Polaganje talnega gretja

Polaganje talnega gretja

June 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Talno gretje je izredno priljubljeno zaradi svoje funkcionalnosti in cenovne dostopnosti. Polaganje talnega gretja mora opraviti za to usposobljena oseba, saj mora biti položeno po najvišjih standardih zato, da kasneje z talnim gretjem ne bi imeli težav in še dodatnih stroškov, ki se lahko pojavijo ob ovršnem polaganju talnega gretja.

Kako se izvede polaganje talnega gretja?

Talno ogrevanje je narejeno iz zank iz posameznih cevnih odsekov ,zaradi nevarnosti odklepanja povezav  se jih nikakor ne sme priključiti  v tla. Zanka za polaganje talnega gretja ne sme biti daljša od 150 m, da ne ustvari prevelikega hidravličnega upora. Zaradi dejstva, da se temperatura vode zmanjšuje z oddaljevanjem od vira toplote, je treba cevi speljati na točno določen način  in to tako, da tvorijo spirale, v katerih se v naslednjih vrsticah izmenjujeta dovodni in povratni odseki.

Obstaja tudi možnost urediti cevi v meandrih oziroma tuljavah. Nekoliko preprosteje je in ceneje , toda potem se tla pri takšnem načinu polaganja talnega gretja ne segrejejo enakomerno, dlje, ko gledate smeri vodnega toka, hladnejše je.  Vse cevi so povezane z razdelilniki, tramovi s priključki, na katere so pritrjeni priključki, primerni za izbrani sistem za spajanje cevi. Število priključkov mora ustrezati številu ogrevalnih zank.

Katera so zlata pravila pri polaganju talnega gretja?

Obstaja kar nekaj pravil za polaganje talnega gretja, saj mora biti storitev izvedena popolnoma pravilno. Delo mora opraviti izkušen mojster, Sanitar ima zelo prepričljivo ponudbo. Pred začetkom je potrebno narediti pravilen izračun, saj bo šlo v nasprotnem primeru marsikaj narobe, pojavili pa se bodo tudi visoki stroški, ki pa si jih zagotovo ne želite. Izračun bo opravil za to usposobljen strokovnjak.

Najprej je potrebno narediti pravilen in celoten projekt polaganja  talnega ogrevanja, v katerem je potrebno upoštevati vse toplotne izgube objekta oziroma vsakega posameznega prostora. Potrebno je tudi natančno izračunati, kako morajo biti cevi položene in kakšne sploh morajo biti.