Poznate vse trike in nasvete za vodovodne inštalacije?

Poznate vse trike in nasvete za vodovodne inštalacije?

August 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Ureditev vodovodnih inštalacij je pomembna naloga, ki nas čaka pri gradnji novega doma ali drugega objekta. Ne le pri gradnji, tevmeč tudi pri kakšnih prenovah in adaptacijah, sploh če želimo vgraditi kak sistem, ki koristi vodovodne inštalacije za delovanje. 

Takšen primer je talno ogrevanje, ki se kar pogosto vgrajuje v sodobna stanovanja, včasih tudi naknadno.

Vgradnja talnega ogrevanja v nove objekte

Pri novih objektih ne bo velikih težav. Že pri načrtovanju upoštevamo zahteve, ki jih postavlja talno ogrevanje. Imeti moramo dostop do toplovodnega sistema, verjetno pa želimo ogrevanje povezati tudi s termostatom in kakšnimi drugimi komponentami, za kar bomo potrebovali elektriko. To so prilagoditve, ki jih zelo enostavno opravimo, če se nanje pripravimo pravočasno. Pri novogradnjah je talno ogrevanje zato poceni in enostavno, z njim ne bo veliko dela. Vedno lahko pričakujemo tudi zelo dobro delovanje.

Talno ogrevanje v končanih prostorih

Drugače je v primeru, da imamo prostore že končane in so morda že dlje časa v uporabi, pa bi jih želeli prenoviti oziroma dopolniti s talnim gretjem. V tem primeru bo dela nekaj več, kar pa ne pomeni, da projekta ni možno izvesti dokaj elegantno in poceni. Morali bomo poseči v pohodno površino, kar je sicer možno tudi z minimalnim gradbenim posegom, tudi suhomontažno. Tako bo delo opravljeno hitro in poceni, trik je le v tem, da najdemo dobrega izvajalca, ki ima izkušnje s takšnimi projekti.

talno-gretje

Glede na to, kako priljubljeno je talno ogrevanje v sodobnih stanovanjih, ni čudno, da se je ponudba teh sistemov in spremljevalnih storitev dobro razvila. Pričakujemo lahko odlične ponudbe in zanesljive storitve, če se odločimo za Sanitar.si, ki je en izmed uveljavljenih izvajalcev na tem področju. Z dobrim talnim gretjem močno zvišamo kakovost bivanja v stanovanju, zato se splača izbrati prave mojstre. Prav tako se splača dovolj časa in truda nameniti izbiri kakovostnega in dovolj zmogljivega sistema, s katerim bomo zadovoljni tudi v kakšnih hladnejših zimah.

Trik za enostavno in poceni talno gretje

Medtem ko je talno ogrevanje lahko precej kompleksno sestavljeno in pri vgradnji zahteva cel gradben poseg, imamo na voljo tudi alternativo, ki se je poslužujejo tisti, ki iščejo dobrodošlo bližnjico. To je električno talno gretje, ki bo navdušilo tako s ceno kot z enostavnostjo pri uporabi.

Električni sistemi imajo to prednost, da ne zahtevajo povezave z vodovodnim omrežjem. Ne delujejo na toplo vodo, temveč za ogrevanje uporabljajo električno energijo. Vgradnja bo bistveno lažja, potrebujemo le odstop do električnega omrežja. Poleg tega imamo verjetno opravka tudi z bistveno bolj elegantnimi sistemi, ki jih ni težko vgraditi pod pohodno površino. Namesto nerodnih cevi imamo preprosto preprogo ali kar folijo z električnimi grelnimi elementi, tako da vgradnja ne bo zahtevna, prav tako ne bo treba žrtvovati veliko prostora.

Takšna rešitev je vsekakor lahko zelo dobrodošla, sploh v tistih domovih, ki nimajo dobro urejenih toplovodnih napeljav, ki bi dopuščale enostavno vgradnjo toplovodnega sistema. Električno talno gretje je cenejše in enostavnejše, v praksi pa se lahko precej dobro obnese, sploh v dobro izoliranih domovih in v kakšnih manjših prostorih. Ravno zato je ta opcija kot nalašč za adaptacije, sploh če pripravljamo kakšno bolj kompaktno stanovanjsko enoto, v kateri želimo talno gretje uporabiti za kopalnico ali kak drug manjši prostor.

Seveda imajo električni sistemi tudi nekatere pomanjkljivosti. Električno talno gretje je lahko precej varčno in učinkovito, a ne bo cenejše od toplovodnega sistema, ki ga poganja toplotna črpalka. Tudi druge vire energije lahko včasih bolje izkoristimo. Pri večjih površinah so cene električnih sistemov višje in imamo že pri vgradnji podobne stroške. Včasih gre torej za zelo posrečeno rešitev, včasih pa se izkaže, da je bolje imeti toplovodni sistem, sploh če za talno gretje že imamo pripravljene ustrezne vodovodne inštalacije.

Vodovodne inštalacije za talno ogrevanje

Talno ogrevanje potrebuje vir tople vode, ki napaja grelne elemente. Seveda o končni učinkovitosti odloča še cela vrsta pomembnih dejavnikov, a najprej se moramo prepričati, da bo vgradnja sploh možna, za to pa potrebujemo predvsem nemoteno povezavo s toplovodnim sistemom. Ustrezne vodovodne inštalacije vgradnjo talnega gretja močno olajšajo in omogočajo nemoteno delovanje takšnega sitsema.

V nekaterih prostorih to ne bo nikakršen problem. Pri novogradnjah tako ali tako skrbno načrtujemo celoten hišni vodovod in uredimo vodovodne inštalacije tako, da ustrezajo napravam, ki jih bomo uporabljali. Brez težav lahko uredimo dostop do toplovodnega sistema za talno ogrevanje, pravzaprav lahko v tem primeru vgradnja talnega gretja omogoča zelo elegantno izvedbo brez kakšnih vidnih elementov.

vodovodne-instalacije

A tudi naknadno lahko uredimo vodovodne inštalacije za talno gretje, morda tudi brez večjih gradbenih posegov. Pogosto imamo dostop do omrežja tam, kjer uporabljamo radiatorje in druga toplovodna grelna telesa. Lahko pa uredimo poseben dostop prav za talno gretje. Le redko se izkaže, da bo tak projekt res preveč zahteven in obsežen.

Kakšne vodovodne inštalacije potrebujemo za talno ogrevanje?

Talno ogrevanje je zelo elegantno zasnovano in običajno združuje samostojne komponente, ki delujejo brez potrebe po kakšnih velikih prilagoditvah samega objekta oziroma okolja. Seveda pa moramo zagotoviti vsaj osnovne vodovodne inštalacije, saj talno ogrevanje deluje le, če lahko skozi cevi spustimo vročo vodo. V prvi vrsti torej potrebujemo vir tople vode, ki običajno pride od kurilne naprave, toplotne črpalke oziroma drugega vira ogrevanja. Sama povezava s talnim ogrevanjem je lahko precej enostavna in vodovodne inštalacije ne bodo povzročale večjih težav. Voda v ceveh za gretje sprošča svojo energijo, nato pa sistem tudi zapusti, zato moramo urediti še ustrezen odvod oziroma krog. Enostavno rečeno morajo vodovodne inštalacije omogočati prost pretok vode skozi celoten sistem talnega ogrevanja.

Druge funkcije, ki jih opravlja hišni vodovod

Napeljava vodovodnih cevi ne služi le ogrevanju, pravzaprav to ni primarna funkcija, ki jo ima hišni vodovod. Pri novogradnjah moramo biti zelo pozorni na to, da zagotovimo nemoten dostop do vode iz vseh prostorov, kjer bomo vodo potrebovali, ne glede na točne potrebe. Najboljši nasvet je ta, da vodovod dobro načrtujemo in zagotovimo dostop tudi tam, kjer nameravamo šele kasneje vgraditi kakšne naprave. Tako si bomo delo močno olajšali, ne da bi imeli v izhodišču kakšne velike stroške ali veliko več dela. Z dobro pripravo lahko dosežemo odlične rezultate, sploh če se bomo kasneje lotili kakšnih večjih prenov.

Najbolj pomembno je to, da hišni vodovod nudi čisto vodo za pitje in kuhanje ter dovolj vode za čiščenje in splakovanje. Prav tako moramo imeti vir tople vode, kar je pogosto nekoliko večji izziv. Napeljava hladne vode iz javnega vodovoda ni zahtevna naloga, le cevi moramo speljati v hišo in urediti končne dostope. Za ogrevanje pa uporabljamo različne naprave, ki so morda nekoliko bolj kompleksne, tem pa je treba prilagoditi tudi hišni vodovod. Da bi lahko dobro izkoristili sodobne ogrevalne naprave, je pametno hišni vodovod zelo skrbno oblikovati, za to koristimo pomoč strokovnjakov. Ureditev vodovoda je primarna naloga pri gradnji hiše, tudi kasneje lahko še marsikaj postorimo, če je treba, a v vsakem primeru bo treba opraviti nekaj dela.

Kvalitetna oprema v kombinaciji z dobro zasnovanim hišnim vodovodom odlično opravlja svoje delo. Še vedeli ne bomo, kako dobro hišni vodovod deluje, saj se bomo hitro navadili na to, da nam je na voljo čista voda v stanovanju in da lahko vedno dobimo tudi toplo vodo iz zanesljive ogrevalne naprave. Za tak učinek morajo dobro delovati vse naprave v sistemu, ne smemo pa zanemariti niti tistih komponent, ki ne pridejo toliko do izraza. Ne pozabimo, da je hišni vodovod večinoma skrit očem, s tem pa nanj pogosto tudi nekoliko pozabimo.

Hišni vodovod večinoma sestavljajo vodovodne cevi

Vsi poznamo vodovodne cevi, a le redko jih dejansko vidimo. Med elementi vodovodnega sistema so zato bolj izraziti kakšni končni elementi, ki omogočajo dostop do omrežja in povezavo raznih naprav. Pogosto se s takšnimi dostopi srečujemo ob vgradnji korit, kadi, stranišč in druge opreme, ki potrebuje vir vode. V ozadju pa so vedno še vodovodne cevi, ki skrbijo za to, da imamo vedno na razpolago čisto vodo.

vodovodne-instalacije-za-talno-gretje

Problem je v tem, da nam vodovodne cevi ostajajo skrite in do njih ne moremo enostavno dostopati. Kar nekaj dela bomo imeli, če želimo priti do cevi, ki so vgrajene v objekt. Potekajo skozi zidove, običajno vodovodne cevi napeljemo pod kakšnimi hodniki in vežami, lahko pa tudi skozi druge prostore. Tam svoje delo odlično opravljajo in nam niso v napoto, a jih težko dosežemo, če jih je treba čistiti in vzdrževati. Tako je vzdrževanje hišnega vodovoda lahko zahtevna naloga, ki je sami ne moremo enostavno opraviti. Poslužujemo se storitev strokovnjakov, ki opravljajo prav takšna opravila in skrbijo za to, da vodovodni sistem nemoteno deluje še naprej. Te storitve se splača izkoristiti, saj je vodovodni sistem ključnega pomena za prijetno bivanje v stanovanju, vsaka težava pride hitro do izraza in nam močno pokvari dan, lahko predstavlja tudi veliko nevarnost.

Morebitnim težavam se izognemo tako, da že v izhodišču izberemo kvalitetne in vzdržljive vodovodne cevi. Tudi pri vgradnji moramo biti pozorni na to, da mislimo na dolgi rok. Cevi vgradimo tako, da so varno nameščene in pripravljene na svoje delo, vseeno pa uredimo tudi dostope do vodovoda. Tako bomo bolje pripravljeni na vzdrževanje in na odpravljanje morebitnih težav, hišni vodovod pa bo lahko brezhibno deloval skozi dolga leta oziroma bržkone kar desetletja.