040 165 742 dokraworld@gmail.com

OTOK LJUBEZNI in MLIN NA MURI

Nekateri redni bralci naših vsebin verjetno že vedo, da sva se proti Veržeju, z misijo, da najdeva mlin na Muri, odpravila iz Lendave, kjer sva si ogledala razgledni stolp Vinarium. Če si še nisi prebral kratkega članka o tem, si ga lahko prebereš kar tukaj.

Zakaj sva sploh šla v Veržej ? Stvar je taka… V GPS sva vnesla “MLIN NA MURI” in slepo sledila tehnologiji. Prišla sva do mlina, ki teoretično je mlin na Muri… A ni vsak mlin ob in na reki Muri, mlin na Muri ? Sicer se nisva preveč obremenjevala s tem, saj v tem trenutku sploh nisva vedela, da ne gledava “uradnega” mlina na Muri temveč …

BABIČEV MLIN

otok ljubezni babic

Babičev mlin

Babičev mlin je eden od ohranjenih in še delujočih vodnih mlinov na reki Muri. Takih mlinov je bilo včasih 69, vendar je nemalokateri od njih splaval po vodi. Ironično. Tudi Babičev mlin, ki danes še melje, je imel v zgodovini kar nekaj težav, ki pa jih je družina Babič (v lasti katere je mlin) odpravila in nadaljevala z mlinarsko tradicijo. Ta mlin NI pravi plavajoči mlin, kot se zdi na prvi pogled. Če dobro pogledaš lahko vidiš, da na vodi “plava” le mlinsko kolo, hiša, v kateri se melje pa je postavljena na obrežju. Ne glede na svojo burno zgodovino Babičev mlin obratuje in melje še danes. Ravno to privabi veliko turistov, ki poleg slik in spominov, domov z veseljem odnesejo tudi kak žakelj moke ali drugih dobrot, ki so se in se še proizvajajo v mlinu. Tudi midva sva preprosto morala nekaj kupiti … Nimam pojma zakaj točno sva v tistem trenutku potrebovala 10 kg moke 🙂

otok ljubzni babicev mlin

Mlinsko kolo Babičevega mlina

Mlin sva si ogledala bolj na hitro, saj naju je spet “pregnal” avtobus turistov. Na žalost sva ga tudi slikala samo od zunaj, saj je slikanje notri prepovedano. Žalostna sva se odpeljala. Ker pa sva vedela, da je nekje v bližini, sva obiskala še …

 

OTOK LJUBEZNI v BELTINCIH

otok ljubezni most

Most na Otok ljubezni

Kot je razvidno iz naslova tega odstavka se otok ljubezni nahaja v Beltincih. Ta otok je dejansko OTOK, kar se vidi v deževnih dneh, ko je vodotok reke Mure velik in reka napolni vse svoje rokave. Takrat rečni rokav loči otok od “celine”, dostop do njega pa je mogoč preko dveh mostov. Zaradi svoje lege so vsi objekti na otoku postavljeni na okoli 80 centimetrov visoke stebre, ki preprečujejo, da hiške na otoku poplavi. Vodotok je pozimi in zgodaj spomladi zelo velik, zato reka Mura poplavlja. Prav zaradi tega se je v preteklosti pojavila potreba po utrjevalcih bregov ali po domače, po bürjaših. Prav tako je poplavljanje reke glavni razlog, da je otok v teh mesecih za obiskovalce zaprt.

otok ljubezni kavarna

“Center” otoka

Verjetno se sprašuješ odkod otoku ime Otok ljubezni ? Prijazna vodička, ki tam dela, nama je razložila, da ime izhaja iz prejšnjega stoletja. Otok je bil včasih precej težje dostopen in bolj poraščen, zato je bil priljubljena destinacija za pare. Govori se, da je kar 2/3 starejših prebivalcev vasi spočetih na tem otoku. 🙂 Otok bi se lahko imenoval tudi drugače, ampak se bom komentarja vzdržal …

 

KAJ POČETI NA OTOKU

Na najino presenečenje Otok Ljubezni ponuja več kot sva si mislila. Seveda vse ponudbe ob najinem obisku nisva videla, saj je sezone že skoraj konec. Vseeno pa sva videla mlin, splav, muzeje, pajlala sva krüh in si ogledala, sicer v tem letnem času že prazne objekte (le-teh je kar nekaj). Otok obratuje od aprila do novembra in sicer vsak dan od 9.00 do 18.00. Sezona in dogajanje je na vrhuncu v mesecu avgustu, ko se na otoku odvijajo tudi Bürjaški dnevi in ostale prireditve. Do tega še pridemo…

Na otoku se nahaja ”originalni” Mlin na Muri, ki pa je, za razliko od Babičevega, pravi plavajoči mlin. Ogled le-tega je mogoč z nakupom vstopnice, ki ima simbolično ceno, vključuje pa tudi ogled Tkalskega in Bürjaškega muzeja. Ta mlin melje samo še enkrat letno, ko se na otoku (drugi vikend v avgustu) odvijajo tradicionalni Bürjaški dnevi. Okej, sedaj sem ti že resnično dolžan razložiti več o bürjaših in Büjraških dnevih.

otok ljubezni mlin

Seveda sva morala mlin pogledati od blizu

 

otok ljubezni splav

Vožnja s splavom čez Muro – splav lahko pelje do 6 ton

BÜRJAŠI

 

Bürjaši so opravljali zanimivo in za ta okoliš izredno pomembno delo. Utrjevali so bregove reke Mure, da le-ta ni poplavila polj in prebivališč mimo katerih teče. Pač, bürjali so! Njihovo težko fizično delo na začetku ni bilo plačano, kasneje pa si se kot bürjaš lahko zaposlil. Kaj so pravzaprav počeli ? Kot sem omenil so urejevali rečne bregove in usmerjali tok reke. To so počeli z povezovanjem palic v velike, butaricam podobne snope in nameščenjem le-teh ob bregove. Prav tako so izdelovali betonske kocke, ki so pomagale pri pritrjevanju stvari na bregove.

Več o njihovem delu si lahko, poleg originalnega orodja, ki so ga uporabljali ogledaš v muzeju, ki se nahaja zraven prijetnega in domačega lokalčka. Ker vem, da tja ne boš šel brez da se prepričaš o čisto vsem, ti pripenjam par slik iz muzeja.

otok ljubezni muzej

Orodje bürjašev

 

otok ljubezni orodje

… in še več orodja

otok ljubezni tkalski muzej

Tkalski muzej

 

BÜRJAŠKI DNEVI

 

Kot omenjeno ta tradicionalna prireditev poteka vsako leto drugi vikend v avgustu. Zbere se cela vas in skupaj organizirajo dogodek, ki traja tri dni (od petka do nedelje). Namen dogodka, ki se odvija že skoraj 25 let zapored, je ljudem predstaviti običaje (bürjanje, tkanje, pridobivanje lana, mletje žita… ), lokalno hrano (büroška malica, ribe na batə…) in seveda ustvarjati dobro vzdušje. Za zabavo je poskrbljeno, saj se vsem “obrtnikom” in društvom pridružijo še ansambli z živo glasbo. Bürjaški dnevi so definitivno vredni obiska in tudi sam komaj čakam naslednji avgust.

otok ljubezni kruh

Pajlanje krüha – büroška malica

Ogled Otoka ljubezni je zanimiv, tudi če bürjaške dni zamudite. Otok ponuja prijeten prostor za sprostitev, sprehod, kolesarjenje ali pa zgolj za uživanje v naravi. Dostop je urejen tudi za otroške vozičke, tako da je destinacija res kul za vse mlade ali malo starejše starše. Torej, ob naslednjem obisku Prekmurja si vzemi čas in obišči Otok Ljubezni.

otok ljubezni objekt

Simpatične hiške postavljene na otoku

 

otok ljubezni gozd

Prijeten gozdiček, ki ob Bürjaških dneh zaživi

Midva sva z obiskom otoka zaključila najin potep, se usedla v avto in začela najino dvourno pot proti domu. Jaz sem vozil, Ines pa je, kdo bi si mislil, spet spala.

Se beremo naslednjič.

Ciao