PVC okna so pogosto najboljša izbira

PVC okna so pogosto najboljša izbira

May 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Imate pomisleke pred nakupom plastičnih oken? Že res, da pri izbiri stanovanjske opreme močno pazimo na to, da se odločamo za kakovostne in preverjene materiale, a dejstvo je, da so lahko PVC okna v mnogih primerih najboljša možna izbira v sodobnih stanovanjih. Ne gre namreč za cenen material, ki bi imel kakšne izrazite pomanjkljivosti, temveč so to dovršeni izdelki, ki prepričajo s številnimi edinstvenimi odlikami, ki v veliki meri izvirajo prav iz uporabljenih materialov.

Tako so plastična okna povsem smiselna izbira za vse, ki iščejo izvrstno razmerje med kakovostjo in ceno pri svoji stanovanjski opremi. Opremljanje stanovanja je lahko zelo drago, zato je ugodna cena takšnih oken vsekakor dobrodošla, hkrati pa v zameno za nižjo ceno ni treba žrtvovati kakovosti – še vedno gre za odlična okna, ki se bodo brez težav zoperstavila vsem mogočim obremenitvam skozi dolga leta uporabe. Tako se PVC okna lahko izkažejo za najboljšo izbiro in so za mnoge sodobne objekte najbolj priporočljiva možnosti.

Primerjamo jih predvsem z lesenimi in ALU okni. Vsak material ima svoje prednosti in slabosti, različne vrste oken pa se dobro obnesejo v različnih situacijah. A za stanovanjske prostore v sodobnih objektih so pogosto prav PVC okna najboljša izbira, še posebej če gre za pasivne hiše ali nizkoenergijske objekte, pri katerih moramo paziti na izolacijske lastnosti.

PVC okna v sodobnih objektih

Pri gradnji in opremljanju sodobnih objektov smo omejeni predvsem z zahtevami glede energetske varčnosti. Ciljamo na minimalne toplotne izgube in na nizke stroške ogrevanja, zato ni veliko tolerance na področju izolacijskih lastnosti. Ravno zato so PVC okna in vrata zelo priporočljiva izbira, saj praviloma dosegajo najboljše lastnosti na področju toplotne izolacije. Kot nalašč tudi za pasivne hiše!

PVC sam po sebi sicer nima posebej impresivnih izolacijskih lastnosti, ima pa to prednost, da ga je možno enostavno oblikovati v dovršene okenske okvire. Tako za napredna okna PVC omogoča enostavno oblikovanje izolacijskih profilov z več komorami, ki preprečujejo uhajanje toplote oziroma izmenjavo energije z okoljem. To so napredne tehnološke inovacije, ki pa jih zaradi lastnosti materiala brez težav vgradimo v PVC okna, tudi cena bo posledično povsem ugodna.

PVC okna lahko dobro izkoristimo pri opremljanju stanovanja

Drugi pomemben faktor glede izolacije pa je zasteklitev, ki predstavlja še večje tveganje za toplotne izgube. Na srečo imajo PVC okna večinoma dvoslojno ali celo troslojno zasteklitev, s čimer dosegajo vrhunske izolacijske lastnosti. Pravzaprav smo na tem področju precej prilagodljivi, najdemo lahko prepričljivo ponudbo kakovostnih oken z različnimi izolacijskimi lastnostmi, možno je izdelati tudi okna po meri.

PVC okna v primerjavi z drugimi materiali

S svojimi izolacijskimi lastnostmi za okna PVC gotovo ponuja najboljše izhodišče. Tudi les je dober izolator, a praviloma ne dopušča oblikovanja dovršenih okenskih okvirov. Aluminij dobro prepušča toploto in ni najboljša izbira, če ciljamo na izolacijo, a seveda se ALU okna dopolnijo z drugimi materiali, ki preprečujejo toplotne izgube.

PVC okna in vrata imajo v primerjavi z drugimi materiali mnoge prednosti. Prepričajo tako s svojimi funkcionalnimi lastnostmi kot predvsem z ugodno ceno. Seveda pa se pokažejo tudi nekatere pomanjkljivosti oziroma stopijo včasih v ospredje edinstvene odlike drugih materialov.

ALU ima odlično vzdržljivost in je zelo odporen na vplive okolja. Takšna okna imajo dolgo življenjsko dobo, poleg tega omogočajo izdelavo večjih okenskih okvirov za večje zasteklitve. Tudi sam okvir ponuja dodatno nosilnost, kar je pri večjih oknih lahko zelo pomembno. So pa ALU okna dražja in težja, kar je lahko ovira.

PVC okna niso najboljša za velike zasteklitve

Les je dober izolator, predvsem pa so lesena okna zanimiva zaradi svoje vizualne podobe. Tudi PVC okna lahko oblikujemo in obarvamo v različnih imitacijah in dosežemo posrečene vizualne učinke, a ne moremo povsem doseči estetske vrednosti in posebnega občutka, ki ga prinaša les. Res pa je, da so lesena okna praviloma dražja, poleg tega zahtevajo nekaj več vzdrževanja.

PVC okna in vgradnja

Sama po sebi imajo PVC okna zelo dobre funkcionalne lastnosti, a v končni fazi lahko dobro izkušnjo pričakujemo le, če poskrbimo tudi za brezhibno montažo. Najbolje bo, da to naročimo kar ob nakupu, če trgovec nudi še storitve montaže. Prepričati se moramo seveda, ali so te storitve že vključene v ceno ali pa bo potrebno doplačilo. Včasih lahko dobimo zelo ugodne ponudbe, ki že vključujejo vse potrebno. Na srečo so plastična okna precej lahka in enostavna za transport, tako da z dostavo ne bo kakšnih posebnih komplikacij, pa tudi montaža je lahko opravljena zelo hitro in brez težav.

Moramo pa za montažo izbrati prave strokovnjake. Obstajajo različni načini montaže, običajno se odločamo za RAL montažo po smernicah za optimalno energetsko učinkovitost. Tako preprečimo tveganje za toplotne izgube, a seveda le, če je montaža res pravilno opravljena. To pomeni, da se splača tudi za to storitev nameniti nekaj dodatnega denarja da se prepričamo, da bo delo opravljeno brez kompromisov. Le tako bomo lahko na dolgi rok uživali v vrhunsko opremljenem domu z odlično toplotno izolacijo in minimalnimi stroški pri ogrevanju.