040 165 742 dokraworld@gmail.com

KOPER

Ah, ta november. Dolgočasno in mrzlo vreme ter prekratki dnevi, ko te sredi popoldneva ujame noč. Ne, ni nujno, da je november zoprn in mrk mesec. Lahko ga izkoristiš za zabavo in romantične sprehode… sploh, če se bližajo lokalne volitve.

Midva sva se v petek po službi napakirala v avto in se odpeljala na Primorsko. Zakaj? Da vdihneva svež morski zrak in ”pofirbcava” kako so Koprčani okrasili svoje mesto. Ja, padla sva na županovo marketinško foro in si sredi novembra ogledala Čudolandijo. Petkov izlet sva raztegnila vse do nedelje in res sva se imela krasno.

V Koper sva se pripeljala malo pred mrakom in kaj kmalu bila priča 8-minutnemu spektakularnemu ognjemetu – v sklopu slovesne otvoritve pokrite olimpijskega bazena in na novo urejenega modernega mestnega parka in športnega centra z igrišči za odbojko na mivki tik ob morju. Res je lepo! Parkirala sva na velikem parkirišču, ki je za vikende brezplačno, čez teden pa za 24 ur parkiranja plačaš le 1€. Krasno, kajne? Po večerji sva se odpravila v mesto, natančneje na Titov trg, kjer sva se, skupaj z gručo Primorcev, zabavala v prijetnih ritmih koncerta. Ko sva se naplesala, sva se sprehodila po glavnih mestnih ulicah in občudovala skrbno napeljane lučke.

 

Koper Čudolandija palma

Čudolandija oliva

Dežela veličastnih svetlobnih instalacij in tisočerih luči je res vredna imena

ČUDOLANDIJA

Čudolandija Koper

Čudolandija

Okrasitev pa ni atraktivna samo ponoči, ampak tudi čez dan. To si moraš pogledat! Pika na i pa bo sigurno drsališče nasproti Koprske Taverne, ki je trenutno še v fazi postavljanja. Čarobno vzdušje Čudolandije bogati tudi vsakodnevni spremljevalni program in praznična gostinska ponudba. Več o aktualnem dogajanju v Kopru si lahko prebereš tukaj. 

Sobotno dopoldne je hitro švignilo mimo, saj sva raziskovala ozke uličice in uživala na toplem sončku. Sprehodila sva se med stojnicami bolšjega sejma in čez mestno tržnico, kjer zaradi zgovornih branjevk utrip mestnega jedra resnično oživi.

Koprske uličice

Labirint ozkih uličic

Koper

Utrip mestne tržnice

Ogledala sva si razstavo najlepših koprskih umetnin svetovno znanega slikarja Vittoreja Carpaccia v Hiši Carpaccio, kamor je vstop prost in kasneje tudi Koprsko obzidje. Natančneje Bastion Belveder, ki na nekdanji ploščadi bobnečih topov ponuja odličen razgled na Koprski zaliv. V sklopu Čudolandije je sedaj okrašen kot božično darilce. Ljubko. Prekrasen razgled na mesto ponuja tudi Zvonik na Titovem trgu, ki ti svoja vrata odpre za nekaj evrov.

Hiša Carpaccio

Hiša Carpaccio

Koprsko obzidje

Bastion Belveder

Koper je res prijetno in zanimivo obalno mesto, tudi izven kopalne sezone – o lepo urejenem Mestnem kopališču Koper kdaj drugič. Pristne primorske hiše živobarvnih fasad, ki ustvarjajo labirint ozkih uličic skozi mesto, so zadostno povabilo za vsaj enodneven izlet na obalo.

Sprostitev ali počitek si lahko privoščiš v na novo urejenem mestnem parku ob Semedelski promenadi, kjer so širom parka zasadili drevesa, ki sestavljajo pester mozaik avtohtonih drevesnih vrst. Zasajene pa so tudi grmovnice, trajnice ter okrasne trave, ki so primerne za rast na prostem v našem podnebju. Posebnost parka so betonski parkovni elementi, ki so namenjeni raznovrstni rabi. Ni kaj, dobro so izkoristili prej zaraščeno in zapuščeno površino tik ob morju.

Koper Titov trg

Zvonik na Titovem trgu

Naslednjič, ko te bo prijelo, da obiščeš naše lepo Primorje, daj, izpusti preopevan Portorož in razišči Koper. Verjemi, vreden je ogleda.

Avtor besedila: Klara – TaKorajžna2

Fotografije: Tomaž – TaKorajžna2