040 165 742 dokraworld@gmail.com

In če nisi tip človeka, ki uživa med sprehodi skozi mestna jedra in ti ne diši gužvanje skozi ozke ulice naših obalnih mest, moraš nujno obiskati

NARAVNI REZERVAT ŠKOCJANSKI ZATOK

Midva sva se skozenj sprehodila po sobotnem kosilu in čeprav sva bila tu že nekajkrat, se ga sploh ne naveličava. Škocjanski zatok, zdaj urejen kot naravni rezervat, je bil nekoč zaliv, danes pa predstavlja delček slovenskega morja, ki je ujet med Koprom, koprsko luko in obalno avtocesto.

Zatok

Informacijski center za obiskovalce na glavnem vhodu

Ta miren kotiček pristne narave predstavlja dom številnim redkim živalskim in rastlinskim vrstam. Med rastlinami so najbolj znane slanuše. To so rastline prilagojene na sol v zraku in tleh, ki v Sloveniji poleg Škocjanskega zatoka uspevajo le še v Sečoveljskih in Strunjanskih solinah. V živalskem svetu po pestrosti najbolj izstopajo ptice, ki so jih na 122 hektarjev velikem območju v zadnjem desetletju ornitologi opazili vsaj 245 vrst. Poleg ptic, hroščev, metuljev, rib, dvoživk in plazilcev lahko opaziš tudi sesalce kot so nutrija, lisica in poljski zajec. Če boš imel srečo, tako kot midva, lahko med sprehodom po učni poti opaziš tudi čredo kamarških konj in podolskega goveda.

Naravni rezervat

Podolsko govedo v daljavi

Obisk naravnega rezervata Škocjanski zatok je namenjen spoznavanju in doživljanju narave. Da bi bila ta dogodivščina tudi tebi všeč in hkrati brez negativnih vplivov za naravo, moraš vedenje prilagoditi živim bitjem, ki območje poseljujejo. Kot obiskovalec moraš  to naravo doživeti na tih in miren način.

Škocjanski zatok

Opazovanje ptic

Svetujem ti, da tukaj preveriš, kdaj učno pot v zatoku lahko obiščeš, saj je vstop v naravni rezervat dovoljen samo na vstopnih točkah in je časovno omejen glede na urnik obiskovanja. Vstop za posamezne obiskovalce je prost, za skupine pa je obvezno vodenje.

Že samo daljši sprehod, med katerim lahko opazuješ živali, ki mirno živijo v zatoku zadošča za izlet v našo obalno regijo in ko ga boš obiskal prvič, to sigurno ne bo tudi zadnjič.

Škocjanski zatok lina

Sončni zahod skozi eno izmed neštet lin za opazovanje ptic

Mislim, da je njihovo povabilo dovolj:”Pridružite se nam in doživite največje slovensko polslano mokrišče, ujeto v urbano okolje in se tako prepričajte o uspešnem sobivanju narave in človeka.”

Avtor besedila: Klara – TaKorajžna2

Fotografije: Tomaž – TaKorajžna2