Pergola je moderna rešitev za zasenčitev vrta

Pergola je moderna rešitev za zasenčitev vrta

July 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Sodobna bivališča dobro izkoriščajo zunanje površine, ki jih imamo na voljo okoli hiše. Vsak kotiček lahko odlično izkoristimo, a najprej moramo poskrbeti, da imamo za to ustrezno opremo. Seveda takoj pomislimo na zaščito pred mrazom in dežjem, a tudi zaščita pred soncem lahko igra ključno vlogo, sploh pri površinah, ki jih nameravamo poleti uporabljati za sprostitev na svežem zraku. Zato potrebujemo zunanja senčila, med katerimi je pergola med najbolj priljubljenimi opcijami za sodobna bivališča.

Pergola ima to glavno nalogo, da zagotavlja dobro zasenčitev zunanjih površin. A tak učinek lahko dosežemo tudi na mnoge druge načine, zato lahko sklepamo, da ima struktura tudi druge prednosti v primerjavi z ostalimi senčili oziroma z drugimi podobnimi rešitvami. Vsekakor pa imamo na razpolago kar nekaj dobrih opcij, na blinkblink.si lahko izbiramo med modernimi zunanjimi senčili, ki v vsakem primeru ponujajo odličen učinek.

Kako deluje pergola?

Pergola lahko deluje na različne načine, saj gre pravzaprav za strukturo, ki je izdelana po meri in lahko s svojimi funkcionalnostmi točno naslovi potrebe stanovalcev oziroma uporabnikov. 

Včasih gre le za okvir, na katerega namestimo druge materiale. Precej priljubljene so zelene pergole, ki jih prekriva dekorativno rastlinje, ki obenem ponuja tudi senco. Takšna pergola ima visoko estetsko vrednost in se lepo poda v vsako okolje, s tem da še vedno zagotavlja tudi dobro zasenčitev.

Lahko pa pergola svoje delo opravlja s premičnimi lamelami, ki jih enostavno zapremo, da preprečimo prehod sončnim žarkom. Tudi na ta način seveda dosežemo odličen učinek in tudi te pergole so lahko zelo elegantne na pogled.

Postavitev pergole

Čeprav se zdi, da gre za zelo enostavno strukturo, mora biti pergola dobro izdelana. Pri uporabi bo namreč na udaru vetra, dežja, UV žarkov in drugih obremenitev, pričakujemo pa nemoteno uporabo skozi dolga leta. Tudi vizualna podoba je odvisna od tega, kako kakovostno pergolo postavimo.