040 165 742 dokraworld@gmail.com

Letne kuhinje

Mizarstvo Svetelj – letne kuhinje

Ko govorimo o plinskih žarih in žarih na oglje, pa ne moremo spregledati letnih kuhinj, ki jih izdeluje mizarstvo Svetelj. Dandanes ljudje vse več časa preživimo v zaprtih prostorih. Večina nas ima službe, kjer dolgo časa presedimo v pisarnah, ko pridemo domov, pa prav tako ostanemo v naših bivalnih prostorih. Prav zato je peka zunaj na prostem, na svežem zraku tako prijetna dejavnost. Danes nam sicer razne naprave za hlajenje bivalnih prostorov našega doma precej olajšujejo delo in omogočajo prijetno peko in opravljanje gospodinjskih opravil tudi v najbolj vročih poletnih dneh, kljub temu pa nam kuhanje na prostem daje edinstven občutek svobode. Kuhanje v hiši ali stanovanju vsekakor toplotno obremeni vaše prostore, ki se potem dolgo časa ne shladijo – mnogokrat do poznih večernih ur. Peka na prostem se sliši precej bolj prijetna. Letne kuhinje bodo tako še posebej v toplih poletnih dneh postale mesto vsega dogajanja na vašem domačem vrtu. Eden od pomembnih dejavnikov je prav tako razdalja do zelenjavnega vrta – bližje je, bolj praktičen bo celoten proces. Če imate torej svoj vrt, malce večji balkon ali manjšo teraso, potem so letne kuhinje idealne za vas! Letne kuhinje so prav tako odlična rešitev na morju ali na vikendu. Mizarstvo Svetelj ima ustrezne rešitve tudi za to! Ker so počitniške hiške in prikolice po navadi precej majhne, si ogromno ljudi želi, da bi na počitnicah kuhali na prostem. Vaša letna kuhinja lahko na primer stoji v baldahinu vaše prikolice ali pa pod nadstreškom ob njej. Možnosti je veliko! Pomembno je, da optimalno izkoristite zunanji prostor, ki ga trenutno imate na razpolago in si zagotovite užitek in veselje, ki vam ga lahko nudi le letna kuhinja za mizarstvo Svetelj.

Vrtna kuhinja oziroma letna kuhinja izvira iz krajev, kjer so popoldanske »sieste« oziroma počitki kar dobro uveljavljena tradicija.

Tako boste lahko v stiku z naravo in istočasno uživali v kuhanju. Letne kuhinje prestavijo vašo zabavo na prosto in omogočijo idealen prostor za peko. Letne kuhinje so narejene povsem po vaši meri, saj je nakup možen v kompletu ali po posamičnih komponentah. Vrtne kuhinje oziroma letne kuhinje imajo tako lahko mnogo različnih elementov, ki se jih lahko doda ali odstrani po vaši želji. Letne kuhinje po navadi vključujejo žar z več gorilniki, kuhalnik in umivalnik. Letne kuhinje so prav tako narejene iz najkakovostnejših materialov, zato vam lahko nudimo tako dolgo garancijsko dobo, saj so masivne in narejene za dolgoletno in pogosto uporabo pri peki vaših gurmanskih mojstrovin, hlajenju pijače za vas ter vaše goste in na koncu za pomivanje žara, kuharskih pripomočkov, pribora in posode. Možno je vgraditi plinski žar, vgradni keramični žar, stranski kuhalnik za žar, omarice brez predala, omarice s kuhalnikom ali umivalnikom, Inox omarico brez predala, Inox omarico s kuhalnikom ali umivalnikom, mini bar center, dvojni predal z omarico, bar center, dvojno omarico itd. Letne kuhinje oziroma vrtne kuhinje so izvrstna investicija za vse, ki radi pogosto pečejo na prostem ter velikokrat organizirajo razne piknike, zabave in druge dogodke na prostem. V toplejših mesecih tako kuhinje v notranjosti vaših bivalnih prostorov sploh ne boste potrebovali! Izognili se boste tudi neprijetnim vonjem hrane v vaši kuhinji, kot sta na primer vonj praženja čebule in dušenje zelja.

Mizarstvo z dolgoletno tradicijo
Razlika med letnimi kuhinjami in posamičnimi žari je torej predvsem v praktičnosti, saj letne kuhinje nudijo ogromno različnih funkcij, ki vam bodo olajšale vaše dogodke. Mizarstvo vam zaradi praktičnosti priporoča letno kuhinjo, če radi pečete na prostem. Ne bo vam namreč treba hoditi po pripomočke za žar, led, pijačo, čistilne pripomočke ter še nepripravljeno hrano, saj lahko vse skupaj pospravite v letno kuhinjo in se tako izognete izgubi časa. Letna kuhinja nudi vse potrebno na dosegu roke, zato bodo vaše zabave za vas enostavnejše. Nudila vam bo tudi veliko več ustvarjanja, kot ga ponujata kotel ali žar. Letne kuhinje vam bodo tako prihranile veliko časa, ki ga boste lahko preživeli z družino in prijatelji na vaših dogodkih, namesto da bi bilo potrebno za vsako malenkost oditi nazaj v vašo notranjo kuhinjo.

Letne kuhinje potrebujejo dostop do vode, saj bo tako čiščenje mnogo bolj enostavno, kot če je najbližji umivalnik v notranjosti vaših bivalnih prostorov. Potrebno je tudi malce razmisliti o sami varnosti in upoštevati varnostne zahteve, da se morda ne bi zgodil kak neljubi dogodek. O tem se lahko posvetujete pri mizarstvu Svetelj. V primeru da ste vgradili v svojo letno kuhinjo plinski žar, boste prav tako potrebovali lahek dostop do plina. Priljubljeni so tudi mini bari, saj je tako vaša pijača ves čas na hladnem in blizu vašemu dosegu.

Z našo pomočjo si boste torej na vašem domačem vrtu lahko ustvarili čudovito oazo za vaše kulinarične eksperimente. Sama velikost letne kuhinje se bo povsem prilagodila vašim željam. Vrtna oziroma letna kuhinja je lahko velika ali majhna. Manjše kuhinje so izdelane bolj minimalistično, vendar so kljub temu zelo praktične in funkcionalne. Manjše letne kuhinje so v večini primerov sestavljene iz dveh glavnih komponent – vgradnega žara in pomivalnega korita. Večje letne kuhinje imajo na voljo velik delovni pult in mnogo predalov. Vsaka prestižna letna kuhinja ima hladilnik, ki še posebej prav pride v vročih poletnih dneh. Možno je vgraditi tudi več hladilnikov ter tako uporabljati enega za hlajenje pijače, drugega pa za hrano. Mizarstvo Svetelj vam lahko pomaga pri izboru posameznih elementov.

Nedvomno je prvi korak letne kuhinje načrtovanje. Najprej se moramo vprašati, v kakšne namene bomo kuhinjo pravzaprav uporabljali. Pri postavitvi letne kuhinje je prav tako zelo pomembno, da same elemente razporedimo tako, da bo vrtna kuhinja kar najbolj funkcionalna. Bolje kot bomo organizirali letno kuhinjo, več razlogov bomo imeli za peko in preživljanje časa na prostem. Razmisliti je potrebno o morebitnih hrupih in o prahu. Hrupu in prahu se je potrebno izogniti. Tudi vonj je pomemben element. Vonj hleva ali pesjaka vašim gostom ne bo spodbudil velikega apetita, zato je lokacija ključnega pomena. Lega naj bo v večini primerov dovolj zasebna, da se vi in vaša družina ne boste počutili izpostavljeni pogledom. Vprašajte se, kako se bodo vaši sosedje počutili, ko boste zakurili žar? Upamo, da imajo tudi vaši sosedje radi kulinarične dobrote iz žara in se vam bodo želeli pridružiti. Vsekakor je zelo pomembna tudi priključitev električne energije, ki bo vaši letni kuhinji omogočila večerno razsvetljavo in tako ustvarila prijetno atmosfero tudi ob večerih. Tako se bodo vaši vrtni dogodki in zabave lahko zavlekli pozno v noč. Mizarstvo Svetelj vam bo pomagalo na vsakem koraku!

Postavitev posameznih elementov letne kuhinje naj bo podobna kot postavitev običajne kuhinje. V primeru da imamo tudi vrtni kamin, ga je precej smiselno postaviti na konec kuhinje. Hladilnik je pametno postaviti stran od štedilnika. Večinoma med hladilnik in štedilnik umestimo pomivalno korito ali delovni pult. Voda je seveda osnova za vsako kuhinjo. Pipa je pravzaprav edini zares fiksni element, saj se vse ostalo da premakniti. Pametno je tudi imeti v bližini kakšen jašek za praznjenje, odtok ali vrtno čistilno napravo. Pokličite naše mizarstvo in se o tem pozanimajte.

Letne kuhinje praviloma nikoli niso povsem samostojne na vrtu, zato vam priporočamo, da svojo letno kuhinjo postavite pod nadstrešek, ki bo služil kot zaščita pred kratkimi poletnimi plohami ter dežnimi kapljami. Dovolj mora biti močan, da bo zdržal veter in sneg. Letna kuhinja bo po vsej verjetnosti lepša in varnejša, če napeljave skrijemo v tla ali v nadstrešek. Zgoraj si lahko pogledate nekaj primerov nadstreškov, ki jih je izdelalo naše mizarstvo. Nadstrešek lahko zamenja tudi velik vrtni senčnik, ki bo vaše goste obranil tudi pred močnim poletnim soncem in vročino. Letne kuhinje niso omejene le na vrt. Postavimo jo namreč lahko tudi na balkon ali pa na manjši terasi. Priporočljivo je, da letna kuhinja ni postavljena na prepihu, pač pa v zavetrju. Svetujemo vam postavitev ob zib objekta ali ob zid, ki je bil postavljen prav v ta namen.

Mizarstvo Svetelj ve, da je letna kuhinja lahko fiksna ali premična. Fiksne letne kuhinje se v večini primerov nahajajo pod velikimi in močnimi nadstreški, same kuhinje pa so izdelane iz trpežnih ter kvalitetnih materialov, ki vzdržijo tudi zimski mraz. Tako jih lahko pustimo zunaj tudi pozimi. Na drugi strani pa so premične kuhinje primerne še posebej za tiste, ki v mrzlih zimah svojim letnim kuhinjam ne morejo nuditi dovolj zaščite, vendar pa imajo dovolj prostora, da jih čez zimo pospravijo v notranji prostor. Priporočamo vam, da naj bo prostor, kjer pospravite svojo letno kuhinjo suh, zaščiten pa naj bo pred vlago in snegom.

Vsak dober žar mojster potrebuje tudi primerne nože. Ne potrebujete na stotine različnih nožev, temveč le nekaj visoko kakovostnih nožev, ki vam bodo olajšali delo.

Najpomembnejši nož imenujemo kuharski nož. Olajšal vam bo rezanje, mletje ter sekljanje hrane. Drugi na seznamu je nož z nazobčanim rezilom. Nazobčano rezilo uporabljamo za rezanje večjih kosov mesa, rezanje zrelih paradižnikov brez raznega cefranja in pa rezanje svežega kruha brez drobljenja. Potrebujemo tudi nož za izkoščevanje, ki je namenjen odstranjevanju ostankov kože, maščobe in kosti. Z njim je manevriranje okrog robov kosti zelo enostavno, saj ima zelo tanko ter fleksibilno rezilo. Nož za zelenjavo bo vaš pomočnik pri sekljanju, lupljenju in rezanju začimb in različnih vrst zelenjave. Na koncu potrebujete še nož mizarstvo Svetelj, katerega vdrti rob omogoča rezanje tankih rezin, ne da bi bili primorani prijemati hrano na rezilu noža. Letne kuhinje imajo ogromno prostora, zato boste lahko vse vrste nožev varno pospravili v predal.

Zakaj bi se torej odločili za nakup letne kuhinje mizarstvo Svetelj? Če ste pravi ljubitelj okusne hrane in prijetnega pomladnega ter poletnega druženja z družino in prijatelji na prostem, potem so letne kuhinje povsem nepogrešljiv del vašega vrta. Omogočile vam bodo namreč pripravo okusnih jedi nad odprtim ognjem oziroma nad ogljem. Organizacija zabavnih dogodkov in piknikov bo tako zelo enostavna, hrane pa ob vašem žaru zagotovo ne bo nikoli zmanjkalo. Dober tek vam želi mizarstvo Svetelj!

Hvala ker ste obiskali našo spletno stran in ker se zanimate za naše mizarstvo.