040 165 742 dokraworld@gmail.com

Pokljuka in Počitniška hiša Jelje – Ideja za vikend izlet

Počitniška hiša Jelje

Imate dovolj prenatrpanega urnika, gneče na cestah in hrupnih mestnih središč?

Vzemite si čas za oddih v spokojnem zavetju gozda in uživajte v neokrnjeni naravi Gorenjske. Počitniška hiša Jelje je pravi naslov za vaš pobeg od ponorelega sveta.

Vikend izlet na Pokljuko je v jesenskem času dobra odločitev. Mir, tišina in čas za razmislek ali pa zgolj počitek. Odpeljala sva se nad Bled, stran od ljudi, na 1330 metrov nadmorske višine, da bi si vzela čas zase. Čeprav je makadamska cesta zadnjih 500 metrov pred kočo kar precej ozka, ti ob prihodu na cilj, kjer se cesta tudi konča, zapoje srce. Prijetna manjša koča, stara več kot 300 let, a skrbno obnovljena, daje občutek domačnosti in preprostosti. Oskrbnica ga. Milena pove, da je koča že od nekdaj v lasti moževe družine in da je s turizmom začela prav ona, z namenom, da bi ljudem, čeprav le za kratek čas, ponudila košček narave in miru.

pokljuka ph jelje zunaj

Zunanjost hiše

 

pokljuka ph jelje zunanjost

Zunanjost hiše

 

Koča je opremljena z leseno kuhinjo s starinskih štedilnikom na drva in plin, jedilnico, kopalnico, in dvema sobama z ležišči, kjer lahko prenočuje do 6 gostov. Sončne celice zagotavljajo električno energijo, voda je pitna in ogrevana. Poleti vam je na voljo tudi plinski žar in vrtna garnitura. Goste sprejemajo od maja do oktobra. Kot ponosno pove ga. Milena, je večina le-teh tujcev, predvsem Belgijcev in Nemcev, ki spoštujejo in cenijo našo naravo. Bi pa z veseljem ta košček raja ponudila tudi domačim gostom.

pokljuka ph jelje kuhinja

Kuhinja s starinskim pridihom

 

pokljuka ph jelje spalnica

Ena od dveh troposteljnih sob

 

pokljuka ph jelje pogled iz spalnice

Razgled skozi okno spalnice

 

pokljuka ph jelje kopalnica

Kopalnica s tekočo ogrevano vodo

 

Kmalu po nastanitvi, sva se odpravila na krajši sprehod po gozdu in, spet po naključju, odkrila Bolnico E. – ambulanto, kjer so med 2. sv. vojno oskrbovali ranjence. Za več podrobnosti o raziskovanju znamenitosti Pokljuke, si preberi članek Izlet na Pokljuko. Popoldan sva se vrnila do koče in miren jesenski večer pričakala ob zunanjem ognjišču nekaj korakov od koče. Pristna narava, glasovi sovic, srnic in drugih prebivalcev gozda, ki odmevajo nekje v temi ter prasketanje ognja. Ni lepšega. Če si pripravljen na dogodivščino v naravi ali pa si želiš le poležavanja v srcu gorenjskega gozda, hitro klikni na spletno stran https://www.bohinj-pokljuka.com ali pa pokliči go. Mileno in si rezerviraj PH Jelje.        

pokljuka ph jelje ogenj

Večerna idila ob odprtem ognju

 

Izlet na Pokljuko

Topel, sončen vikend sva, kot po navadi, izkoristila za pobeg v naravo. Odpeljala sva se v Triglavski narodni park, natančneje na Pokljuko in se nastanila v Počitniški  hiši Jelje. Dopoldan sva se potikala po gozdu in opazovala razigrane veverice, ki so skakale iz smreke na smreko, popoldan sva izkoristila za gorsko kolesarjenje po neštetih makadamskih cestah. Na Pokljuki ni trgovin in velikih gostiln, včasih zataji celo mobilni signal. A nič zato, globok vdih gorskega zraka in občutek svobode odtehta ves današnji luksuz. No, pa saj to je luksuz. Tišina, mir, šelestenje dreves in opazovanje krav, ki se pasejo po prostranih travnikih. Planinske in planšarske koče ponujajo domače mlečne izdelke pa tudi ponudba jedi na žlico ni slaba. Spomladi nabiranje smrekovih vršičkov, poleti nabiranje borovnic, jeseni gob, v vseh letnih časih pa planinarjenje in pohajkovanje podolgem in počez. Midva sva obiskala planino Zajamniki, kjer se odpre prečudovit razgled. Ogledala sva si tudi Biatlonski center na Rudnem polju. Po naključju sva odkrila kraj, kjer stoji Bolnica E. Baraka, v kateri  je decembra 1943 začela delovati ambulanta za ranjence. Zaradi stalne nevarnosti, da bi jih nemški okupator odkril, so se selili po raznih planotah, najdlje pa so se vseeno zadrževali prav tu, v tej baraki. Ogledala sva si tudi spomenik in grobišče 79 vojakov 3. bataljona Prešernove brigade, katerih poboj je bil povod za ustanovitev Bolnice E. Jesenski večer sva preživela ob prasketajočem ognju ob zunanjem ognjišču počitniške hiše Jelje.

Pokljuka ponuja nešteto možnosti za gibanje na prostem in uživanje v neokrnjeni naravi. Midva sva bila navdušena in zagotovo se bova v ta rajski objem gorenjskih gozdov še vrnila.

Kaj pa ti? Kaj še čakaš?

pokljuka meglica

Jutranji sončni žarki

 

pokljuka kravice

Promet ob in na cesti

 

pokljuka hisa v daljavi

Najino prenočišče v naravi

 

pokljuka planina

Planina Zajamniki

 

pokljuka bolnica

Bolnica E.

 

pokljuka spomenik

Spomenik padlim vojakom

 

pokljuka pot

Kolesarjenje

 

pokljuka narava

Prečudovita narava

 

Avtor besedila : Tomaž in Klara – Ta Korajžna 2

Fotografije : Tomaž in Klara – Ta Korajžna 2