniki

Veliko razliko v počutju naredijo pregrinjala

Posteljna pregrinjala prihajajo v različnih barvah, oblikah in vzorcih in so lahko odličen način, da v svojemu prostoru pokažete nekaj lastnega okusa, pokažete svojo osebnost na način, ki ni vsiljiv, ali kričeč, saj ga vsebuje le pregrinjalo. Prav tako pa lahko pregrinjala uporabite na marsikateri drugi način, kot recimo odejo na pikniku ali kot nekaj, kar uporabite kot preprogo za otroke, da se lahko na njej igrajo, mogoče pa lahko preprosto poskrbite, da imate vedno na voljo različna pregrinjala, ki jih nato lahko menjate glede na to, kako se v dnevu počutite, ali kaj bi radi tisti teden povedali. Kar pa je seveda najpomembneje pa je, da se vaš partner strinja z izbiro pregrinjala, saj ne smete pozabiti, da je to skupni prostor, ki mora za oba prinesti občutek počitka in miru po dolgem in zagotovo napornem dnevu.

Vsak človek potrebuje vsakodnevno dober spanec, saj si tako nabere novih moči za prihajajoči dan. Vsak dan vsakega izmed nas čaka veliko napornih izzivov in zadanih ciljev, ki jih moramo doseči. Za to moramo seveda biti spočiti in polni energije. Zato je zelo pomembno, kako spimo, saj mora biti naš spanec kakovosten in seveda dovolj dolg.

Blazina tako predstavlja enega izmed bolj pomembnih elementov, ki pomaga do boljšega spanca. Na voljo je seveda veliko različnih blazin, ki se razlikujejo po svoji velikosti, mehkosti in pa po temu, s čim je polnjena. Vsak posameznik ima seveda drugačne želje in pa potrebe, ki jih mora zadovoljiti tako, da mu bo ustrezalo.

Blazina mora tako predstavljati premišljeno izbiro, saj se bomo z izborom prave zagotovo dobro naspali in spočili. Dober spanec pomeni tudi to, da se bomo v nov dan zbudili pripravljeni in bomo z lahkoto opravili vse zadane cilje.

Kako pa na spanje vpliva velikost postelje?

Vsak posameznik ima drugačne potrebe po spanju. Nekateri potrebujejo večje postelje, spet drugi manjše. Poznamo enojne postelje, torej tiste, ki so namenjene za spanje le ene osebe, ter tiste večje, ki so namenjene parom oziroma dvema osebama. Glede na mere postelje se razlikuje tudi posteljnina in pomembno je, da izberemo tisto, ki se bo prilegala.

Posteljnina 140×200 je tako primerna za posteljo, katere mere so 140×200, kar pomeni, da je širina same postelje 140 cm in dolžina 200 cm. Ta postelja je namenjena dvema osebama, oziroma osebi, ki za dober spanec potrebuje več prostora.

Posteljnina 140×200 pa lahko predstavlja tudi težko izbiro, saj je na voljo veliko različnih materialov. Izbira materiala je lahko težka odločitev, saj je vsak posameznik navajen spati na posteljnini določenega materiala. Če torej izberemo takšno posteljnino, ki nam ne ustreza, naš spanec zagotovo ne bo dober.

Vzglavniki so najpomembnejši del vašega spanca. Nekateri ljudje prisegajo le na naravne materiale. Spet drugi pa se zelo lepo spočijejo tudi na umetnih materialih, ki so postali z novimi tehnologijami izredno lahki ter kakovostni. Pri izboru vzglavnika je pomembno tudi v kakšnem položaju spimo. Vsak vzglavnik je namreč prilagojen za določen način spanja.

Vzglavniki se torej razlikujejo glede na to, kako na njih spimo ali ležimo. Tisti, ki spite na boku, si boste morali kupiti malce višji vzglavnik, saj bo tako vaš vrat najbolje podprt in vas zjutraj ne bo bolel. Tak vzglavnik mora biti tudi malce trši, da se med spanjem ne bi preveč polegel.

Vzglavniki, ki so primerni za spanje na trebuhu pa ne smejo biti previsoki, saj nam bi tako ovirali dober počitek. Tisti ki spijo na trebuhu, si velikokrat glavo podprejo tudi z rokami, zato potrebujejo mehak in nizek vzglavnik, ki jih bo omogočal lahkoten spanec.

posteljnina 140x200

Prešita odeja z vonjem sivke

Prešita odeja ima lahko dodane tudi različne pomirjujoče vonje, ki nas lepše popeljejo v spanec. Vonj sivke je izredno popularen, saj si v pomladanskem in poletnem času ljudje želijo imeti v spalnici košček narave. S pomočjo sivke si bodo pričarali provansalska polja sivke in se hitro potopili v trden spanec.

Prešita odeja ima tako narejen žepek, v katerega po želji lahko vstavite sivko. V kolikor pa vonja ne želite, sivko enostavno odstranite. Nekateri si sivko pustijo čez dan, da jim nadišavi prešito odejo. Zvečer pa jo zaradi intenzivnega vonja odstranijo in tako lažje zaspijo.

Prešita odeja nam tako lahko zadiši tudi po kakšnem drugačnem zelišču. Moramo si ga samo pripraviti ali kupiti in ga vstaviti v prešito odejo. Aromaterapija nas bo sprostila ter nam napolnila nosnice z blagim vonjem zelišč, ki pomirjajo. Tudi takšno odejo lahko mirno peremo na visokih stopinjah. Preden jo damo v pralni stroj, pa ne smemo pozabiti odstraniti sivke, ki se bi v vodi razgradila ter nam poškodovala prešito odejo.

Kvalitetne posteljnine lahko uporabljamo izredno veliko let. V preteklosti so bile vse stvari narejene tako, da so imele izredno dolgo življenjsko dobo. Vsak artikel, ki so si ga privoščili naši predniki, se ni uničil tudi po desetih in več letih. Dandanes pa na žalost ni tako. Veliko artiklov za dom traja le eno sezono, saj so po pranju neuporabni.

Kvalitetne posteljnine, ki so jih včasih uporabljale naše babice, se lahko uporabijo še dandanes. Nekateri ljudje velikokrat zavijejo na boljši sejem in tam kupimo stare rjuhe in stara pregrinjala, ki so narejena iz najkakovostnejšega bombaža ali volne.

Kvalitetne posteljnine tako ne bomo kupovali pri nepreverjenih prodajalcih. Če si bomo želeli doma imeti izdelek, ki bo kvaliteten in se dolgo ne bo raztrgal, bomo kupovali le pri preverjenih ponudnikih, ki bodo dražji a tudi kvalitetnejši.

Je prav, da skrbimo za estetskost našega spalnega okolja?

Če bi radi še bolj popestrili podobo naše postelje, jo običajno radi opremimo z okrasnimi vzglavniki. Okrasni vzglavniki so, kot nam že njihovo ime pove, večinoma namenjeni krašenju naše postelje ali drugega oblazinjenega pohištva, pogosto pa se lahko izkažejo tudi kot izjemno praktična priprava – sploh za tiste med nami, ki radi veliko časa v postelji preživimo tudi v sedečem položaju. Če smo se torej odločili, da bomo našo posteljo opremili z okrasnimi vzglavniki, se splača kupiti takšne, ki se poleg lepega izgleda odlikujejo tudi v svoji udobnosti.

Antialergijske prevleke postajajo v zadnjih letih vse bolj aktualne, saj je vedno več ljudi, ki se sooča z različnimi alergijami. Če želimo poskrbeti za kvaliteten spanec naših najbližjih, ki se soočajo z zdravstvenimi težavami ali alergijami, moramo kupiti le antialergijske prevleke, ki bodo zagotavljale boljši in bolj prijeten spanec.

Antialergijske prevleke so na voljo v vseh boljših trgovinah s spalnim programom. Vsekakor je dobro, da imamo doma na zalogi več takšnih prevlek, ki jih bomo uporabili za vsako posteljo v svojem domu. Prah postaja vedno bolj moteč element v vsakem domu in vsako leto lahko zapazimo več prašnih delcev, ki se usedajo na police in omare. Na posteljnini pa prahu niti ne opazimo, kar pa še ne pomeni, da ga tam tudi dejansko ni.

Antialergijske prevleke nas tako samodejno branijo pred nadležnim nabiranjem prahu in prašnih pršic, ki so za alergike izredno moteče. Kdor nima težav s prahom se ne zaveda, kakšne težave imajo ljudje, ki jih prah izredno moti. Če je kdo izmed družinskih članov alergičen na prah, se mora celotna družina prilagoditi tako, da bo lahko dobro in prijetno živel.

Dekorativne odeje imajo lahko več različnih načinov uporabe. Njihovi različni načini uporabe so izredno priročni, saj je vedno dobro imeti pri roki artikel, ki ga bomo lahko uporabili na različne načine. Večnamenske dekorativne odeje so navadno spravljene v obliki blazine. Na tak način bomo imeli poleg odeje tudi uporaben vzglavnik, na katerem bomo počivali.

Dekorativne odeje, ki se pospravijo v vzglavnik imajo tako narejen praktičen žepek v katerega po potrebi lahko damo noge. Tiste, ki rado zebe v noge, vedo da je topla odeja v mrzlih dneh ključen pripomoček dobrega počitka. Ko se bomo z odejo pokrili in vanjo vstavili noge, bomo lahko mirno gledali televizijo ter se sproščali.

Dekorativne odeje lahko tudi poveznemo čez kavč, posteljo ali naslanjač. Na tak način nam bo dekorativna odeja služila kot pregrinjalo, ki se ga ne bomo nikoli naveličali. Z njim bomo tako zaščitili naše oblazinjeno pohištvo, za katerega smo odšteli veliko denarja.

Posteljno pregrinjalo za poletne mesece

Posteljno pregrinjalo je izredno uporabno v vseh letnih časih. Najbolj pa pride do izraza ravno v poletnih mesecih, ko ljudje ne potrebujejo odej ali prešitih blazin, saj jih ponoči ne zebe. Ozračje je takrat izredno vroče in zato se ljudje v večini primerov ne pokrivajo oziroma potrebujejo le tanko posteljno pregrinjalo.

Posteljno pregrinjalo je za poletni čas idealno, saj je izdelano tako, da diha in da človeka ne obtežuje. Tudi poleti večina ljudi potrebuje vsaj malce zaščite, saj tako lepše spi. Nikakor pa si ne predstavljamo, da bi spali popolnoma pokriti s toplo odejo. Zato je odlično pregrinjalo, ki ga lahko uporabimo v kombinaciji z tanko rjuho ali pa tudi brez nje.

Oglejte si kako še lahko sami odpravite bolečine v hrbtu: