Različne možnosti za beljenje zob

Različne možnosti za beljenje zob

May 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Zelo pomembno je, da imamo lepe in zdrave zobe. Seveda mislimo predvsem na osnovne funkcionalnosti zob, ki jih bomo zelo pogrešali, če nam zobje recimo izpadejo ali se močno poškodujejo. A prav tako je pomemben lep izgled zob, saj se s svojim nasmehom predstavljamo svetu okoli sebe. Lepi beli zobje naredijo odličen vtis, zato je treba vzdrževati čudovito podobo naravnih zob. Ker to ni vedno možno, se splača poznati različne možnosti za beljenje zob. Na ta način dosegamo odlične rezultate, ki zobem povrnejo naravno belino.

Kar nekaj razlogov lahko pripelje do razbarvanja zob, ki hitro spremenijo svojo naravno barvo. Najpogostejši krivec za to je kombinacija pomanjkljive ustne higiene in nezdravih razvad, predvsem neustrezne prehrane, pitja kave ali čaja ter kajenja. Vse to ima zelo hitro opazne posledice, ki jih ne moremo dolgo zakrivati, predvsem pa jih ne moremo sami enostavno odpraviti. Potrudimo se seveda z vestnim ščetkanjem zob in z rednimi obiski pri zobozdravniku, a običajno lahko le beljenje zob povrne naravno belino sklenine.

Tako se pogosto odločamo za storitve, ki jih ponujajo strokovnjaki s področja estetskega zobozdravstva. To področje je zelo dobro razvito in ponuja kar nekaj atraktivnih možnosti. Lahko se pozanimamo, kaj nam je na voljo, še bolje pa bo, da se o tem posvetujemo z zobozdravnikom, ki bo znal pripraviti pravo rešitev. Različne tehnike imajo namreč različne učinke in rezultate, seveda pa se razlikujejo tudi cene.

Beljenje zob pri strokovnjakih estetskega zobozdravstva

Običajno se v iskanju teh storitev obrnemo na dentalni center, ki se osredotoča prav na storitve s področja estetskega zobozdravstva. Takšne strokovnjake brez težav najdemo tudi pri nas, s tem da je ponudba dobro razvita in tudi relativno ugodna. V preteklosti je veljalo, da se splača pokukati tudi v tujino, danes pa to večinoma ni potrebno.

Pri domačih strokovnjakih lahko hitro preletimo ponudbo in najdemo dobre možnosti za beljenje zob. Hitro ugotovimo, da so na voljo različne tehnike, ki imajo različne cene in ponujajo različne rezultate. Običajno so to samoplačniške storitve, ki jih bo treba plačati iz lastnega žepa, a to še ne pomeni veliko, saj je beljenje lahko precej poceni.

Ne oziramo se le na stroške, bolje bo, da se najprej posvetimo ponudbi in možnostim, ki jih imamo. Zelo priljubljeno je beljenje zob z laserjem, ki velja za učinkovito tehniko, poleg tega je postopek opravljen hitro in brez invazivnih posegov. Računamo lahko na odličen rezultat in opazno belino zob, ki bo trajala dlje časa. Kot nalašč za hitro in učinkovito beljenje pred kakšnimi pomembnimi dogodki, za katere moramo biti brezhibno urejeni. Beljenje zob z laserjem je pogosto glavni adut estetskih zobozdravnikov, ni pa edina možnost.

Beljenje zob je pogosto potrebno zaradi nezdrave prehrane in razvad

Na voljo imamo še druge opcije, navsezadnje tudi sredstva za beljenje zob doma. Zobozdravniki opravijo temeljito čiščenje in pripravijo zobe na beljenje, ki nato poteka dlje časa z uporabo sredstev, ki jih dobimo za domov. To je zelo enostavna in učinkovita rešitev, ki ne zahteva posebnih postopkov v ordinaciji. S takšno in podobno ponudbo lahko zobozdravniki beljenje zob približajo različnim interesentom, poleg tega postajajo tudi cene vse bolj konkurenčne.

Beljenje zob in druge tehnike za lepši nasmeh

Morda bi si mislili, da je beljenje zob edina ali vsaj najbolj smiselna pot do lepega nasmeha. A to v resnici ne velja, saj imamo na voljo še nekatere druge prepričljive možnosti. Ne le, da lahko izbiramo med različnimi tehnikami beljenja, prav tako imamo na voljo alternative, s katerimi dosežemo podobne ali še boljše rezultate. Pogosto se za ta namen uporabljajo nekateri posebni dentalni izdelki.

Beljenje zob in druge storitve pomagajo do popolnega nasmeha

Posebej priljubljene so zobne luske, ki se uporabljajo za takojšnjo preureditev podobe zob. Služijo lahko za enostavno beljenje, še pogosteje pa pomagajo pri odpravljanju kakšnih drugih nepravilnosti. Hitro zakrijejo krive zobe ali odkrušene kotičke, prekrijejo tudi večje razmike med zobmi in druge nepravilnosti. Seveda tudi razbarvane površine, saj zobne luske v celoti prekrijejo sprednjo ploskev zoba. Pravzaprav se ta v veliki meri pobrusi, nato se na površino pričvrsti lična keramična luska. Na ta način dosežemo zelo dobre in trajne rezultate, brez težav lahko zobovje oblikujemo povsem po svojih željah, česar samo beljenje zob ne omogoča. Še posebej prepričljive so te rešitve v kombinaciji s kakšnimi drugimi posegi, tudi s protetičnimi rešitvami.

Beljenje zob in zobna protetika

Včasih želimo za svoje zobovje poskrbeti kar s kompletnimi rešitvami, ki vodijo do popolne preobrazbe. Pogosto pri tem pomaga zobna protetika, ki je nepogrešljiva v primeru kakšnih večjih poškodb, pa tudi v primeru manjkajočih zob. Tu imamo na voljo zelo prepričljive rešitve, predvsem si lahko pomagamo z naprednimi zobnimi vsadki oziroma implantati. Zobna protetika vključuje še nekatere druge rešitve, navsezadnje so tem izdelkom sorodne tudi zobne luske in prevleke, ki imajo pomembno estetsko funkcijo. Tako lahko dopolnimo učinek, ki ga ima samo beljenje zob in dosežemo popolno preobrazbo zobovja, kar je lahko točno tisto, kar pravzaprav pri teh storitvah tudi iščemo.