Vikend na Primorskem je bil sončen, prijetno topel (morda celo nekoliko preveč za konec novembra) in zares pester. Med drugim sva obiskala tudi obalno mesto Strunjan, kjer se je odvijal zdaj že tradicionalni praznik kakijev. Mehki, trdi, veliki, mali, predvsem pa oranžni in zelooo sladki. Pa kakijev sladoled, pita, tortica… da ti kar srce zaigra ob vseh dobrotah. Ker pa nisva ravno največja oboževalca ”zlatega jabolka”, sva raje zavila v

STRUNJANSKE SOLINE

soline

Sprehod ob robu strunjanskih solin

V sklopu prireditve sva si jih ogledala skupaj z gručo drugih radovednežev. Naučila sva se veliko novega. Na primer to, da je v Strunjanu edina slovenska morska laguna, kjer svoj prostor zavzemajo tudi najbolj severne in najmanjše soline v Sredozemju. Nič čudnega, da so strunjanske soline zavarovane kot naravni in kulturni spomenik. Prijazna kustosinja nam je zaupala skrivnosti o pridelovanju soli in delu, ki ga solinar opravlja čez leto. Zaupala nam je, da se ”sol dela pozimi” in ker jo solinarji pobirajo le poleti, to pomeni, da dela v solinah trajajo celo leto. Izvedeli smo tudi, da se morska sol pridobiva z naravno kristalizacijo soli, ki poteka zaradi izhlapevanja vode pod vplivom sonca in vetra. Prav zato Primorci radi rečejo, da je sol darilo morja, sonca in vetra.

strunjanske soline

Solni bazeni, v katerih nastaja morska sol

Strunjanske soline

Pogled na solinarski hiši, kjer je urejen tudi center za obiskovalce

KRAJINSKI PARK STRUNJAN

nama je všeč, saj njegova prelepa narava ponuja mnogo kotičkov tako za sproščanje kot tudi aktivnosti. Nisva pretirana športna navdušenca, zato sva se, kot že večkrat prej, sprehodila tudi po Strunjanskem klifu in z višine opazovala čudovit Mesečev zaliv. Pogled s klifa ob jasnem vremenu seže tudi čez Tržaški  zaliv in vse do Triglava. Resno! Mi ne verjameš? Če klikneš tukaj, si lahko prebereš še več zanimivosti o Krajinskem parku Strunjan.  

Krajinski park

Strunjanski klif, ki zaobjema Mesečev zaliv

Še vedno sediš na kavču? Hja, res da si letošnji praznik kakijev že zamudil, vseeno pa si lahko vzameš čas in do potankosti spoznaš prekrasen Krajinski park Strunjan. Sicer pa si sigurno en delček parka že večkrat opazil – Pinijev drevored. Ja, to je tistih 110 dreves ob cesti Koper-Portorož, ki nam poleti nudijo prijetno senčko.

Avtor besedila: Klara – TaKorajžna2

Fotografije: Tomaž – TaKorajžna2