040 165 742 dokraworld@gmail.com

Rezkanje

Rezkanje je postopek obdelave z vrtljivimi noži za odstranitev materiala iz obdelovanca, tako da napravo (ali napajanje) noži obdelujete v obdelovancu v določeni smeri. Rezalnik se lahko drži pod kotom glede na os orodja. Rezkanje zajema široko paleto različnih postopkov in strojev, na lestvicah od majhnih posameznih delov do velikih, težkih operacij mlinskega tolpa. To je eden najpogosteje uporabljenih postopkov za obdelavo delov po meri s točnimi odstopanji.

cnc rezkanje

Rezkanje se lahko opravi s široko paleto strojnih orodij. Prvotni razred strojnih orodij za mletje je bil rezkalni stroj (pogosto imenovan mlin). Po prihodu računalniške numerične kontrole (CNC) so se rezkalni stroji razvili v obdelovalne centre: rezkalni stroji, dopolnjeni s samodejnimi menjalniki orodja, revije orodja ali vrtiljaki, zmogljivost CNC, sistemi hladilne tekočine in ohišja. Mletje centrov so običajno razvrščene kot vertikalne obdelovalne centre (VMC) ali horizontalne obdelovalne centre (HMC).

Integracija frezanja v obračalna okolja in obratno se je začela z živim orodjem za stružnice in občasno uporabo mlinov za obratne operacije. To je pripeljalo do novega razreda strojnih orodij, strojev za večopravilnost (MTM), ki so namenjeni za olajšanje mletja in obračanja znotraj istega delovnega ovoja.

Rezkanje – proces

Rezkanje je postopek rezanja, ki uporablja rezkar za odstranjevanje materiala s površine obdelovanca. Rezkalnik je rotacijsko rezalno orodje, pogosto z več rezalnimi točkami. V nasprotju s vrtanjem, kjer je orodje napredovano vzdolž svoje osi vrtenja, je rezkanje rezkanje navadno premaknjeno pravokotno na njegovo os, tako da se na obodu rezalnika pojavi rezanje. Ko rezkalni stroj vstopi v obdelovanec, rezalni robovi (flavte ali zobje) orodja večkrat rezijo in izstopajo iz materiala, pri čemer se z vsakim prelomom obrišete žetone (pletenje) iz obdelovanca. Rezanje je strižna deformacija; material je potisnjen z obdelovanca v drobne kepe, ki v večji ali manjši meri visijo (odvisno od materiala), da se oblikujejo čipi. Zaradi tega je obdelava kovin nekoliko drugačna (v svoji mehaniki) od rezanja mehkejših materialov z rezilom.

Postopek mletja odstranjuje material z izvajanjem številnih ločenih, majhnih kosov. To se doseže z uporabo rezalnika z mnogimi zobmi, vrtenjem noža pri visoki hitrosti ali počasi napredujočih materialih skozi rezalnik; najpogosteje gre za kombinacijo teh treh pristopov. Hitrost in uporabljeni viri so različni, da ustrezajo kombinaciji spremenljivk. Hitrost, s katero se kos segira preko rezalnika, se imenuje hitrost pomikanja ali samo krma; najpogosteje se meri v dolžini materiala na celoten vrtljaj rezalnika.

Obstajajo dve glavni razredi frezanja:

Pri rezkanju obraza se rezanje izvaja predvsem na koncih kotih frezalnega rezalnika. Mletje obraza se uporablja za rezanje ravnih površin (obrazov) v obdelovanec ali za rezanje votlih ploskev.
Pri obodnem rezkanju se rezalno delovanje pojavi predvsem ob obodu rezalnika, tako da se prerez brušene površine konča, ko sprejme obliko rezalnika. V tem primeru se rezila rezalnika lahko štejejo za nabiranje materiala iz obdelovanca. Periferno rezkanje je zelo primerno za rezanje globokih rež, niti in zob orodja.

Naslov: Ulica Mirka Vadnova 11, 4000 Kranj
Telefon: 041 926 224
Email: majda.markun@mlt.si

Kaj vas še zanima?