Urbana oprema, ki brezhibno opravlja svoje delo

Urbana oprema, ki brezhibno opravlja svoje delo

January 1, 2022 Off By Boris Bukovšek

Opremljanje urbanih površin je lahko velik izziv, na katerega morda niti ne pomislimo, dokler se sami ne srečamo z njim. Vajeni smo že, da nas na vsakem koraku spremljajo ulične svetilke, klopi, smetnjaki in podobna oprema, ki je v urbanem okolju povsem samoumevna.

A tam se urbana oprema seveda ni znašla sama od sebe, nekdo jo je moral naročiti, nato jo je bilo treba izdelati in montirati. Vse to je lahko zahtevno delo, sploh če upoštevamo dejstvo, da je takšna oprema na prostem stalno izpostavljena različnim obremenitvam.

Ima zelo pomembno nalogo, pozorni smo na izrazito uporabno funkcijo, hkrati je nezanemarljiva tudi estetska vrednost. Kar nekaj različnih kriterijev moramo torej upoštevati, če želimo imeti dobro pripravljeno opremo za vsako urbano okolje.

Podobno je sicer tudi pri drugi opremi za zunanjo uporabo. Nenazadnje uporabljamo podobne izdelke tudi na domači terasi ali na vrtu ter v drugih okoljih. Včasih se lahko zanesemo na isto ponudbo, saj imamo podobna pričakovanja. V vsakem primeru pa je pomembno, da urbana oprema dobro opravlja svoje delo in trajno kljubuje vsem obremenitvam, s katerimi se srečuje. Za to potrebujemo kvalitetno opremo iz vzdržljivih materialov.

Kako urbana oprema kljubuje obremenitvam?

Za urbano opremo je značilno to, da je stalno na udaru raznih obremenitev. Ne le vremenskih nevšečnosti, temveč tudi neprimerne uporabe in celo kakšne objestnosti, ki vodi v poškodbe. Izbiramo torej kvalitetno in vzdržljivo opremo, ki bo kos takšnim dejavnikom.

Zelo pomembno je, da je oprema izdelana iz vzdržljivih materialov, sploh pri izdelkih, ki prenašajo neposredne mehanske obremenitve. To so recimo zunanje klopi, ki morajo biti zanesljive in pripravljene tudi na večja bremena. Ravno klopi so lahko nekoliko problematične ker imajo tudi nekoliko večjo površino in včasih kakšne kotičke, kjer zastajata vlaga in umazanija. A tudi pri drugi opremi sledimo podobnim premislekom in se odločimo za materiale, ki ponujajo kar najboljši učinek.

Najbolj značilna je urbana oprema iz vzdržljivih kovinskih zlitin. Po navadi se uporabljajo posebne variante jekla, tu izstopa recimo korten. Včasih zadostuje tudi lažja pločevina za kakšne enostavne konstrukcije, predvsem se tu uporablja aluminij. Že na ta način lahko pripravimo razno opremo za urbane površine, ne da bi se srečevali s kakšnimi posebnimi ovirami – tudi vzdržljive kovine so precej dostopne, lahko jih oblikujemo v atraktivne končne izdelke, na dolgi rok pa zelo uspešno opravljajo svoje delo.

Urbana oprema lahko lepo popestri mestno ulico

Podobno velja za beton, ki je prav tako zelo uporaben za izdelavo razne urbane opreme. Oblikujemo lahko klopi, kandelabre, korita in drugo opremo, ki bo v betonski izvedbi zelo vzdržljiva in odporna. Poleg tega je izdelava pogosto precej enostavna, če jo vključimo k drugim delom na isti površini, tudi stroški bodo morda kar zanemarljivi.

Urbana oprema za popestritev mestnih površin

Seveda pazimo predvsem na to, da urbana oprema dobro opravlja svoje delo in kljubuje obremenitvam. A to še zdaleč ni edina naloga takšne opreme. Pozorni moramo biti tudi na vizualno podobo opreme, sploh to velja za cestne svetilke in druge elemente, ki jih srečujemo na praktično vsakem koraku. Takšna oprema se lahko izkaže za zelo vsiljivo in neposrečeno, lahko pa je ličen dodatek mestnemu okolju.

Poleg tega lahko za popestritev podobe in funkcionalnosti opreme uporabljamo tudi kakšne posebne materiale, s katerimi dosežemo še boljši učinek. Tudi na prostem recimo lahko uporabimo lesene elemente, sploh če se odločimo za kvalitetne vrste tropskega lesa. Tak les se uporablja tudi za terase, nadstreške in podobno opremo, zato lahko izdelamo vzdržljive zunanje klopi in druge elemente, pri katerih imamo visoka pričakovanja. Lesena oprema zelo lepo deluje v urbanem okolju in predstavlja dobrodošel oddih v primerjavi z betonom, asfaltom in kovino.

V mestih se uporablja raznovrstna urbana oprema, ki mora biti na svoje delo zelo dobro pripravljena

Če želimo mestne površine lepo popestriti, bomo imeli kar dosti dela s praktično vsako odločitvijo. Opremo je treba skrbno načrtovati in kvalitetno izdelati iz vzdržljivih materialov, pomembna je tudi vgradnja in vzdrževanje. To še posebej velja za cestne svetilke in drugo opremo, ki jo postavljamo v večjem številu. Z lično ureditvijo lahko dosežemo zelo posrečene učinke, ki pa še zdaleč niso vnaprej zagotovljeni.

Urbana oprema za domače površine

Zunanja oprema, ki jo srečujemo na mestnih ulicah, se lahko uporablja tudi v domačem okolju. Predvsem se poslužujemo kakšnih funkcionalnih kosov, ki so zelo dobrodošli za domačo uporabo.

Pogosto uporabljamo kar iste izdelke, ki imajo tudi doma odlične lastnosti za uporabo – to so recimo polnilnica za električna kolesa, lahko kar kolesarnice, v katerih bomo hranili svoja kolesa in drugo opremo. Tudi doma nam bo prišlo prav takšno stojalo, čeprav se večinoma odločamo za kakšna manjša stojala, ne za velike kolesarnice, ki jih videvamo po mestih.

Prav tako se urbana oprema uporablja za opremljanje teras, balkonov in vrtnih površin. Ni nujno, da gre za izrazito funkcionalno opremo, kot so stojala za kolesa, našli bomo še razgibano ponudbo drugih izdelkov, ki so lahko prav tako zanimivi in dobrodošli na domačih površinah. To ponudbo se splača izkoristiti, saj bomo s kvalitetnimi izdelki zelo zadovoljni.