Uživate dovolj omega 3 maščob?

Uživate dovolj omega 3 maščob?

March 10, 2022 Off By Boris Bukovšek

Uravnotežena prehrana je ključni temelj zdravega življenjskega sloga. A le stežka bomo sami doma vzdrževali ustrezen vnos nujnih hranil v telo, še posebej če s tem mislimo tudi na mikrohranila in na pomembne snovi, ki jih z redno prehrano ne moremo dobiti v zadostni količini. 

Čeprav se omega 3 maščobe uvrščajo v skupino makrohranil, ki jih načeloma lahko vsakodnevno uživamo v večjih količinah, ima maščoba v naši prehrani večinoma neustrezno sestavo in za telo ni tako koristna, kot bi morala biti. 

Zato se splača nekoliko bolje premisliti o uživanju maščob, da bomo lahko vzdrževali zdravo in uravnoteženo prehrano.

Priporočen vnos maščob je že od nekdaj pereče vprašanje za strokovnjake nutricionistike. Dolgo časa je veljalo, da so maščobe škodljive in povzročajo debelost. Res je, da lahko z maščobami v telo vnesemo velike zaloge energije, poleg tega ima maščoba nižjo gostoto in zasede več prostora, a sama od sebe ne povzroča prekomerne telesne teže. 

Prav tako maščobe niso nezdrave, pravzaprav so zelo koristne, še posebej če uživamo živila z ustrezno maščobnokislinsko sestavo. Najbolj izstopajo omega 3 in 6 maščobne kisline, ki nam pogosto primanjkujejo. Za zdravo prehrano so maščobe vsekakor ključnega pomena, zato jim je treba nameniti nekaj dodatne pozornosti.

Večino omega 3 in 6 maščobnih kislin zaužijemo s prehrano

Tisti, ki uživajo razgibano in uravnoteženo prehrano, verjetno ne bodo imeli težav z vnosom koristnih maščob. Večino nujnih hranil namreč pridobivamo v zadostni količini s prehrano, če imamo jedilnik seveda dobro urejen in dovolj razgiban. Tudi za specifične maščobne kisline lahko na ta način dobro poskrbimo, tako da z njimi ne bomo imeli težav.

Če imamo na jedilniku veliko morske hrane, bomo v telo vnesli dovolj omega 3 maščob

Res pa je, da omega 3 in 6 maščobnih kislin ne moremo vedno pričakovati v živilih, ki jih redno uživamo. Skrbno moramo izbrati prava živila, ki nam ponujajo ugodno maščobnokislinsko sestavo. Predvsem so s koristnimi maščobnimi kislinami bogate mastne ribe, ki so najboljši vir koristne maščobe. 

Poleg rib in morskih sadežev pa najdemo tudi rastlinske vire koristnih maščob, to so recimo kakšni oreščki ter rastlinska olja, recimo iz semen oljne kadulje.

Koristne maščobne kisline v prehrani morda nekoliko težje najdemo, ravno zato moramo biti nanje posebej pozorni. A načeloma lahko pričakujemo, da bomo zadostili priporočenemu vnosu, če si vsaj enkrat na teden privoščimo dobre ribe. Če zadostnega vnosa ne moremo zagotoviti, pa lahko posežemo po prehranskih dopolnilih.

Omega 3 kot prehransko dopolnilo

Predvsem omega 3 maščobne kisline imajo koristne učinke, zaradi katerih se priporočajo kot prehransko dopolnilo. Najdemo raznovrstne pripravke iz rib in morskih sadežev, ki nam ponujajo izvrstno sestavo za zdravo življenje. 

Pravzaprav nam morski organizmi odpirajo mnoge možnosti za uživanje koristnih sestavin, ki jih v prehrani ne dobimo dovolj, zato je recimo priljubljena tudi spirulina kot prehranski dodatek.

Če se zanimamo za koristne maščobne kisline, se bomo sicer raje odločali za ribje olje in druge pripravke. To so običajno kapsule, ki jih jemljemo ob obroku, tako da vzdržujemo zadosten vnos koristnih maščob. 

Na voljo so raznovrstne kapsule, ki imajo različne sestavine. Osnova je pogosto ribje olje, ki je najlažji način za vnos koristnih maščob v telo, lahko pa dobimo tudi druge izdelke. 

Koristne snovi, ki jih prinašajo omega 3 prehranska dopolnila, bomo izkoristili za zdravo življenje in uravnoteženo prehrano, lahko pa se uporabljajo tudi za reševanje kakšnih specifičnih težav, sploh če imamo pomanjkanje. S tem namenom nam lahko tovrstna prehranska dopolnila predpiše tudi zdravnik.

Omega 3 maščobne kisline dobimo kot dopolnilo v obliki kapsul z ribjim oljem

Prehranska dopolnila, kot sta ribje olje in spirulina, imajo dober varnostni profil, kakšnih stranskih učinkov ne gre pričakovati. Izjema je jemanje v primeru, da imamo kakšne bolezni ali smo v postopku zdravljenja, v tem primeru se posvetujemo z zdravnikom. Omega 3 dopolnila lahko vplivajo na strjevanje krvi, zato se ne smejo kombinirati z zdravili te vrste.

Omega 3 je dopolnilo za zdravo življenje

Če bi radi zdravo živeli in se dobro počutili, bomo veliko poudarka namenili vnosu pravih snovi za optimalno delovanje telesa. Z omega 3 dopolnili zagotovimo ustrezno sestavo maščob, ki jih uživamo z razgibano in uravnoteženo prehrano. Poslužujemo se tudi drugih dopolnil za snovi, ki jih s prehrano ne dobimo dovolj. 

Pravzaprav ciljamo na različne učinke, jemljemo recimo melatonin za sprostitev in boljši spanec. Z blagimi in naravnimi sredstvi lahko telesu močno pomagamo do optimalnega delovanja, tako se bomo tudi bolje počutili in bomo lažje vzdrževali nadzor nad svojim življenjem.

Takšna prehranska dopolnila so nam enostavno dostopna v lekarni ali kar na spletu pri zanesljivih trgovcih. Brez recepta dobimo tudi melatonin in druga dopolnila s posebnimi učinki, kot tudi dopolnila za zdravo prehrano in vnos nujnih snovi za delovanje telesa. 

Zelo priporočljivo je omega 3 dopolnila kombinirati še z drugimi koristnimi sestavinami, ki nam pogosto manjkajo – včasih dobimo takšna sredstva z dodatkom vitamina D in z drugimi koristnimi snovmi, s katerimi oskrbujemo telo. S pomočjo kvalitetnih dopolnil bomo za svoje telo zelo dobro poskrbeli, zato lahko pričakujemo zdravje in dobro počutje ob vseh vsakdanjih obremenitvah.