040 165 742 dokraworld@gmail.com

Optik in optika

Kdo je optik?

Optik je oseba, ki pomaga ljudem, ki so slabovidni. So strokovnjaki za oči, ki so specializirani za korekcijo vida ljudi. Optiki so usposobljeni za načrtovanje in izdelavo leč vseh vrst. Te leče so lahko leče za očala, kontaktne leče, t.i. nizko vizualni pripomočki (povečevalna stekla) ali celo očesna protetika (umetne oči, znane tudi kot očesne proteze).

Obstajajo različne vrste očesnih zdravnikov, npr. okulisti in oftalmologi. Medtem ko se ti strokovnjaki med drugim ukvarjajo z zdravljenjem očesnih bolezni, optiki običajno delajo samo z lečami. Vendar pa lahko v ZDA in Kanadi optiki, ki so ustrezno usposobljeni, preučujejo tudi oči za bolezni ali druge težave in izdajajo lastne recepte.

Kaj optik počne?

Optiki so strokovnjaki za leče. Ljudje pridejo do njih potem, ko prejmejo recept za korektivne leče pri okulistu ali oftalmologu. Optiki se nato glede na recept posvetujejo z bolnikom in mu svetujejo, katere leče so zanj najprimernejše.

Ena izmed najbolj zanimivih stvari, ki jih optik dejansko počne, je ustvarjanje leč. Leče lahko oblikujejo tako, da se prilegajo v določen okvir očal, lahko izdelujejo kontaktne leče ali previdno pripravijo protetične oči za pacienta, ki jih potrebuje. Ustvarjajo tudi posebne vrste leč, npr. bifokalna očala ali leče s cilindri za pomoč ljudem s kompleksnimi težavami z vidom.

Bolniki gredo k okulistu, da bi, če je to potrebno, dobili recept za pripomoček za korekcijo vida. Optikova odgovornost je, da poskrbi, da je bolnik zadovoljen, in da je recept pravilno izpolnjen. Optiki morajo poskrbeti, da se bo bolnik z lečami dobro počutil in jih pravilno uporabljal. Pri tem ni pomembna le kakovost leč, ampak tudi preference ljudi glede oblike in dizajna npr. očal. Bolniki se bodo namreč dobro počutili le, če bo njihov vizualni pripomoček tudi stilsko privlačen.

Kakšno je delovno mesto optika?

Optiki običajno delajo v pisarni, včasih tudi z drugimi optiki ali očesnimi zdravniki. Delajo z opremo, ki vključuje kose stekla, lahko pa tudi kemikalije, zato so potrebni nekateri varnostni ukrepi. Optiki delajo v  relativno tihih in mirnih prostorih.

 

Kdo je okulist?

Okulist se ukvarja z očmi in njihovo fizično strukturo, pa tudi z vizualnimi sistemi in vizualno obdelavo podatkov kot zdravstveni delavec. Medtem ko je postopek certificiranja odvisen od vsake posamezne države, so okulisti na splošno usposobljeni za diagnosticiranje in zdravljenje bolezni in motenj celotnega vidnega sistema, poleg tega pa tudi za predpisovanje zdravil, ki bodo pomagala bolniku doseči cilje zdravljenja.

Kaj okulist počne?

Okulisti večinoma testirajo vid svojih pacientov. Preizkušene lastnosti vključujejo: sposobnost, da se oko osredotoči, zaznavanje globine in natančno razlikovanje med barvami. Ko okulist ugotovi, da ima bolnik težave s svojim vidom, predpiše ustrezno zdravljenje za bolezen, od korekcijskih očal do zdravil in operacij.

Okulist preuči bolnikovo ostrino vida in zdravje oči. Predpiše lahko očala ali kontaktne leče, za ljudi, ki so kratkovidni ali daljnovidni. Če okulist diagnosticira glavkom, sivo mreno ali bolezen mrežnice, lahko predpiše zdravila in zdravljenje ali napoti ​​pacienta k oftalmologu na dodatno nego. Nekateri okulisti so specializirani. Npr. okulist je lahko usposobljen za delo z osebami, ki imajo slabo vidljivost, in jim zagotavljajo rehabilitacijo, terapijo, svetovanje in vizualne pripomočke. Drugi so specializirani za pooperativno oskrbo bolnikov, ki so imeli operacijo oči. Okulisti informirajo bolnike o varstvu očesnega zdravja.

Vzemimo za primer bolnika z glavkomom: okulist je pogosto prvi zdravstveni delavec, ki ugotovi to bolezen pri svojih bolnikih. Glavkom je bolezen optičnega živca in je pogosto diagnosticirana po vidnih in tlačnih preizkusih očesa, ki so namenjeni ugotavljanju očitnih znakov poškodb živcev. Obstajajo različne metode zdravljenja, od katerih okulist izbere tisto, ki je najbolj ustrezna glede na specifično stanje pacienta in vrsto glavkoma. To lahko pomeni zdravila, drenažne vsadke ali operacijo. Pogosto je za bolnika najboljša možnost preprosto zdravilo, vendar mora biti okulist vedno pripravljen, da sprejme bolj drastične ukrepe, če bolezen in okoliščine to opravičujejo.

Kakšno je delovno mesto okulista?

Okulisti delujejo v poklicnem okolju, ki ga zaznamuje hiter tempo. Večina obiskov pacientov traja dlje kot 15 minut, saj je za teste potreben čas. Okulist mora zato delati hitro in učinkovito, vendar pa sta na prvem mestu seveda strokovnost in pazljivost pri delu.

Okulist vstopa v interakcije z vladnimi uradniki, drugimi zdravstvenimi delavci in splošno skupnostjo. Okulistika se šteje za pomemben del javnega zdravja – veliko socialnih in varnostnih pokazateljev kaže, da se zanašamo na zdrave oči.

Izobraževanje in zahteve

Če želite postati okulist, morate seveda imeti ustrezno izobrazbo, ki vključuje znanje matematike, angleščine, biologije in kemije. Bodoči okulisti morajo opraviti tudi klinično prakso kot del njihovega usposabljanja. Po diplomi se zahteva specializacija.

 

Kdo je oftalmolog?

Oftalmolog je medicinski in kirurški specialist, ki se ukvarja predvsem z zdravljenjem bolezni oči. Disciplina oftalmologije izvira iz grške besede “opthalmos,” kar pomeni “oko,” in “logia,” kar pomeni “študij”. Zaradi zapletenosti in pomembnosti očesa kot organa, ki zagotavlja vid, je disciplina oftalmologije posvečena izključno temu organu.

Kaj počne oftalmolog?

Študij oftalmologije sega daleč v zgodovino, in sicer v l.800 pred našim štetjem, ko je indijski kirurg Sushrute zabeležil različne bolezni oči, s katerimi se je srečeval pri svojih pacientih. Oftalmologija se je nato razvijala naprej (pred-Hipokratova doba, srednji vek in 17. ter 18. stoletje), v vsakem obdobju pa je nastal pomemben prispevek v zvezi z anatomijo tekočine, delovanjem mišic in kirurškim zdravljenjem. Danes imajo sodobni oftalmologi dostop do velikih zalog znanja in kirurških tehnik, zgrajenih in razvitih od njihovih predhodnikov. Vendar pa se pričakuje, da prispeva k temu tudi posebna veja medicine preko njihovih lastnih raziskav in študij.

Oftalmolog se v prvi vrsti ukvarja z odpravljanjem pomanjkljivosti oči in odpravljanjem vzrokov, ki povzročajo zmanjšanje ali izgubo vida. Ocenjujejo stanje bolnikovih oči, diagnosticirajo ugotovljene nepravilnosti in ocenijo, ali se je stanje izboljšalo. Predpišejo recept za bolnike, ki potrebujejo očala, lahko pa celo odprejo svoje zasebno podjetje, ki prodaja korektivne leče.

Oftalmolog opravlja tudi očesne operacije vključno z ekstrakcijo katarakte, zamenjavo očesne leče, preoblikovanjem roženice, presaditvijo mrežnice in zdravljenjem glavkoma. Nekateri od teh postopkov se izvajajo s pomočjo laserja in računalniških kirurških orodij, večina pa še vedno poteka ročno.

Oftalmologi lahko zdravijo tudi živali, saj je med anatomijo in fiziologijo očesa le nekaj razlik pri sorodnih vrstah. Vendar pa so veterinarski očesni zdravniki pogosto specialisti. Na splošno se oftalmologi v celoti posvetijo študiju in zdravljenju človeškega očesa, nekateri se pa usmerijo v veterinarsko oftalmologijo.

Kakšno je delovno mesto oftalmologa?

Z licenco lahko oftalmolog odpre svojo zasebno prakso kjerkoli in začne sprejemati bolnike. Obstaja tudi možnost, da se zaposli kot specialist v terciarni bolnišnici. Na voljo je lahko tudi kot delavec na področju javnega zdravja, akademski raziskovalec, vojaški zdravnik, športni zdravnik in še veliko več.

Prav tako lahko sodelujejo v humanitarnih misijah po vsem svetu, kjer so težave z očmi razširjene, vendar je na voljo malo oftalmologov. Za oftalmologa ne obstajajo meje glede njegovega poklica, ki bi se nanašale na delovno mesto (lahko dela v katerikoli državi v skladu z njenimi predpisi).

Razlika med oftalmologom, optikom in okulistom

Če imate težave z očmi, je potrebno, da obiščete pravega strokovnjaka ob pravem času. Okulisti, optiki in oftalmologi igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju nege pacientovih oči. Toda raven usposabljanja in strokovnega znanja se precej razlikuje glede na vrsto storitev. Tukaj je hiter pregled teh 3 poklicev:

Oftalmolog

Oftalmolog je medicinski ali osteopatski zdravnik, ki je specializiran za oči in vid. Od okulistov in optikov se razlikuje po izobrazbi in področju dela. Kot zdravnik, ki je končal fakulteto in najmanj osem let dodatnega medicinskega usposabljanja, je oftalmolog usposobljen za opravljanje medicine in kirurgije. Oftalmolog diagnosticira in obravnava vse bolezni oči, izvaja operacijo oči ter predpisuje očala in kontaktne leče za odpravo težav z vidom. Mnogi oftalmologi so vključeni tudi v znanstvene raziskave o vzrokih in zdravljenju očesnih bolezni in motenj vida.

Okulist

Okulisti so zdravstveni delavci, ki zagotavljajo osnovne zdravstvene storitve na področju očesnega zdravja, od testiranja vida in popravkov do zdravljenja in vodenja sprememb vida. Poklic okulista zahteva tudi specifično izobrazbo.

Optik

Optiki so tehniki, usposobljeni za načrtovanje, preverjanje in prilagoditev očal, okvirjev, kontaktih leč in drugih naprav za popravilo vida. Uporabljajo recepte, ki jih priskrbijo oftalmologi in okulisti, vendar ne testirajo vida ali pišejo receptov za vizualno korekcijo. Optiku ni dovoljeno diagnosticirati ali zdraviti bolezni oči.

Vsi smo odvisni od našega vida na več načinov, vseh se sploh ne zavedamo. Brez zdravega vida lahko naša sposobnost za delo, igro, vožnjo ali celo prepoznavo obrazov drastično upade. Številni dejavniki lahko vplivajo na naš vid, vključno z drugimi zdravstvenimi težavami, kot so visok krvni tlak in sladkorna bolezen. Bolezen oči se lahko pojavi kadarkoli. Zelo pogosto je sprva neopazna in ​​jo je težko odkriti. To je razlog, zakaj je tako pomembno, da greste redno na pregled vaših oči k okulistu.

Navajamo seznam nekaterih znakov ali dejavnikov tveganja za bolezni oči. Če imate katerega od teh, čim prej obiščite oftalmologa oz. okulista.

– Izbuljene oči ali zgolj eno oko

– Temna koprena, ki blokira vaš vid

– Poslabšanje vida, tudi če je začasno

– Sladkorna bolezen

– Popačen vid

– Dvojni vid

– Prekomerno solzenje

– Nepravilnosti vek

– Družinska anamneza očesnih bolezni

– Visok krvni pritisk

– HIV ali AIDS

– Poškodbe očesa

– Izguba perifernega vidnega polja

– Neporavnane oči

– Lise v vidnem polju

– Bolečina v očesu

– Težave s ščitnico, povezane z boleznijo oči (Gravesova bolezen)

– Nenavadno rdeče oči