Tenda bo povsem preuredila domačo teraso

Tenda bo povsem preuredila domačo teraso

September 17, 2021 Off By Boris Bukovšek

Urejanja terase se ob svojem domu lotijo tisti, ki bi se radi v svojo hišo ponovno zaljubili. Potrebujemo nekaj popestritve in prav tako dodatek je tisto, kar naredi veliko razliko. Seveda ne le na pogled, temveč tudi s svojo uporabno funkcijo navdušuje stanovalce in obiskovalce, hitro bomo spoznali, kako vsestranska je lahko terasa in kako zadovoljni bomo ob preživljanju prostega časa na svežem zraku. A to velja le, če imamo res dobro opremljeno in lepo urejeno teraso, pomembno vlogo pa ima tu tenda. Brez ustreznega senčila ne bo šlo, saj želimo teraso uporabljati preko celega poletja, še posebej ob toplih poletnih dneh. Ne želimo pa se kuhati na močnem soncu, zato površino lepo zasenčimo in na njej povsem uživamo.

Tenda seveda ni edina možnost, ki jo imamo pri senčilih. Je pa zelo vsestranska, tudi precej enostavna in poceni, torej kot nalašč za opremljanje domače terase. Hitro uredimo učinkovito senčilo in svoj dom tudi lepo polepšamo. Z izbiro takšne opreme še nadgradimo vse tisto, s čimer prepriča terasa. Pogosto se za senčila odločamo že ob izdelavi terase, lahko pa jih namestimo tudi naknadno, v vsakem primeru lahko pričakujemo odlično izkušnjo.

Tenda za teraso ponuja popolno fleksibilnost

Ena izmed prednosti je tudi ta, da so ta senčila precej prilagodljiva. Na voljo imamo različne izvedbe, ki jih bomo s pridom izkoristili, zato lahko svoje bivalno okolje načrtujemo in opremimo povsem po svojih željah.

Fleksibilna tenda se lahko uporabi v raznih okoljih

Najbolj enostavna in najcenejša izvedba je fiksna namestitev tende, kar je lahko že dobra rešitev. Prav za domače terase namreč na ta način uredimo zanesljivo zasenčitev, s katero bomo zadovoljni v vseh razmerah. Je hitra in učinkovita rešitev, ki uspešno preprečuje vdor močnim sončnim žarkom. S takšno tendo tudi ne bo veliko dela, vedno lahko računamo na to, da bo svojo nalogo opravljala brez težav in z odličnim učinkom.

Še bolj prepričljiva pa je lahko varianta na premičnem nosilcu. Ta ima na strani, ki je vpeta v objekt, posebno kaseto, v katero se tenda lahko pospravi. Tako je senčilo povsem prilagodljivo, na teraso lahko spustimo nekaj več sonca ali pa se dobro zaščitimo pred močnimi žarki. Posebna prednost pa je v tem, da bo za tendo dobro poskrbljeno preko celega leta. Ob koncu poletja jo pospravimo v kaseto in lahko ostane na svojem mestu tudi preko zime. Premični mehanizmi so zelo praktični za uporabo in tenda za teraso bo gotovo povsem navdušila tudi zahtevnejše uporabnike.

Tenda opravlja več pomembnih funkcij

Vsako senčilo je zelo dobrodošlo, ko se želimo skriti pred močnimi sončnimi žarki v poletnem času. A to ni edina funkcija, ki jo prinaša tenda. Omenili smo tudi že to, da takšno senčilo zelo lepo izgleda, odlično se ujame z modernimi stanovanjskimi hišami, pa tudi z drugimi objekti in strukturami v svoji okolici. Nenazadnje so tende zelo prilagodljive in jih lahko uredimo tako, da bomo z njimi naredili kar najbolj posrečen vtis.

Omeniti pa gre še eno zanimivo funkcijo, ki jo imajo senčila v poletnem času. Skrbijo za uravnavanje mikroklime ob stanovanju, s tem lahko uravnavamo razmere v notranjosti in znižamo stroške pri vzdrževanju prijetnega bivalnega okolja. Poleti se želimo dobro zaščititi pred močnim soncem in visokimi temperaturami, ki prodirajo tudi v notranjost stanovanja. Če tenda prepreči neposreden udar sonca v stanovanje, bomo lažje vzdrževali prijetne temperature, manj dela bo z zračenjem in hlajenjem prostorov, nižji bodo tudi stroški. To je nadvse dobrodošel učinek kakovostnih zunanjih senčil, kar se vsekakor splača izkoristiti. 

Tende se ne uporabljajo le na domačih terasah, tudi v drugih okoljih imajo pomembne naloge in lahko ponudijo še kakšne druge učinke. Prav tako imamo med senčili za tak namen tudi nekatere druge opcije, ki jih je zanimivo raziskati.

Tenda se uporablja kot senčilo v različnih situacijah, imamo pa tudi druge opcije za odlične učinke

Tenda ali pergola?

Priljubljena alternativa je pergola, ki je nekoliko drugačno senčilo, a opravlja podobno nalogo. Ponuja pa povsem edinstven učinek in se pogosto zelo lepo ujame s sodobnimi bivališči. Je fiksna struktura z nosilci, ki podpirajo streho s premičnimi lamelami. Te upravljajo prehod svetlobe in lahko površino pod seboj povsem prekrijejo, lahko pa se odprejo in spustijo skozi svež zrak in nekaj sonca. Takšne rešitve v praksi odlično izpadejo, poleg tega omogočajo zelo enostavno uravnavanje razmer na terasi. Odlično se obnese bioklimatska pergola, ki ima ravno to nalogo. Omogoča nam, da sproti prilagajamo prehod sončnih žarkov ali pa se zaščitimo pred neugodnimi vremenskimi razmerami. Tenda ni tako prilagodljiva, tudi če imamo premičen mehanizem.

Poleg tega je pergola lahko estetsko zelo dovršena in jo zelo lepo uredimo. Postane prijeten kotiček, s katerim odlično izkoristimo zunanje površine. Bioklimatska pregola omogoča ureditev udobne terase ali multifunkcijskega prostora, uporabimo lahko tudi razne dodatke za še boljši učinek. To še zdaleč ni le senčilo, temveč vsestranska oprema, ki odpira atraktivne nove možnosti za uporabo zunanjih površin. Tako kot tenda se lahko odlično obnese na domači terasi, lahko pa tudi v raznih drugih okoljih, tudi na zunanjih površinah poslovnih prostorov.