040 165 742 dokraworld@gmail.com

Plastična kirurgija

Kdo je plastični kirurg in kaj je estetska oziroma plastična kirurgija?

Plastični kirurg je licenciran zdravnik, usposobljen za travmatološko oskrbo in osnovne tehnike kirurgije, pa tudi specializirana področja, kot so prenos tkiva, oblikovanje telesa in laserska kirurgija. Plastična in rekonstruktivna kirurgija se ukvarja z obnovo normalne oblike in funkcije telesa. To je raznolika disciplina, ki vključuje posege na različnih delih telesa.

plastična kirurgija

Plastični kirurgi po željah pacientov oblikujejo dele telesa, npr. ušesa, obraz, trup, roke in druge okončine. Popravijo tudi prirojene težave, kot so nerazpoznavna struktura kosti v rokah in nogah. Kozmetična kirurgija preoblikuje normalne telesne dele zaradi estetskih razlogov, rekonstrukcijska kirurgija pa popravi ali zamenja dele telesa, ki so poškodovani zaradi bolezni, nesreče ali nepravilne rasti kosti.

Kaj dela plastični kirurg?

Plastična kirurgija je veliko več kot »kozmetične« ali »estetske« operacije. Čeprav je kozmetična kirurgija verjetno najbolj viden in morda najbolj glamurozen vidik plastične kirurgije, predstavlja njen relativno majhen del. Plastična kirurgija se lahko uporablja ne le za izboljšanje videza osebe, ampak tudi za rekonstrukcijo bolnikovega videza po nesreči ali borbi z rakom oz. drugimi boleznimi. Plastični kirurg operira na skoraj vsaki površini telesa, mnogi kirurgi so specializirani za določen del telesa, npr. glavo, vrat ali roke.

Plastični kirurgi pogosto delajo z drugimi zdravniki v multidisciplinarnih skupinah. Pridobiti morajo posebne veščine in znanje, npr. kako presaditi del kože. Naučijo se prenesti tkivo iz enega dela telesa na drugega, zdraviti kompleksne rane in vsaditi materiale v telo (umetne snovi ali kovine).

Poleg kozmetičnih postopov (npr. t.i. »face lifting«) lahko plastični kirurgi zdravijo kosti obraza in lobanje, popravijo razcepljene ustnice, prišijejo odrezane prste ali ude in zdravijo prirojene težave. Mikrovaskularna plastična kirurgija je tako občutljiva, da zahteva uporabo mikroskopa in uporabo drobnih šivov, ki so manjši od človeškega lasu. Bolniki, ki trpijo za posledicami požara, pogosto potrebujejo plastično operacijo za regeneracijo območij, kjer je koža poškodovana ali opečena. Tudi bolniki, ki so prejeli travmatične poškodbe, se včasih odločijo za plastično operacijo.

estetska kirurgija cenik

Obstaja pet glavnih področij dela v plastični kirurgiji:

 • Travme in opekline
 • Rak (npr. kože ali dojke)
 • Prirojene okvare
 • Degenerativno tkivo, ki zahteva obnovo
 • Normalizacija in izboljšanje videza

Kakšno je delovno mesto plastičnega kirurga?

Plastični kirurg ima lahko uspešno kariero tako na akademskem področju kot v zasebni praksi. Naloge v povprečnem delovnem tednu lahko vključujejo ambulantne bolnike, delo na kliniki, operacije in delo na klic. Plastični kirurgi sodelujejo z mnogimi drugimi strokovnjaki s področja zdravstva, npr. z otorinolaringologi, nevrokirurgi, dermatologi, ginekologi, maksilofacialnimi kirurgi in drugimi zdravstvenimi delavci. Plastični kirurg se lahko odloči, da omeji prakso na eno od teh področij, ali pa izvaja celoten obseg plastičnih operacij.

Plastični kirurg se lahko odloči tudi za sodelovanje pri akademskih raziskavah o plastičnih operacijah, ki so zelo razširjene v institucijah po celem svetu.

Kakšna je razlika med dermatologom in plastičnim kirurgom?

Dermatologi in plastični kirurgi dejansko zdravijo veliko istih motenj. Oboji lahko naredijo liposukcijo in kozmetična popravila na koži zaradi starosti, bolezni ali prevelike izpostavljenosti soncu oz. ultravijoličnim žarkom. Se pa področji plastične kirurgije in dermatologije razlikujeta v svoji osredotočenosti.

Dermatologi se ukvarjajo z boleznimi kože, ki niso smrtno nevarne, kot so kronične akne, avtoimunske bolezni in spolno prenosljive bolezni. Osredotočajo se predvsem na kožo, lase, nohte in sluznico. Največkrat obravnavajo svoje paciente z zdravili in drugimi nekirurškimi terapijami.

Plastični kirurgi ponujajo izbirne kozmetične postopke vključno s povečanjem prsi in liposukcijo, vendar so bolj pogosti pomembni obnovitveni in rekonstruktivni posegi za zdravljenje opeklin, odstranitev prirojenih okvar ali popravilo poškodb na obrazu in okončinah.

Zahteve za kariero plastičnega kirurga

Mnogi ljudje avtomatično pomislijo na kozmetične postopke, če jim nekdo omeni plastičnega kirurga. Toda ti strokovnjaki tudi popravijo, rekonstruirajo ali odstranijo telesne okvare, ki so posledica raznolikih drugih težav. Plastični kirurg lahko izvaja posege na skoraj vsaki površini telesa, in mnogi so specializirani za določeno področje. Po podatkih združenja American Medical College je letna plača za plastičnega kirurga v letu 2010 v ZDA znašala od 275.000 $ do 499.656 $.

Izobraževanje

Kot vsi zdravniki morajo imeti tudi plastični kirurgi opravljeno večletno izobraževanje, ki se začne s študijem na medicinski fakulteti. Temu sledi specializacija. Plastični kirurgi, ki se želijo dodatno specializirati in opravljati samo specifične posege, morajo opraviti dodatno usposabljanje.

Spretnosti in znanja

Plastični kirurgi s svojim delom pridobijo posebne veščine in znanje. Imeti morajo dobro presojo in močno tehnično znanje ter ohranjati etične standarde. Plastični kirurgi morajo imeti tudi dobre komunikacijske sposobnosti, znati morajo razložiti kompleksno medicinsko terminologijo in postopke bolnikom ter jim nuditi čustveno podporo.

Druge kakovosti

Poleg usposabljanja, strokovnega znanja in izkušenj mora uspešni plastični kirurgi razviti določene osebne sposobnosti, značilnosti ali lastnosti. Ročne spretnosti so kritične za vsakega  dobrega kirurga, koristna je tudi določena stopnja mehanske sposobnosti, saj plastični kirurgi uporabljajo različna kirurška orodja pri svojem delu. Dobra vizija je še ena pomembna značilnost za plastičnega kirurga. Pozornost do detajlov in potrpežljivost zagotovijo, da bodo kirurški rezultati tako dobri, kot so morebiti lahko.

plasticna kirurgija cenik

Vrste plastične kirurgije

Najbolj vidni del plastične kirurgije je estetska ali kozmetična kirurgija, toda plastična kirurgija je široka kategorija, v kateri se operacije izvajajo na skoraj vsakem delu telesa pri pacientih vseh starosti. Kirurgi, specializirani za mehka tkiva, roke in kraniofacialni kirurgi so zelo spretni pri manipulaciji in rekonstrukciji kosti. Zdravijo bolnike z boleznimi od prirojenih anomalij do raka, poškodb in degenerativnih oz. vnetnih obolenj.

Usposabljanje za plastičnega kirurga obsega:

 • Temelje kirurgije (celjenje ran, prehrana, intenzivna nega)
 • Osnove plastične kirurgije (oskrba ran, vsadki, biomateriali, laserji)
 • Pediatrično oz. kraniofacialno kirurgijo
 • Mikrokirurgijo
 • Operacije rok, rekonstrukcijo zgornjih in spodnjih okončin, kirurgijo perifernih živcev  
 • Kirurgijo prsi (estetska in rekonstruktivna)
 • Kozmetično oz. estetsko kirurgijo
 • Nastajajoča področja (presaditev obraza, imunologija)

Plastična kirurgija Ljubljana

Plastična kirurgija je tehnično zahtevna, po naravi ustvarjalna in se hitro spreminja. Gre za relativno mlado znanost, ki ima sodobni izvor po 2. svetovni vojni. Vendar se še vedno razvija. Medtem ko je rekonstrukcija bistvo tega, kar delajo, se plastični kirurgi ukvarjajo tudi s presaditvijo tkiva in raziskavami o regeneraciji. Poleg tega pogosto delajo v skupinah ne samo z drugimi plastični kirurgi, ampak tudi z ortopedi, nevrokirurgi, otorinolaringologi in kirurškimi onkologi za izvedbo zapletenih rekonstrukcij glave in vratu, hrbtenice, okončin, prsi in trebuha.

Veliko medicine in kirurgije je postalo formulirano. Zelo malo posebnosti medicine in kirurgije nudi priložnosti za resnično ustvarjalnost, ki je vsakodnevno prisotna pri plastični kirurgiji. Za zaprtje rane je na voljo naprava VAC, primarno zaprtje, presadek, več lokalnih ali regionalnih zaprtij in še mnogo drugih metod za zdravljenje. In to je samo pri rani.

Usposabljanje traja minimalno 6 let (ali več, odvisno od izbrane poti – več o tem kasneje) in je strogo. Ko boste končali usposabljanje, pričakujte dolge delovnike in trdo delo. Kirurgi ne delajo po izmenah, ampak na klic. Prišijejo prste, roke, ušesa in razne druge dele sredi noči. Če iščete kariero, s katero boste imeli visoke dohodke, predvidljiv vzorec spanja in prilagodljiv urnik, potem plastična kirurgija za vas ni prava izbira.

Če ste v prvem ali drugem letniku študija na medicinski fakulteti, poskušajte dobiti nekaj predznanja o plastični kirurgiji, če želite postati plastični kirurg. Preživeti nekaj časa s posameznimi kirurgi je dragoceno, vendar se je treba zavedati, da običajno vsak kirurg deluje samo na točno določenem področju. Da bi dobili bolj popolno perspektivo, vprašajte, če lahko prisostvujete na kakšni konferenci ali strokovnem srečanju plastičnih kirurgov (kjer je običajno predstavljena in obravnavana cela vrsta primerov), ali pa poskusite preživeti nekaj popoldnevom na urgenci ali v bolnišnici z različnimi kirurgi.

Če ste že v višjih letnikih medicinske fakultete, je priporočljivo, da vsaj kakšen mesec opravljate staž s področja plastične kirurgije . To vam bo zelo pomagalo.

Pomembno je, da vsakdo na začetku opravi osnovno usposabljanje v vseh specialnostih, da zna pravilno diagnosticirati težave pacientov, in jih po potrebi napotiti k drugim strokovnjakom. Poznati mora tehnike in tehnologije, ki jih imamo na razpolago.

estetska kirurgija

Skratka, delo plastičnega kirurga je težko. Usposabljanje traja dolgo časa in potrebno je veliko prakse za razvoj ročnih spretnosti za opravljanje občutljive mikrokirurgije, ki je pomembna za oblikovanje kompleksne obnove in znanja na različnih področjih plastične kirurgije. Pojem »10.000 ur prakse« verjetno velja tudi za plastične operacije. Če boste postali plastični kirurg, bo vaš najkrajši dan ponavadi trajal vsaj 12 ur. Veliko bo dela tudi ob vikendih in praznikih.

Koliko plastični kirurgi zaslužijo?

Nacionalno povprečje v letu 2016 je v skladu s Salary.com 357.335 $ (podatki za ZDA). To je odvisno od veliko dejavnikov, med drugim od sloga prakse (zasebni, delno zasebno, akademski), obsega prakse (rekonstrukcijska, mikro, kozmetična itd.), kje plastični kirurg dela in koliko ur na teden. Plače so običajno konkurenčne med programi in pogosto prilagojene lokalnim življenjskim stroškom. Plača kirurga se običajno poveča, ko napreduje skozi rezidenco. Mnoge bolnišnice in druge zdravstvene ustanove te podatke objavijo javno.

Življenjski stil

Nekateri kirurgi razmišljajo o svoji karieri v fazah. Ko ste mladi, boste zainteresirani za različne velike, zapletene rekonstrukcijske primere. Uživali boste ob mnogih klicih zaradi vloge, ki jo to ima pri izgradnji vaše kariere. Obstaja možnost, da boste svoje prednostne naloge, ki jih želite opravljati kot kirurg, odkrili šele, ko boste v 50-ih letih vašega življenja. Plastična kirurgija ponuja fleksibilnost in omogoča izbiro usmeritve ( npr. estetska in mikro kirurgija) glede na to, kako predvidljiv urnik želite imeti – ali pa preprosto želite upočasniti in uživati ​​v življenju izven bolnišnice. Vendar se uspešne prakse ne da zgraditi kar tako brez let in let trdega dela in dolgih delovnih ur.

Preberite si več o plastični kirurgiji na Wikipedia strani.

Kaj vas še zanima?