Talno gretje ima številne prednosti

Talno gretje ima številne prednosti

September 29, 2021 Off By Boris Bukovšek

Danes je talno gretje zelo razširjeno, saj ima veliko dobrih lastnosti in prednosti pred klasičnimi sistemi ogrevanja. Kaj danes talno gretje je, kakšne so njegove pozitivne plati in katere pogoje moramo pri vgradnji tovrstnega ogrevanja upoštevati.

Talno gretje – lastnosti

 • Talno gretje je nizkotemperaturno ogrevanje, kar pomeni, da je temperatura vode v sistemu precej nižja od temperature vode v klasičnih radiatorjih. V radiatorjih ima voda temperaturo okoli 60° C, medtem ko v ceveh talnega ogrevanja le 30°. To seveda pomeni, da je poraba energije mnogo manjša oz. izkoristek mnogo boljši.
 • Temperatura površine tal se giblje med 23° C in 27° C, kar ustvarja bivalno temperaturo nekje med 21° C in 25°C.
 • Ker je temperatura vode v talnem gretju nižja, se zrak v prostoru manj izsušuje.
 • Ogret zrak se po prostoru s talnim gretjem giblje počasi, posledično pa se prah manj dviga.
 • Talno gretje je ogrevalni sistem primeren za nove, dobro izolirane stavbe. Če želimo talno ogrevanje namestiti v starejše hiše, jih moramo najprej toplotno izolirati.
 • Talno gretje lahko vgradimo skupaj s talnimi oblogami, ki so zanj primerne. Učinkovitost talnega gretja je namreč odvisna od primernosti talne obloge. Idealne talne obloge za talno gretje so: keramika, vinil, laminat in dvo ali troslojni parket. Manj primerne pa sta pluta in tekstilne talne obloge, neprimeren je masiven parket.
 • Talno ogrevanje je sistem cevi iz umetne mase, po katerih kroži ogrevana voda. Alternativa tovrstnemu sistemu pa je električno talno ogrevanje, kjer namesto cevi z vodo, pod talne obloge napeljemo sistem grelnih kablov oz. grelnih mrež.

Kakšno ogrevanje izbrati – radiatorsko ali talno? Za lažjo odločitev smo si preberite prednosti in slabosti obojega.

Tako kot vsaka stvar ima tudi talno ogrevanje tako svoje prednosti, kot svoje slabosti. Predstavljamo nekaj temeljnih odlik in minusov talnega ogrevanja.

Napačno je mišljenje, da so pri talnem ogrevanju tople le noge, v glavo pa vas zebe. Temperaturna porazdelitev temperature v prostoru pri talnem gretju je veliko boljša kot pri vseh ostalih načinih ogrevanja in podobna teoretično idealni porazdelitvi temperature za človeka.

Prednosti talnega gretja

Največja prednost talnega ogrevanja je večja ogrevalna površina, ki omogoča izkoriščanje predvsem obnovljivih virov energije in temperaturni profil ogrevanja s pomočjo katerega lahko dosežemo enako ugodje v prostoru s stopinjo do dve nižjo temperaturo, kar pomeni 6 do 12 % prihranka energije. Tudi zrak v prostoru bo manj izsušen, zaradi manjše temperature ploskovnih teles v sistemu ogrevanja.

Poleg tega so prednosti tudi naslednje:

 • človeku ugodna razporeditev temperature od tal do stropa,
 • v prostorih ni vidnih grelnih teles,
 • enostavna in hitra montaža,
 • izgube energije med zračenjem so manjše kakor v prostorih, kjer so radiatorji, nameščeni pod okni,
 • nižji stroški ogrevanja v povprečju za 6 do 12 %,
 • manj prahu kroži po prostoru zaradi počasnejšega gibanja zraka,
 • večja relativna vlažnost zraka oz. manjša izsušenost zraka v bivalnih prostorih, …

Seveda pa ima tudi talno ogrevanje nekatere slabosti. Glavne slabosti so:

 • mesto morebitnega puščanja težje najdemo, ker so cevi zalite z betonom, zato so popravila dražja,
 • slaba odzivnost na hitre spremembe temperature v prostoru (na primer sončno sevanje),
 • talne obloge z nižjo toplotno prevodnostjo zmanjšujejo učinek ogrevanja,
 • horizontalna lega klasičnih cevi otežuje odzračevanje,
 • velika temperaturna vztrajnost, zaradi katere se sistem težje odziva na hitro spreminjanje toplotnih obremenitev v prostoru.

Če primerjamo prednosti in slabosti talnega ogrevanja lahko rečemo, da prednosti nagnejo tehtnico nagnejo v prid talnemu ogrevanju. Marsikatero slabost talnega ogrevanja pa lahko izničimo z ustreznim načrtovanjem.

Kakšne vrste talnega gretja poznamo?

Predstavlja udobno vrsto ogrevanja, enakomerno razporeditvijo toplote in brez vidnih grelnih naprav. Poznamo klasično vodno in električno talno gretje.

Vodno talno gretje

Vodno ali klasično talno gretje, kjer toploto oddaja segreta voda v ceveh pod estrihom. Najbolj primerno za večje površine. Je ceneje od električnega talnega gretja.
Prednosti: nižji strošek ogrevanja, toploto oddaja dalj časa (tudi po izklopu)
Slabosti: draga postavitev oz.montaža, uporabljen debelejši tlak – počasnejša odzivnost na spremembe v temperaturi

Električno talno gretje

Novejši način ogrevanja, kjer v tla vgradimo električne talne mreže in folje, kjer so postavljene elektrirčne cevi. V primerjavi s klasičnim talnim gretjem, so
Prednosti: enostavna postavitev, tanek tlak, tla se hitro segrejejo
Slabosti: dražje ogrevanje (vgradnja kot strošek energije)

Talno gretje in zdravje

Pri talnem gretju je pomembno, da ne pretiravamo z visoko temperaturo. Le-ta mora biti zmerna (voda do 28C, bolje nekoliko manj). V kolikor čutimo tople ploščice, je znak, da je temperatura previsoka in za naše žile ne najbolj ugodna rešitev.

Kakšni so stroški postavitve talnega ogrevanja?

Cena postavitve talnega ogrevanja je približno 20% višja od postavitve radiatorjev. Da bo izkoristek toplote največji, razmislite kje se največ zadržujete. Talno gretje vsekakor priporočamo v kopalnicah. V kolikor imate več nadstropno stanovanje, priporočamo ločeno napeljavo.