040 165 742 dokraworld@gmail.com

Psiholog in psihologija

Kdo je psiholog?

Psiholog je strokovnjak, ki proučuje duševne procese in človekovo vedenje z opazovanjem, tolmačenjem in snemanjem tega, kako so ljudje povezani med seboj in z okoljem. Nekateri psihologi delajo samostojno, drugi se ukvarjajo z raziskovalnim delom ali pa delajo samo z bolniki ali s strankami. Določeni delajo kot del zdravstvenega tima in pri tem sodelujejo z zdravniki, socialnimi delavci in drugimi za zdravljenje bolezni in spodbujanje splošnega dobrega počutja.

 

Kaj počne psiholog?

Psiholog običajno dela naslednje:

  • Izvajanje znanstvenih študij za preučevanje vedenja in možganskih funkcij (nevropsiholog)
  • Zbiranje informacij s pomočjo opazovanja, intervjujev, študij, eksperimentov in drugih metod
  • Najdba vzorcev, ki jim bodo pomagali razumeti in predvideti vedenje
  • Uporaba svojega znanja za boljše razumevanje med posamezniki in skupinami
  • Razvoj programov, ki izboljšujejo situacijo, povezano s psihološkimi vprašanji, v šolah in na delovnih mestih
  • Delo s posamezniki, pari in družinami, da se jim pomaga doseči želene spremembe v vedenju
  • Prepoznavanje in diagnosticiranje duševnih, vedenjskih ali čustvenih motenj
  • Razvijanje in izvajanje načrtov zdravljenja
  • Sodelovanje z zdravniki in s socialnimi delavci, ki pomagajo bolnikom pri zdravljenju

Psihologi skušajo razumeti in pojasniti, misli, čustva, občutke in vedenje. Glede na temo študije psihologi uporabljajo tehnike, kot so opazovanje, ocenjevanje in eksperimenti za razvoj teorije o prepričanjih in občutkih, ki vplivajo na dejanja posameznika.

Psihologi pogosto zbirajo informacije in ovrednotijo vedenje prek kontroliranih laboratorijskih poskusov, psihoanalize ali psihoterapije. Prav tako lahko opravljajo teste osebnosti, učinkovitosti, usposobljenosti ali obveščevalnih podatkov. Iščejo vzorce obnašanja ali vzročno-posledičnih odnosov med dogodki in te informacije uporabijo pri preizkušanju teorij v svojih raziskavah in zdravljenju bolnikov.

 

Kakšno je delovno mesto psihologa?

Nekateri psihologi delajo sami, kar lahko vključuje neodvisne raziskave ali posamično svetovanje bolnikom. Drugi delajo kot del zdravstvenega tima in sodelujejo z zdravniki, socialnimi delavci in drugimi za zdravljenje bolezni in spodbujanje splošno dobro počutje. Številni psihologi v zasebni praksi imajo svoje pisarne in lahko določijo svoje urnike. Druga tipična delovna mesta vključujejo klinike, bolnišnice, rehabilitacijo in skupnosti ter centre za duševno zdravje. Večino raziskav psihologi opravijo v šolah, univerzah, vladnih agencijah ali zasebnih raziskovalnih organizacijah.

Večina šolskih psihologov dela v javnih šolah, in sicer na ravni od vrtcev do fakultet. Delajo tudi na zasebnih šolah, univerzah, bolnišnicah in klinikah, centrih za zdravljenje raznih odvisnosti ali pa imajo samostojno prakso.

Psihologi v zasebni praksi pogosto določijo svoje ure in veliko več delajo s krajšim delovnim časom od polnega kot neodvisni svetovalci. Vendar pa pogosto ponujajo sprejem strank tudi zvečer ali ob koncu tedna. Zaposleni v bolnišnicah, domovih za ostarele ali drugih zdravstvenih ustanovah tudi delajo zvečer ali v vikend izmenah. Večina psihologov, ki dela v ambulantah, vladi, industriji ali šolah, dela s polnim delovnim časom in med rednim delovnim časom.

 

Kakšna je razlika med socialnim delavcem in psihologom?

Socialni delavec deluje kot stranka odvetnika ali vzgojitelja, koordinator varstva in svetovalec. On ali ona bo deloval kot posrednik z družino in se bo osredotočil na pomoč s področja financ, vstopnine, izpustov, stanovanja, nadaljnjih imenovanj zunanjih storitev, pa tudi v povezavi s sodišči in pravnimi postopki.

Psiholog dela s posamezniki, pari in z družinami z opredelitvijo in diagnosticiranjem duševnih, vedenjskih in čustvenih motenj. Nato razvije načrt zdravljenja in če je potrebno, sodeluje z zdravniki in s socialnimi delavci, da bi bolnik dosegel želene spremembe. Na kratko, socialni delavec obravnava težave v naši družbi. Psiholog obravnava težave zaradi naše družbe.

 

Pomembno tudi za socialnega delavca

Kakšna je razlika med psihologom in kliničnim psihologom?

Naziv »psiholog« se nanaša na nekoga, ki je končal univerzitezni študij psihologije. V ZDA mora registriran psiholog imeti univerzitetno izobrazbo in dve leti nadzorovanih kliničnih izkušenj.

Klinični psihologi imajo tudi stalno izobraževanje na letni osnovi. Obstajajo tudi klinični psihologi, ki so končali študij medicine ali imajo doktorat iz klinične psihologije, in ti visoko usposobljeni strokovnjaki imajo naziv »zdravnik«.

Dobri nasveti za študente psihologije

V ZDA študentom svetujejo, naj bo psihologija njihov glavni predmet na dodiplomskem študiju, saj veliko podiplomskih programov iz psihologije to zahteva kot predpogoj za udeležbo v programu. Tudi v prvem letniku dodiplomskega študija ni prezgodaj, da se študentje pozanimajo o podiplomskih programih, za katere bi lahko bili zainteresirani kasneje. Izvedeti je treba, kakšne so zahteve univerz oz. programov za udeležbo, zato da ne zapravljajo časa kasneje, ker niso vedeli, kaj je potrebno.

Zelo priporočljivo je, da skušajo študentje pridobiti izkušnje z delom v psihologiji že med študijem. S tem avtomatično pridobijo prednost pred drugimi študenti, ki tega ne počnejo. Lahko npr. kontaktirate profesorja, ki izvaja psihološke raziskave, in se ponudite za delo kot njegov pomočnik. Ta profesor lahko sčasoma postane vaš mentor, če dokažete, da ste sposobni , zanesljivi in prilagodljivi.

 

Kakšen je poklic psihologa?

Obstajajo pozitivni in negativni vidiki vsake kariere in s kariero v psihologiji ni nič drugače.

Nekateri negativni vidiki:

Čustveno naporno delo

– Delo je včasih lahko neprijetno (veliko strank ne pride nazaj po prvem obisku)

– Potreben je čas za napredovanje v karieri

– Če ima psiholog zasebno prakso, lahko to vodi v profesionalno izolacijo

Nekaj ​​pozitivnih vidikov:

– Psihologija je prostrano polje, ki ponuja številne možnosti

– Gre predvsem za delo od devetih do petih

– Rezultati psiholovega dela so jasno vidni navzven

– Delo psihologa je zahtevno, vendar izjemno nagrajujoče in psihologu omogoča, da se veliko nauči tudi sam o sebi

 

Kaj je razlika med psihiatrom in psihologom?

Tako psihiatri kot psihologi izvajajo psihoterapijo in raziskave, vendar obstajajo pomembne razlike med obema poklicema.

Prva razlika je v izobraževanju: psihiater ima diplomo iz medicine in je zdravnik, specializiran (magistrski ali doktorski študij) v psihologiji. Druga razlika je, da lahko psihiater predpiše zdravila, medtem ko psiholog tega ne more storiti.

Če se odločate med tema dvema karierema, razmislite, ali bi raje ocenjevali, diagnosticirali, zdravili in preprečevali duševne bolezni ter bi lahko predpisovali zdravila za svoje paciente (psihiater), ali pa bi raje izvajali psihoterapijo in psihološke teste, kar počnejo psihologi.

 

Psiholog ali psihiater: kateri strokovnjak je pravi za vas?

Če vas skrbi za vaše duševno zdravje, bi morali poiskati pomoč. Toda kam iti? Kako vedeti, s katerim strokovnjakom se pogovoriti, da boste rešili vaše probleme? S psihiatrom ali s psihologom?

Če niste prepričani, kaj je razlika, niste edini. “Tudi mi ne vemo vedno pravega odgovora,” pravi Tristan Gorrindo, doktor medicine, direktor oddelka za šolstvo Ameriškega združenja psihiatrov. “Tu obstaja veliko zmede.”

Obstajajo podobnosti, vendar so razlike preveč pomembne. Tukaj je vse. kar morate vedeti, da se odločite, kdo je prava izbira za vas – psiholog ali psihiater.

 

Podobnosti

Psihiatri in psihologi so strokovnjaki, ki so usposobljeni, da vam pomagajo pri reševanju težav glede duševnega zdravja. Oboji so tam zato, da se z vami pogovorijo in vam svetujejo. Njihov cilj je, da vam pomagajo odgovoriti na kompleksna vprašanja, ki vam jih zastavlja vaša psiha v vsakdanjem življenju.

Razlike

Izobraževanje

Psihiater je zdravnik (dr. med.), ki je diplomiral na medicinski fakulteti iz študija medicine, in ima opravljeno specializacijo ter vso potrebno usposabljanje za zdravljenje motenj v duševnem zdravju.

Psihologi imajo doktorat iz psihologije, študije uma in človeškega vedenja. Oni niso zdravniki. Psiholog ima lahko doktorat iz filozofije ali klinične psihologije. Značilno je, da 1-2 let opravljajo pripravništvo. Za razliko od psihiatrov so psihologi usposobljeni tudi za opravljanje psiholoških testov (npr. IQ testov ali osebnostnih testov).

Zaradi svojega medicinskega usposabljanja lahko psihiatri predpisujejo zdravila – to je verjetno najbolj poznana razlika med obema področjema. Toda nekatere države dovoljujejo tudi psihologom predpisati omejeno število psihiatričnih zdravil, če so opravili izobraževanje s področja psihofarmacije.

Pristop

Tako psihiatri kot psihologi so običajno usposobljeni za psihoterapijo – s svojimi pacienti se predvsem pogovarjajo o njihovih problemih. Toda razlike v ozadju in usposabljanju obeh poklicev sprožajo različne pristope k reševanju vaših težav z duševnim zdravjem.

 

Psihologi so najprej pozorni na vaše vedenje. “Če ste depresivni in ne more vstati iz postelje, gre za vedenjsko aktiviranje,” pravi dr. C. Vaile Wright, direktor Ameriškega združenja psihologov. Psihologi bodo sledili spanju, prehranjevalnim vzorcem in negativnim mislim, ki bi lahko povzročale ali prispevale k problemu.

“Psihiatri imajo močnejši občutek za biologijo in nevrokemijo,” pravi Ranna Parekh, dr. med., direktorica  Ameriške zveze psihiatrov. “Diagnozo psihičnega problema postavijo z izključitvijo drugih možnih vzrokov. Npr. preden diagnosticirajo nekoga kot depresivnega, se prepričajo, da ne gre namesto tega za nekaj drugega – pomanjkanje vitaminov ali probleme s ščitnico.” Če psihiatri ugotovijo, da gre za problem v zvezi z duševnim zdravjem pacienta, pogosto predpišejo zdravila.

 

Na koga naj se obrnem?

Ena od možnih prednosti psihiatra je, da ima kot zdravnik znanje in usposabljanje za prepoznavanje osnovnih zdravstvenih težav ali učinkov drog, ki lahko povzročajo čustvene ali vedenjske motnje. Psihiatri imajo lahko tudi več opravka z drugimi področji medicine. “Del našega usposabljanja je, da se znamo prilagoditi razlilnim področjem, kot so pediatrija, ambulantno zdravljenje in urgenca,” pravi psihiater Gorrindo. “Govorimo jezik katerega koli drugega dela v bolnišnici.”

Za resne vrste težav v duševnem zdravju, kot so velika depresija, bipolarna motnje ali shizofrenija, kjer so fizični simptomi lahko hudi in je zdravljenje brez zdravil lahko zelo težko, imajo psihiatri na splošno več možnosti formalnega izobraževanja in zdravljenja.

Pri zdravljenju milejših vrst težav v duševnem zdravju, ki jih lahko vidite bolj pogosto, je izbira, ali boste šli k psihiatru ali psihologu, stvar osebne preference. “Veliko ljudi ne mara ideje zdravil,” pravi Wright. “Bojijo se, da bodo postali zasvojeni, ali da s se jim bo z uživanjem zdravil preveč spremenila telesna kemija, vedo pa, da so zdravila ponavadi precej učinkovita, zato so nekako razdvojeni.” Zanje je verjetnejše, da si bodo izbrali psihologa.

Wright pravi, da je pri vaši izbiri treba upoštevati tip težav, ki jih imate. Nekdo, ki ima klinično depresijo, bi lahko imel koristi od jemanja zdravil, medtem ko bi lahko bila za nekoga, ki ima določene vrste fobijo,  terapija pri psihologu najučinkovitejša izbira. Če psiholog zdravi nekoga, ki ima po njegovem mnenju hude simptome resnih duševnih bolezni (npr. samomorilne ali zelo iracionalne misli), ponavadi pacienta napoti na posvetovanje s psihiatrom, da slednji pomaga postaviti diagnozo in morda predpiše zdravila.

Če se še vedno borite z odločitvijo med psihologom in psihiatrom, Wright priporoča, da se najprej pogovorite s svojim osebnim zdravnikom. “Ena rešitev ne ustreza vsem,” pravi. “Različne stvari lahko delujejo za različne probleme ali pa predstavljajo rešitev skupaj.”

Gorrindu se zdi, da sta oba strokovnjaka prava izbira. “Če vas skrbi, da ste depresivni ali imate kakšno drugo vprašanje v zvezi z vašim duševnim zdravjem, ni pomembno, h komu greste,” pravi. “Važno je, da greste k nekomu.”

 

“Konec koncev,” pravi Wright, “sta tako psihologija kot psihiatrija zgrajeni okoli trdnih odnosov, ki temeljijo na zaupanju in transparentnosti.”

Ko ste sprejeli odločitev o vrsti pomoči, boste morda morali videti nekaj različnih zdravnikov, preden se odločite za tistega, ki je pravi za vas.

 

Kako postati psiholog?

Psihologi so strokovno usposobljeni in imajo klinične spretnosti za pomoč ljudem , da se naučijo bolj učinkovito spopadati z vprašanji o življenju in s težavami v duševnem zdravju. Po letih podiplomske šole in nadzorovanega usposabljanja morajo pridobiti še licenco svoje države, da lahko zagotavljajo številne storitve vključno z ocenami in psihoterapijo (vse to velja za ZDA). Psihologi pomagajo z uporabo različnih tehnik, ki temeljijo na najboljših razpoložljivih raziskavah, in se uporabijo glede na konkreten primer ter njegovr edinstvene vrednote, značilnosti, cilje in okoliščine.

Psihologi z doktoratom imajo eno najvišjih stopenj izobrazbe vseh zaposlenih v zdravstvu. V povprečju porabijo sedem let za izobraževanje in usposabljanje po dokončanju dodiplomskega programa. Ameriška zveza psihiatrov ocenjuje, da obstaja približno 105.000 licenciranih psihologov v Združenih državah Amerike.

Kaj počnejo?

Psihologi pomagajo najrazličnejšim ljudem in lahko obravnavajo različne vrste težav. Nekateri ljudje se odločijo za pogovor s psihologom, ker se počutijo depresivne, jezne ali zaskrbljene že dolgo časa. Ali pa hočejo rešitev za kronično stanje, ki negativno vpliva na njihovo življenje in telesno zdravje. Drugi imajo kratkoročne (a zato nič manj pomembne) težave, glede katerih želijo prejeti nasvet in usmeritev, kot je npr. občutek preobremenjenosti na novem delovnem mestu ali žalovanje ob smrti družinskega člana. Psihologi lahko ljudi učijo, kako obvladovati stresne situacije, premagati odvisnosti, prenašati kronične bolezni in premostiti ovire, da lahko dosežejo svoje cilje.

Psihologi so usposobljeni tudi za izvajanje in interpretacijo številnih testov in ocen, ki lahko pomagajo pri ugotavljanju psihičnega stanja ali povedo kaj več o tem, kako človek misli, čuti in se obnaša. Ti testi lahko ocenijo intelektualne sposobnosti, kognitivne prednosti in slabosti, poklicne sposobnosti in prednosti, osebnostne značilnosti in nevropsihološko delovanje.

Kako vam lahko psiholog pomaga?

Psiholog lahko pomaga pri različnih zdravstvenih težavah in uporabi zdravljenje, ki temelji na dokazih, da pomaga ljudem izboljšati življenje. Najpogosteje se uporabljajo terapije (pogosto imenovane kot psihoterapije ali pogovorne terapije). Obstaja veliko različnih stilov terapije, vendar bo psiholog izbral tisto, ki najbolje obravnava problem osebe in najbolj ustreza značilnostim in željam bolnika.

Nekatere pogoste vrste zdravljenja so kognitivna, vedenjska, kognitivno-vedenjska, medosebna, humanistična, psihodinamična terapija ali kombinacija več stilov zdravljenja. Terapija je lahko za posameznike, pare, družine ali druge skupine. Nekateri psihologi so usposobljeni za uporabo hipnoze, za katero so raziskave pokazale, da je učinkovita pri različnih problemih, vključno z bolečino, tesnobo in motnjami razpoloženja.

Za nekatere težave so terapija in zdravila kombinacija zdravljenja, ki deluje najbolje. Za ljudi, ki imajo korist od zdravil, psihologi delajo s splošnimi zdravniki, pediatri in psihiatri za njihovo splošno zdravljenje. Tri ameriške zvezne države (New Mexico, Louisiana in Illinois) imajo zakone, ki omogočajo psihologom, da z dodatnim, specializiranim usposabljanjem pridobijo licenco za predpisovanje zdravil, ki izboljšujejo čustvene in duševne zdravstvene motnje, kot so depresija in anksioznost.

Kako so psihologi usposobljeni?

Doktorska stopnja psihologije zahteva vsaj 4-6 let rednega študija po končanem dodiplomskem študiju. Naloge vključujejo področja, kot so etika, statistika, individualne razlike ter biološke, kognitivne, afektivne in socialne osnove obnašanja, kot tudi posebno usposabljanje za psihološko testiranje in terapijo.

V ZDA v podiplomski šoli študentje psihologije lahko sodelujejo tudi na področju raziskav in poučevanja. Potrebno je opraviti tudi pripravništvo (vsaj 1 leto dela s polnim delovnim časom). Psihologi morajo opraviti nacionalni izpit v državi, v kateri želijo opravljati ta poklic.

Da obdržijo licenco za opravljanje poklica, morajo psihologi dopolnjevati svoje znanje: vsako leto se morajo udeležiti določenega števila izobraževanj, da dobijo kredite, kot to zahtevajo dovoljenje in drugi predpisi posamezne države.

V državah, kjer je psihologom dovoljeno predpisovanje zdravil, morajo biti dodatno usposobljeni (imeti morajo posebno licenco za to). Posebne smernice izobraževanja se razlikujejo glede na državo, vendar pa mora opraviti poseben izobraževalni program ali magisterij iz psihofarmacije.

Kje psihologi delajo?

Veliko psihologov dela kot zasebnikov ali pa delajo s skupino drugih psihologov ali izvajalcev zdravstvenih storitev. Poklic psihologa pa najdemo tudi v mnogih drugih ustanovah. Najdemo jih v šolah, fakultetah in univerzah, v bolnišnicah in zaporih, v medicinskih centrih veteranov, v zdravstvenih skupnosti in na klinikah za duševno zdravje, v podjetjih in v industriji, v domovih za ostarele in rehabilitacijo in v centrih dolgotrajne oskrbe.