Ustrezne elektro omarice poskrbijo za distribucijo elektrike iz javnega omrežja v objekt

Ustrezne elektro omarice poskrbijo za distribucijo elektrike iz javnega omrežja v objekt

May 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Elektrika je nepogrešljiva v našem življenju, saj je ne potrebujemo zgolj za napajanje gospodinjskih aparatov in avdio ter video tehnike, ampak jo potrebujemo tudi za kuhanje, ogrevanje in še marsikaj drugega. V vsakem objektu so zato nameščene ustrezne elektro omarice, ki poskrbijo za razvod kablov in so pogoj, da sploh lahko pridobivamo električno energijo iz javnega omrežja. 

V elektro omaricah so izjemno pomembni elementi, zato je ključnega pomena, kakšno omarico izberemo. V njih se nahajajo varovalke, stikala in števci, ki poskrbijo za upravljanje in nadzor delovanja električnega omrežja v objektu. Že v izhodišču je torej treba zagotoviti kakovostno opremo, kar nudijo uveljavljeni proizvajalci, na primer Petal Pečnik.

Lastnosti elektro omaric

Če boste malo podrobneje pobrskali po trenutni ponudbi elektro omaric, boste ugotovili, da imajo različne lastnosti. Najpogosteje so elektro omarice izdelane iz prašno barvane pločevine, inox pločevine ali pa pocinkane pločevine. To so materiali, ki so trpežni, ognjevarni in mehansko zelo odporni.

Že na prvi pogled lahko ločimo med večjimi in manjšimi elektro omaricami. Njihova velikost je odvisna od števila varovalk, ki jih potrebujemo v stanovanju oziroma objektu, vsekakor pa je pri tem bistvenega pomena njihova prilagodljivost. Ne glede na velikost, lahko elektro omarice vgradimo nadometno, podometno ali pa so prostostoječe.

Kako izbrati pravo elektro omarico?

V trgovinah z elektro materialom lahko danes zasledimo pestro ponudbo različnih elektro omaric. Če želimo izbrati najbolj kakovostne, moramo biti pozorni kar na nekaj dejavnikov. Pred izbiro dobro preverite, ali so opremljene s CE certifikatom, kar pomeni, da zagotavljajo ustrezno zaščito in so izdelane v skladu z zahtevami elektro-distribucijskih podjetij.

Naslednji pomemben dejavnik je izbira primerne velikosti. Ta vam mora zagotavljati dovolj prostora za vse varovalke in druge elemente, prav tako pa morate izbrati takšno, da bo ustrezala v za to predviden prostor. Tudi pri načinu vgradnje so vam na voljo različne možnosti, izberite tisto, ki je za vas najbolj preprosta.