Na tekaške smuči po nove izkušnje

Na tekaške smuči po nove izkušnje

October 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Rekreativni športniki so pogosto najbolj aktivni preko poletja, ko lažje vzdržujemo aktiven življenjski slog. Temperature so prijetne in lahko se vsaj nekoliko sprehodimo, dnevi so dolgi in nekaj časa dobimo tudi po službi, poleg tega pa v suhem vremenu lahko tečemo, kolesarimo, planinarimo, plavamo in delamo še marsikaj drugega, kar pozimi odpade. Tudi v zimskih mesecih se seveda lahko spravimo na teren, a le redko zares zberemo motivacijo, da bi premagali ovire, ki jih postavlja ta letni čas. Morda bo to lažje, če se podamo na tekaške smuči in odkrijemo nove možnosti, ki jih ponuja ta šport.

Tek na smučeh je nekoliko zapostavljen v primerjavi z alpskim smučanjem, ki je pri nas priljubljena zimska aktivnost tudi za rekreativce. Smučišča so dobro obiskana, prav tako imamo na voljo široko ponudbo smučarske opreme in vse mogoče spremljevalne storitve. Tako bomo gotovo prišli na svoj račun, če bi radi odbrzeli po zasneženem pobočju. Če pa želimo ostati na trdnih tleh in uživati v nekoliko bolj umirjeni izkušnji, bomo morali najti tekaške smuči in pravo progo. V nekem smislu imamo veliko lažje delo, saj lahko na ta način obdelamo praktično vsako pot po zasneženem terenu, medtem ko za alpsko smučanje potrebujemo urejeno pobočje. A po drugi strani bomo imeli verjetno več težav že z iskanjem opreme in učenjem osnovnih spretnosti.

Imamo pa tudi tu na voljo zanimivo ponudbo, ki lahko odgovori tudi na potrebe začetnikov. Splača se vedeti predvsem to, kakšno opremo potrebujemo.

Osnovna oprema so tekaške smuči

Potrebovali bomo seveda smuči. To je osnova, brez katere ne bo šlo, razen če želimo teči kar po snegu. Prav s smučmi torej v največji meri vplivamo na to, kakšna bo naša končna izkušnja pri teku na smučeh.

So pa tekaške smuči vse prej kot enostavne za izbiro. Odločamo se med neštetimi modeli, ki se lahko precej razlikujejo. Tudi pri smučeh za alpsko smučanje je tako, a to opremo načeloma bolje poznamo in hitreje dobimo tudi dobre nasvete. Pri tekaških smučeh pa se lahko dodobra zmedemo, če se vprašamo o tem, kakšne možnosti sploh imamo na voljo.

Zimska idila kar kliče po tem, da si nadenemo tekaške smuči in se podamo v naravo

Gotovo je treba omeniti, da se tekaške smuči razlikujejo glede na to, za kakšno tehniko teka se zanimamo. Za klasično tehniko potrebujemo nekoliko daljše smuči, za drsalni korak pa so smuči nekoliko krajše in povsem gladke. Poleg tega imamo na voljo tudi smuči za začetnike in še kakšne posebne modele, ki nas lahko nekoliko zmedejo. Na srečo se lahko zanesemo na to, da bo ponudba za začetnike precej dobro odgovorila na potrebe tistih, ki se s športom šele spoznavajo. Pozorni smo le na to, da smuči uskladimo tudi z drugo opremo.

Tekaške smuči potrebujejo tudi palice in čevlje

Za učinkovit tek so nujni primerni čevlji za tek na smučeh. Običajno se ti dobro skladajo s smučmi za obe omenjeni tehniki, tako da med samimi čevlji ni velikih razlik. Se pa moramo prepričati, da res odgovarjajo vezem. Na voljo so različni čevlji, ki imajo lahko kakšne posebne lastnosti, lahko so nizki ali visoki in imajo še kakšne druge razlike. Načeloma pa čevlji za tek na smučeh ne bi smeli predstavljati kakšnih velikih težav.

Pozorni moramo biti še pri izbiri palic. Tudi palice za smučarski tek je treba premišljeno izbrati glede na tehniko teka. Tu pa sledimo nekoliko drugačnim priporočilom kot pri izbiri smuči, saj se za klasično tehniko uporabljajo krajše palice, za drsalni korak pa so palice daljše. Seveda so tekaške smuči v vsakem primeru daljše, za vsaj kakšnih 10 centimetrov presegajo telesno višino uporabnika. Palice so krajše in nam običajno ne segajo do ramen. Tu se lahko ravnamo po splošnih priporočilih ali povprašamo za nasvet trgovca, ki nam bo znal svetovati pri izbiri. Gotovo bomo lahko tudi zase dobili prave palice za smučarski tek.

Kaj pa ostala oprema? Potrebujemo smučarska očala in kapo, čelada ni nujna. Bolj se osredotočimo na športna oblačila za mraz. Pri teku smo stalno v gibanju in lahko opravljamo tudi večje napore, zato imajo dobra oblačila tu pomembno nalogo. Splača se posegati po prilagojeni opremi, tudi smučarska očala recimo nadomestimo s sončnimi očali za sneg.

Tekaške smuči omogočajo izvedbo raznih aktivnosti, a le, če imamo tudi preostalo opremo

Kam nas lahko peljejo tekaške smuči?

Cel komplet opreme nam ne bo prav nič koristil, če ostane doma v garaži. Najti bomo morali ustrezno progo, kjer lahko preizkusimo svojo tehniko. Običajno se podajamo na urejene tekaške proge, ki jih imajo v dobro obiskanih zimskih športnih središčih. Pri nas je kar dosti ponudbe in ne bo težko najti ustreznih površin za tek na smučeh.

Prav tako lahko tekaške smuči preizkusimo tudi na drugih površinah, morda kar doma uredimo ustrezno progo, če imamo kakšno zasneženo parcelo. Ne potrebujemo namreč kakšne posebne opreme, sneg je treba le nekoliko utrditi in se prepričati, da je proga dovolj ravna in gladka. Ravno to je prednost teka na smučeh, da zahteva veliko manj priprave kot alpsko smučanje.