Spoznajte zares dobre nogavice!

Spoznajte zares dobre nogavice!

March 10, 2022 Off By Boris Bukovšek

Pri izbiri oblačil radi sledimo preverjenim rešitvam, s katerimi smo dobro seznanjeni. Izbiramo tiste kose, ki nam odgovarjajo, verjetno niti ne razmišljamo kaj dosti o kakšnih novostih. Še posebej to velja za nogavice, ki jih po navadi nimamo za res kritičen del celotne oprave. 

Ko najdemo kak dober par, ki nam ustreza, se na licu mesta odločimo za nakup večje zaloge in za kar nekaj let imamo mir. Tako bomo dobro opremljeni z vsestranskimi nogavicami za prosti čas in razne vsakdanje aktivnosti, verjetno pa bomo izbrali še kakšen par za posebne priložnosti.

A to pomeni, da morda ne bomo spoznali vseh prednosti, ki jih imajo zares dobre nogavice. Pri izbiri nogavic se splača biti nekoliko bolj zahteven, saj lahko dobimo kvalitetne pare, ki nam ponujajo še boljšo izkušnjo. 

Poleg tega ne gre za zelo drago opremo ali za izdelke, ki bi jih redno kupovali – tako bomo brez težav upravičili nakup kakšnih nogavic iz višjega kakovostnega razreda, da lahko odkrijemo posebno udobje in luksuz, ki ga pridobimo s takšnimi nogavicami. Najbolj zahtevni bodo tisti, ki potrebujejo kak posebej prilagojen par nogavic za posebne aktivnosti.

Nogavice so lahko prilagojene posebnim zahtevam

Ob vsakdanjih aktivnostih ne potrebujemo kakšnih zelo dobro prilagojenih nogavic. Dovolj je osnoven par, ki brez težav opravlja svoje delo. Če pa se soočamo s kakšnimi drugimi aktivnostmi, bomo morda potrebovali poseben komplet opreme s primernimi nogavicami.

Najboljši primer so bržkone športne in rekreativne aktivnosti, pri katerih potrebujemo ustrezno opremo, ne bo šlo niti brez dobro prilagojenih nogavic. Na te včasih kar nekoliko pozabimo in se zadovoljimo z običajnimi vsestranskimi nogavicami, ne da bi pomislili na to, kako ta odločitev vpliva na našo izkušnjo pri športu. Nogavice vsekakor lahko naredijo veliko razliko, zato se splača premisliti o tem, kakšne opcije imamo na izbiro.

Vedno se osredotočamo na najbolj kritične lastnosti, ki jih imajo nogavice

Pri nekaterih športih lahko izbiramo posebej prilagojeno opremo. Zelo opazno vlogo imajo na primer nogavice za tek, ki kritično vplivajo na udobje in počutje pri teku. Pri tej aktivnosti smo povsem odvisni od dobre opreme, predvsem od tekaških čevljev in nogavic – v izbiro čevljev vložimo veliko časa, truda in denarja, izbiro nogavic pa včasih preprosto zanemarimo. 

Zahtevnejši tekači pa bodo vedeli, da kakovostne nogavice prav tako pripomorejo k dobri izkušnji kot ustrezni tekaški copati. To je zelo očitno pri kakšnih zahtevnejših podvigih, recimo pri teku na daljše proge, pa tudi pri rednem treningu. Ravno tekači so lahko med najbolj zahtevnimi uporabniki nogavic, saj redno trenirajo, pri čemer je oprema stalno na udaru obremenitev. A tudi pri drugih športih se srečujemo s podobnimi obremenitvami, zato je zelo pomembno, da namenimo izbiri nogavic nekaj več premisleka.

Nogavice z dodatnimi funkcijami

Kakovostne nogavice za šport in druge posebne aktivnosti so pogosto dodatno prilagojene temu namenu, morda ponujajo tudi kakšne specifične funkcije. Pri pohodništvu recimo uporabljamo podložene in ojačane nogavice, lahko izbiramo tudi kakšne debelejše in toplejše pare. Tudi za tek bomo zadovoljni z nogavicami, ki so nekoliko bolje pripravljene na večje obremenitve.

Med nogavicami s posebnimi funkcijami gotovo zelo izstopajo kompresijske nogavice. Te imajo posebno zasnovo, ki spodbuja optimalno prekrvavitev in pomaga dosegati najboljše učinke pri športu. Uporabljajo se za razne namene, tako za šport kot za prosti čas. Zelo priljubljene so kot nogavice za tek, sploh za dolge treninge in regeneracijo ali pa ob kakšnih vzdržljivostnih preizkušnjah, ko po več urah teka telo ne more več učinkovito oskrbovati okončin s kisikom in hranili. 

Takšnih nogavic se poslužujejo tudi kolesarji in drugi športniki, nenazadnje pa kompresija koristi tudi v prostem času. Lahko je izvrstna izbira za tiste, ki veliko sedijo ali pa se preko dneva soočajo z drugimi posebnimi obremenitvami svojih spodnjih okončin.

Na voljo imamo nogavice z različnimi funkcijami in prilagoditvami. Kompresija je ena izmed možnosti, lahko najdemo tudi vodoodporne nogavice ali modele, ki se uporabljajo z dodatno opremo, recimo s ščitniki. A to so le nekatere izmed možnih prilagoditev.

Nekatere nogavice so posebej prilagojene za šport ali druge namene

Nogavice izbiramo na podlagi številnih kriterijev

Izbira je odvisna od posameznika. Včasih se preprosto odločimo za moške ali ženske nogavice za vsakdanjo rabo in se niti ne zmenimo za kakšne posebne lastnosti. Če pa imamo kakšne dodatne zahteve, bomo morali najprej spoznati svoje potrebe, da se lahko pravilno odločimo za kvalitetno opremo. Tu je ponudba zelo široka, zato moramo znati postaviti prave prioritete, da lahko izberemo najboljše nogavice zase.

Prav tako je dobro poznati ponudbo na tem področju. Ponudba se deli na različne načine, pogosto ločimo moške in ženske nogavice, nato seveda izbiramo med različnimi velikostmi. Obstajajo pa še razne druge kategorije, ki so lahko oblikovane na podlagi različnih aktivnosti, posebnih funkcionalnosti in potreb. 

Na voljo imamo nogavice za prosti čas, prilagojene izdelke za šport, pa tudi za delo, sploh če potrebujemo kakšne posebne rešitve pri zahtevnih aktivnostih na terenu. Nato najdemo še nogavice za posebne priložnosti, če jih želimo kombinirati s kakšno uglajeno opravo. 

Ponudba je zelo pestra, saj potrebujemo pravi par nogavic za vsako situacijo, ne moremo vedno pričakovati, da bomo z vsestranskimi nogavicami za prosti čas že dobro opremljeni za vse dogodke.