040 165 742 dokraworld@gmail.com

Konopljino Olje – Cena & Kje Kupiti

Slovensko prekmursko sveže hladno stiskano konopljino olje 250 ml:

konopljino olje kje kupiti

Slovensko prekmursko sveže hladno stiskano konopljino olje 500 ml:
konopljino olje kje kupiti

Ekološko pridelano hladno stiskano sveže konopljino olje, ki je primerno tako za uživanje ob vaših priljubljenih jedeh kot tudi za uporabo v industriji ter kozmetiki. Izdelek ima EKO certifikat!

Sveže slovensko konopljino olje sedaj na voljo v še večji količini! Priljubljena uporaba tovrstnega konopljinega olja je dodajanje že pripravljenim toplim jedem in kot preliv za hladne jedi – solate, polivke in omake.

Prekmursko hladno stiskano konopljino olje, ki je pridobljeno iz industrijskih semen konoplje. Gre za sveže konopljino olje slovenskega porekla, še posebej priporočeno za namaze, omake in solate.

Konopljino olje

Po svetu pa tudi v Sloveniji je vse več govora o konopljinem olju. Pojavlja se v časopisih, revijah in v medijih.

 • Konopljino olje si je prilastilo mnogo zdravilnih učinkov, pa so ti zares resnični?
 • Kakšne so lastnosti konopljinega olja in pri katerih boleznih vam lahko pomaga?
 • Kakšna je cena konopljinega olja in ali obstajajo različne vrste?
 • Kje kupiti kvalitetno konopljino olje, ki vam bo pomagalo lajšati vaše stanje?

 

Bolezni pri katerih vam lahko pomaga konopljino olje

 • Neurodermitis – konopljino olje se lahko pije ali pa uporabi kot mazilo. Tovrstna bolezen se izboljša z dnevno uporabo.
 • Alergije
 • Alkoholizem
 • Kronično vnetje – pogosto posledica imunskih deficitov. Konopljino olje vsebuje omega 3 maščobne kisline, ki zmanjšajo vnetje.
 • Diabetes
 • Ekcemi, mozolji, akne
 • Hiperaktivna motnja (ADHD)
 • Osteoporoza
 • Očesne bolezni
 • Predmenstrualni sindrom (PMS) – sindrom je še posebej pogost pri ženskah z motnjo presnove maščob, vendar so problemi blažji ob uživanju olja.
 • Revmatični artritis – je posledica vnetja sklepov ter sklepnih ovojnic. Konopljino olje vsebuje gamalinolensko kislino, ki zavira vnetje sklepov.
 • Simptomi menopavze
 • Ulkus (razjeda, čir)
 • Visok krvni pritisk, srčna obolenja

konopljino olje cenik

Konopljino olje se stisne iz konopljinih semen in ima prijeten okus. Rafinirano konopljino olje nima barve, ima bolj malo okusa ter nima veliko naravnih vitaminov in antioksidantov. Rafinirano konopljino olje je uporabno predvsem za nego telesa. V industriji se konopljino olje uporablja v plastiki, barvilih, mazivih in gorivu. Priljubljena je uporaba za izdelavo mil, šamponov in detergentov.

Konopljino olje je človeštvo uporabljalo že pred tisoči let, saj so ga na Kitajskem uporabljali tri tisoč let pred našim štetjem. Ugotovili so, da se iz konoplje lahko naredijo oblačila ter vrvi, uporabljati pa so tudi začeli konopljino olje in semena.

Konopljino olje ima zelo dobro razmerje omega 6 in omega 3 esencialnih maščob 3-1, ki je idealna za človeško telo. Tako konopljino seme kot konopljino olje se torej že tisočletja uporablja za prehrano. Ker konopljina semena uvrščamo visoko med zdrava oljna semena, je tudi konopljino olje zelo zdravo!

Konopljino olje seveda ne smemo zamenjati s hašiševim oljem. Konopljino seme vsebuje veliko vitamina E, provitamina A ter vitaminov B kompleksa.

Konopljino olje se uporablja tudi v terapevtske namene, hkrati pa s tako bogato hranilno vrednostjo predstavlja visoko vrednost na prehrambni lestvici. Konopljino olje zelo učinkovito pripomore k tvorbi prostagladinov, kar pa zagotovi zdravljenje vnetih procesov ter hkrati krepi imunsko odpornost, saj je zelo bogato z gamalinolensko kislino.

V zadnjih nekaj letih znanstveniki vse bolj raziskujejo uporabno vrednost konoplje. Ekološko osveščena podjetja želijo najti ekonomske alternative, zato vse bolj promovirajo konopljo in tudi konopljino olje. Veliko različnih konopljinih izdelkov trenutno prodira na trg, med drugim tudi konopljino olje. Vodilni evropski državi na tem področju sta Velika Britanija in Nemčija.

Olivno in konopljino olje

Konopljino in OLIVNO OLJE sta postala nepogrešljiv del zdravega življenja in PREHRANE.

OLIVNO OLJE ima številne blagodejne učinke na naše ZDRAVJE, kot zdravo živilo se ga uporablja v kuhinji, vse pogosteje pa se pojavlja tudi za nego las in občutljive kože. Ekstra deviško OLIVNO OLJE je proizvedeno brez toplotne obdelave in kemikalij, zato je pomembno da uživamo le tega. Velik odstotek maščob (75%) v olivnem olju predstavljajo omega-9 maščobne kisline. Tukaj gre za maščobe, ki poskrbijo za dobro razmerje med slabim in dobrim holesterolom. Uživanje olivnega olja znižuje tudi krvni tlak in s tem zagotavlja vitalnost srca. Blagodejni učinki olivnega olja so dokazani tudi pri astmi, artritisu in diabetesu, prav tako pa so številne raziskave pokazale, da OLIVNO OLJE zmanjša možnost pojava rakavih obolenj.

Industrijska KONOPLJA v Sloveniji

Konopljino oljeO tem kako gojiti konopljo na slovenskem ozemlju, je stvar večletne razprave. Na eni strani obstajajo zagovorniki, na drugi strani zakoni, ki gojenje industrijske konoplje omejujejo. Vendarle pa je setev letos prijavilo 133 slovenskih kmetijskih gospodarstev.  

V Sloveniji je industrijska KONOPLJA še vedno na pol legalna. Vendarle pa na slovenskih policah opazimo vse več konopljinih izdelkov, največ prodaje pa še vedno poteka prek tujih spletnih strani. Poznavalci jo uporabljajo kot hrano, dodatek k prehrani, nekateri tudi kot zdravilo.

Cene naravnih konopljinih izdelkov so zelo visoke, ker je pridelava zakonsko precej omejena. Pridelava industrijske konoplje je velika uspešnica v kmetijstvu Avstrije, Nemčije, Francije, Kanade, Kitajske in nekaterih drugih držav. Tudi pri nas v zadnjem času skokovito narašča. Leta 2011 jo je 26 pridelovalcev zasejalo na dobrih 46 hektarih, lani že 85 kmetovalcev na 95 hektarih polj, za letošnje leto pa je, po podatkih ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, setev konoplje prijavilo 133 kmetijskih gospodarstev na skupni površini 173 hektarjev.

KONOPLJA se lahko v Sloveniji goji za pridelavo konopljinih semen za nadaljnje razmnoževanje, pridobivanje konopljinega olja, pridobivanje substanc za kozmetične namene, hrano živali in za pridelavo vlaken ter druge namene, določene z zakonom, ki ureja proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami. No več o temi industrijske konoplje bo govora konec avgusta v Lendavi. Od 26. do 28. avgusta namreč tam poteka svetovni kongres o industrijski konoplji, kjer se bodo izmenjala strokovna znanja in izkušnje. Posebno mesto bodo namenili konoplji v mednarodnem gospodarstvu in politiki, prehranskim proizvodom in medicinski konoplji.

Konopljino in OLIVNO OLJE sta postala nepogrešljiv del zdravega življenja in PREHRANE.

OLIVNO OLJE ima številne blagodejne učinke na naše ZDRAVJE, kot zdravo živilo se ga uporablja v kuhinji, vse pogosteje pa se pojavlja tudi za nego las in občutljive kože. Ekstra deviško OLIVNO OLJE je proizvedeno brez toplotne obdelave in kemikalij, zato je pomembno da uživamo le tega. Velik odstotek maščob (75%) v olivnem olju predstavljajo omega-9 maščobne kisline. Tukaj gre za maščobe, ki poskrbijo za dobro razmerje med slabim in dobrim holesterolom. Uživanje olivnega olja znižuje tudi krvni tlak in s tem zagotavlja vitanost srca. Blagodejni učinki olivnega olja so dokazani tudi pri astmi, artritisu in diabetesu, prav tako pa so številne raziskave pokazale, da OLIVNO OLJE zmanjša možnost pojava rakavih obolenj.

KONOPLJINO OLJE za življenjsko moč

“Življenjska moč te mogočne rastline se skriva v njenih semenih. Zato je KONOPLJINO OLJE tako dragoceno za vitalnost našega telesa”.

Zakaj uživati konopljino olje?

KONOPLJINO OLJE vsebuje idealno sestavo esencialnih maščobnih kislin omega 6 in omega 3 (razmerje 1:3) za naš organizem. Esencialne maščobne kisline so bistvene in jih moramo zaužiti s hrano, saj jih telo ne more tvoriti samo. Zaradi vsebnosti linolne in alfa linolenske maščobne kisline (omega maščobe) vpliva zelo ugodno na naše ZDRAVJE.

Vsebuje osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov, predvsem vitamin A in E ter vitamine skupine B. Konoplja že od nekdaj velja za neprecenljivo rastlino, saj vsebuje še gamalinolensko kislino (GLA), ki krepi naš IMUNSKI SISTEM in vpliva na delovanje hormonov, živcev, mišic ter uravnava krvni pritisk. KONOPLJINO OLJE je znano kot naravna pomoč tudi pri težavah s kožo, boleznih srca in ožilja. Blaži razna vnetja, ureja delovanje črevesja in lajša težave s sklepi.

KONOPLJINO OLJE priporočajo še pri naslednjih stanjih ( prim. dr. Janez Tasič):

 • neurodermitis, atopični dermatitis, LUSKAVICA
 • predmenstrualni sindrom (PMS)
 • reumatidni artritis
 • SLADKORNA BOLEZEN
 • kardiovaskularne BOLEZNI
 • kronična vnetja
 • bolečine …

 

Ugodno delovanje konopljinega olja pripisujejo OMEGA 3 in GLA maščobnim kislinam ter razmerju omega maščob v njem. KONOPLJINO OLJE namreč vsebuje 50-70 % OMEGA 6 maščobne kisline, 15-20 % OMEGA 3 maščobne kisline ter 2-4 % gama linolenske kisline glede na celotno vsebnost maščobnih kislin.

Osnova za olje so konopljina semena, ki morajo biti kvalitetna in zdrava. Najbolje je seveda, če so ekološko ali biološko-dinamično pridelana in predelana.  KONOPLJINA SEMENA so zaščitena pred zunanjimi vplivi v trdi lupinici, ki pa se med nežnim stiskanjem zlomi, iz semen pa priteče zlato-zeleno olje. Pri pridobivanju olja igra najpomembnejšo vlogo način stiskanja.

Od njega je odvisno, koliko vitalnih in hranljivih snovi se bo v olju tudi ohranilo. Pri nakupu izberite KONOPLJINO OLJE, ki je hladno stiskano z mehanskim postopkom brez dodatnega segrevanja in dostopa kisika. Nap. olja Pečarič.  Olje ne smi biti filtrirano z dodatki kemičnih snovi, topil ali centrifugirano. Uporablja se lahko le nizek tlak.

S tem se ohranijo kvaliteta, značilen oreškast okus in vse hranilne snovi v olju. Ker KONOPLJINO OLJE vsebuje kar 90 % nenasičenih maščobnih kislin, je zaščita pred kisikom, svetlobo in toploto zelo pomembna. Napolnjeno mora biti v temne steklenice, da je zaščiteno pred svetlobo. Skladiščenje mora biti v temnem in hladnem prostoru.

Redno se morajo spremljati tudi kakovostni parametri tako semen kot olja v laboratoriju. Tekom celotne proizvodnje se mora zagotavljati najnižja možna vsebnost kislin, ki povzročajo oksidacijo olja.

Uporaba konopljinega olja

Dnevno se ga priporoča zaužiti 10-20 g oz. 1 do 2 jedilni žlici zjutraj na tešče ali 30 minut pred jedjo, da se kar najbolje absorbira. Zelo okusno je tudi za vse vrste solat, odlično se prilega zelenjavi, juham, namazom in jedem s skuto. KONOPLJINO OLJE daje jedem poseben okus s svojo oreškasto noto.

KONOPLJINO OLJE INDUSTRIJSKE KONOPLJE

izdelek-konopljino-olje je zelo bogato saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov B kompleksa  in vitamin E. KONOPLJINO OLJE ima veliko enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Skoraj 90 odstotkov, kar je izredno pomembno za človeško prehrano.

Ob tem je treba še posebej poudariti, da vsebuje KONOPLJINO OLJE od 50 do 70 odstotkov linolne (omega-6) kisline in od 15 do 25 odstotkov alfalinolenske kisline, ki ji danes pravimo kar omega-3 maščobna kislina.

Poudariti moramo, da je konopljino olje mogoče uporabljati tudi v različne zdravstvene namene. Olje vsebuje tudi gamalinolensko kislino (GLA), ki je pomembna za imunsko odpornost.

Povečuje tudi tvorbo prostaglandinov in s tem pospešuje zdravljenje vnetnih procesov.

Olje iz konoplje je edino jedilno olje, ki vsebuje to pomembno sestavino. S tem oljem je torej mogoče nadomestiti drage kapsule GLA.

Omega-3 maščobne kisline – s tem pa tudi konopljino olje – so v veliko pomoč pri lajšanju bolečin. Uporabljajo ga tudi pri bolnikih z AIDS-om, glavkomom, astmo, epilepsijo in še pri nekaterih drugih bolečinskih stanjih.

Konopljino olje vsebuje omega-3, omega-6 in pa GLA. Gamalinolenska maščobna kislina(GLA v tem olju predstavlja okrog 3% vseh polinenasičenih maščobnih kislin), pa ugodno učinkuje pri naslednjih zadevah:

BOLEZNI srca in ožilja, preprečuje strjevanje krvi, rast las, regulacijo metabolizma

kronično vnetje mehurja, LUSKAVICA, vnetje sklepov, OSTEOPOROZA, alergije

reumatični artritis, predmenstrualni sindrum, diabetična neuropatija,

delovanje možganov, rast in razvoj, ZDRAVJE kosti, stimulacijo kože

vzdrževanje reproduktivnih sistemov, pomanjkanje pozornosti

GLA kot dodatek lahko podpira delovanje živcev in pomaga preprečevati BOLEZNI živcev, ki jih povzroči diabetes

GLA lahko domnevno zmanjša hrepenenje po alkoholu in preprečuje poškodbe jeter

Vas zanimajo še druge teme?

Slovensko prekmursko sveže hladno stiskano konopljino olje 250 ml:

konopljino olje kje kupiti