Prepustite vaše izdelke profesionalcem

Prepustite vaše izdelke profesionalcem

October 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Pri proizvodnji izdelkov se osredotočamo predvsem na same izdelke, ki morajo biti seveda brezhibno pripravljeni. A s tem se delo še ne konča, izdelke moramo naknadno pripraviti za pakiranje, skladiščenje in transport. Potrebujemo ustrezno embalažo in nujne oznake, pa tudi razne druge dodatke, s katerimi postanejo proizvodi pripravljeni na končno uporabo. Kar dosti dela imamo torej s temi opravili, ki niso vezana na samo proizvodnjo. Pametno je, da si delo na tem področju poenostavimo tako, da izkoristimo ponudbo profesionalcev.

V veliko pomoč je že tiskalnik nalepk

Eno možnost recimo ponuja kakovosten tiskalnik nalepk, ki je v veliko pomoč v praktično vsakem okolju, kjer se redno srečujemo z obveznostmi pri označevanju izdelkov. Mnoge izdelke je treba opremiti z nujnimi informacijami in oznakami, za to pa se po navadi uporabljajo samolepilne etikete. Da bi lahko tak material hitro in enostavno pripravili, potrebujemo zanesljiv tiskalnik nalepk.

Takšna naprava je naravnost nepogrešljiva v proizvodni industriji, če se ukvarjamo tudi z embalažo in pakiranjem. Hitro lahko pripravimo nujne oznake in kakšne dodatne informacije, ki jih na ta način dodamo izdelkom. Tiskalnik nalepk nam omogoča popolno fleksibilnost, tako da bomo vedno lahko pripravili prave materiale.

tiskalnik2

Kaj tiska tiskalnik nalepk?

Na ta način pripravljamo različne nalepke, ki jih potrebujemo za označevanje izdelkov. Najbolj značilne so bržkone črtne in QR kode ter druge oznake, ki nudijo sledljivost in enostavno obdelavo izdelkov. Ponekod dejavnost temelji prav na takšnih oznakah, recimo v logistiki, kjer moramo stalno označevati in odčitavati pošiljke. 

Poleg tega se tiskalnik nalepk pogosto uporablja za pripravo nalepk, s katerimi označujemo nevarne vsebine ali pripravljamo kakšna druga opozorila. To so pomembne oznake, za katere moramo imeti točno določene nalepke. Vsak, ki dela z nevarnimi materiali, ima opravka tudi z zahtevami, ki na tem področju določajo uporabo opozorilnih nalepk. Tu nimamo veliko prilagodljivosti, potrebujemo ustrezen tiskalnik nalepk, ki nam omogoča pripravo tega gradiva.

GHS standard označevanja izdelkov

Pri označevanju izdelkov imamo vedno opravka z različnimi zahtevami in raznimi dodatnimi možnostmi. Vsekakor se gre najprej osredotočiti na zahteve, ki se jim pač ne moremo izogniti. Med temi izstopa GHS standard, ki določa uporabo opozorilnih nalepk za označevanje izdelkov s potencialno nevarnimi vsebinami ter označevanje drugih nevarnosti.

Tu najdemo raznovrstne predpise, ki so vezani na različne nevarnosti, na katere moramo opozoriti. Predpisi močno poenostavijo delo z nevarnimi izdelki, saj imamo standardizirana opozorila, ni treba pripravljati posebnih oznak ali razmišljati o tem, kateri piktogrami so ustrezni za različne namene. Ta standard ponuja zbirko piktogramov v dveh različnih kategorijah.

GHS za embalažo in nevarnosti na delovnem mestu

Prva skupina piktogramov, ki jih določa GHS standard, ustreza embalaži izdelkov ter nevarnostim, ki jih je treba posebej označiti na delovnih mestih. Ti znaki bodo znani marsikomu, saj se z njimi redno srečujemo. Gre za oznake nevarnih sestavin, ki jih recimo najdemo na kakšnih čistilih. Prav tako na delovnem mestu in v raznih ustanovah najdemo varnostne nalepke, ki označujejo tveganja za požar ali eksplozijo ter druge morebitne nevarnosti. Ti znaki so standardizirani, GHS pa določa še nekatere dodatne zahteve, med drugim tudi omejitve glede velikosti in prikaza znakov.

GHS za prevoz nevarnih snovi

Druga skupina piktogramov pa se uporablja za transport nevarnih snovi. Pri tem imamo opravka s prav posebnimi zahtevami in moramo biti zelo pozorni na zahteve na tem področju. GHS ima posebno kategorijo piktogramov za ta namen, tako da nam delo nekoliko olajša, predpisi točno določajo, kako moramo označiti tovor pri prevozu in kateri tovori zahtevajo uporabo takšnih opozoril.

Vse te opozorilne materiale lahko enostavno naročimo pri tiskarjih, ki se ukvarjajo s takšnim gradivom, lahko pa jih pripravljamo tudi sami, če imamo ustrezen tiskalnik za nalepke. Pozorni smo, da ugodimo zahtevanim določilom. Poleg tega pa pri obravnavi takšnih in drugačnih oznak pogosto potrebujemo še nekaj dodatne opreme, da bo delo res učinkovito.

Pri delu potrebujemo tudi čitalec črtnih kod

Da bi lahko vsebine, ki jih prikazujemo s pomočjo črtne kode, dejansko prebrali in uporabili, seveda potrebujemo ustrezen čitalec črtnih kod. To je nujna oprema v vsakem okolju, kjer se uporabljajo takšne kode. Najbolj prepoznavni so verjetno čitalci v trgovinah, kjer na ta način beležimo prodajo izdelkov, še pogosteje pa se tovrstna oprema uporablja v skladiščih ter nasploh v logistiki. S črtno kodo lahko enostavno zapišemo različne informacije, ki jih potem preberemo s praktičnim čitalcem – s tem si delo močno poenostavimo in pospešimo, zamudne opravke lahko pogosto kar avtomatiziramo.

Potrebujemo pa za dober učinek dober čitalec črtnih kod. Tu imamo kar dosti izbire med različnimi napravami, ki se prilagajajo različnim potrebam na tem področju. Tift Koding ponuja nabor kakovostnih čitalcev, s katerimi je možno enostavno obdelovati raznovrstne črtne kode. Najdemo tudi opremo za delo s QR kodami in drugimi oznakami, ki nam omogočajo hitro obdelavo izdelkov in pošiljk. Takšna oprema je na mnogih delovnih mestih naravnost nepogrešljiva in lahko naredi veliko razliko.

digitalni tisk

Kakšen čitalec črtnih kod bo najboljši?

Odločamo se lahko med različnimi napravami, ki omogočajo delo s črtnimi kodami. Priljubljeni so kompaktni prenosni čitalci, s katerimi smo dobro pripravljeni na raznovrstno delo. Pogosto pa so veliko bolj smiselni čitalci, ki so fiksno nameščeni in samodejno prebirajo podatke s črtnih kod. Poslužimo se tiste rešitve, ki najbolje odgovarja našim zahtevam – za vsako situacijo najdemo dobre opcije, ki jih imajo v ponudbi trgovci s tovrstno opremo. Ti ponudniki se pogosto osredotočajo na specifične potrebe zahtevnih uporabnikov s področja logistike, čitalec črtnih kod je lahko zelo prilagodljiv ali pa posebej prilagojen za dotično delo. Gotovo bo moč najti pravo opremo za učinkovito, hitro in enostavno delo s črtnimi kodami.

Termični tiskalnik za pripravo črtnih kod

Čitalec dobro deluje le, če imamo ustrezno pripravljene črtne kode. Kar presenetljivo je, kako zanesljivi in učinkoviti so ti čitalci, saj v trenutku preberejo informacije in obenem lahko opravijo tudi kakšne druge naloge. A le, če so črtne kode razločne in jih je dejansko možno prebrati. To ni samoumevno, saj se črtne kode tiskajo na različne materiale, prebirajo pa se v različnih okoliščinah. Za zanesljiv tisk potrebujemo kakovosten termični tiskalnik, s katerim lahko pripravimo takšne motive.

Črtna koda mora biti zelo natančno natisnjena, da ne pride do kakšnih napak in težav pri odčitavanju. Še bolj očitno je to pri QR kodah, ki so bolj kompleksno zasnovane in ne dopuščajo veliko tolerance pri tiskanju. Jasno je, da bomo za ta namen potrebovali poseben tiskalnik, ki lahko tiska v visoki ločljivosti. Uporablja se predvsem tehnologija termičnega tiskanja, o kateri lahko več preberete na http://www.tift-koding.com/sl/offer/uv-visoko-resolucijski-tiskalniki/ in se pozanimate tudi o ponudbi tiskalnikov, ki to omogočajo. Na ta način je možno tiskati kode v visoki ločljivosti, tudi če gre za manjše dimenzije. Razločna koda bo učinkovito označevala izdelke in omogočila hitro prebiranje informacij. Natisne se lahko na različne materiale, tudi neposredno na embalažo, pogosto pa na nalepke oziroma etikete. Na ta način nam termični tiskalnik nudi veliko fleksibilnosti pri pripravi takšnih materialov.

Alternativa je seveda v tem, da nalepke naročamo pri tiskarjih, ki se ukvarjajo s tiskanjem takšnih tiskovin. Tudi to je lahko dobra rešitev, sploh pri tistih, ki ne potrebujejo velikih količin takšnih nalepk. Za občasno uporabo je veliko bolj smiselno tiskovine preprosto naročiti, saj je termični tiskalnik lahko precej drag in se gotovo ne želimo sami ukvarjati še s tiskanjem, če to ni potrebno. Seveda pa s tem izgubimo nekaj fleksibilnosti, pri posebnih zahtevah pa so tudi cene lahko visoke in se nakup lastnega tiskalnika gotovo splača.

Opravki, ki jih prinaša označevanje izdelkov

Izdelke je treba označiti z mnogimi oznakami, ki niso vedno le tiste, ki jih določajo predpisi. Prav je, da se najprej osredotočimo na te zahteve, a v resnici nam označevanje izdelkov prepušča precej proste roke in nudi tudi nekatere priložnosti, ki jih lahko na ta način izkoristimo. Predvsem pri oblikovanju in izdelavi embalaže imamo velik potencial za doseganje različnih učinkov, ki lahko pomagajo pri trženju in prodaji. Seveda pa moramo najprej poznati zahteve in posebnosti v specifični situaciji, ne moremo vedno računati na to, da bomo povsem fleksibilni.

Spet se izkaže, da je pametno pri pripravi takšnih materialov sodelovati s strokovnjaki. To so izvajalci, ki imajo kakovostno opremo in lahko pripravijo embalažo in etikete. Po drugi strani pa izkušeni mojstri običajno znajo svetovati in pomagajo pri iskanju optimalnih rešitev v vsaki situaciji. Tako lahko najbolje izkoristimo potencial, ki ga ima označevanje izdelkov, ne da bi sprejemali kakšna tveganja. Pozorni bomo na zahteve, hkrati pa tudi na možnosti, ki se na tem področju še pojavljajo. V sodelovanju s strokovnjaki na tift-koding.com lahko pričakujemo kar najboljši rezultat pri označevanju izdelkov ne glede na to, za kakšne izdelke pravzaprav gre in kakšne oznake potrebujemo. Vedno lahko pričakujemo, da bo možno najti pravo rešitev.

Veliko dela seveda lahko opravimo kar sami, če imamo ustrezno opremo. V proizvodnji in logistiki se za ta namen uporabljajo raznovrstni tiskalniki, s katerimi lahko hitro pripravimo ustrezne oznake za označevanje izdelkov. Takšno opremo pa lahko izkoristimo tudi za pripravo drugih oznak, tudi za kakšne tržne materiale in podobne dodatke, ki nam pomagajo pri doseganju drugih ciljev. Dobro bomo torej pripravljeni na različne naloge, ne le na pakiranje izdelkov in na nujno označevanje. Tako bomo lahko kar najbolje izkoristili velik potencial, ki ga ima označevanje izdelkov.