Konopljino olje je izjemno zdravo in blagodejno za človeško telo

Konopljino olje je izjemno zdravo in blagodejno za človeško telo

May 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Morda ste tudi sami vse bolj previdni pri izbiri jedilnih olj. Številni strokovnjaki za prehranjevanje nas že vrsto let opominjajo na to, da je treba paziti tudi pri izbiri tovrstnih živil. Če uporabljate konopljino olje, je to lahko že precej velik pa tudi dober pokazatelj, da ste ustrezno seznanjeni z napotki za zdravo prehranjevanje. Vsekakor pa že zdaleč ni vseeno, kje takšno vrsto olja kupite.

Pri prvem nakupu olja iz konoplje vas bodo morda zmotile različne cene, čeprav bo na primer količina olja povsem enaka. Priporočamo vam, da se izogibate preveč poceni tovrstnemu olju, saj je velika verjetnost, da je precej manj kakovostno. Toda, kje kupiti kakovostno in še vseeno dovolj ugodno konopljino olje? Odlična izbira je na primer spletna oljarna, ki vam poleg tovrstnega olja ponuja še druga prvovrstna olja, kot je na primer bučno olje.

Konopljino olje je bogat vir aminokislin

Dejstvo je, da je kakovostno pridelano olje iz konoplje izjemno zdravo ter blagodejno za naše telo. Zelo bogato je namreč z aminokislinami. Vsebuje namreč kar osem različnih esencialnih aminokislin, z vitaminom E ter vitamini B kompleksa. Vsebuje torej kar 90 % nenasičenih maščobnih kislin. Od tega je od 50 do 70 % omega 6 maščobnih kislin. To pa je seveda ključno za našo prehrano.

Ker konopljino olje vsebuje tudi GLA oziroma gamalinolensko kislino, se neredko uporablja tudi v terapevtske namene. Omenjena kislina je namreč izjemno pomembna za imunsko odpornost – povečuje tvorbo prostagladinov, posledično pa pospešuje zdravljenje vnetnih procesov. Obenem GLA vključuje še svetlinovo olje in olje borača. Kljub temu pa je olje iz konoplje edina vrsta jedilnega olja, ki vključuje to nadvse pomembno sestavino.

Industrijska konoplja je uporabna za različne namene, tudi za konopljino olje

GLA izjemno ugodno učinkuje pri predmenstrualnem sindromu, prav tako pri revmatičnem artritisu, diabetični nevropatiji in nevrodermitisu. 

Konopljino olje se pridobiva s hladim stiskanjem iz semen jedilne konoplje

Omenili smo že, da ni nujno, da je prav vsako olje iz konoplje enako učinkovito. Pridelano mora biti namreč na ustrezen način. Ravno zato je pomembno, da olja izbirate v specializiranih prodajalnah. Priznana oljarna je tako najboljša možna izbira za nakup kakršne koli vrste olja. Kakovostno olje iz konoplje se pridobiva s hladnim stiskanjem iz semen jedilne konoplje. Izdelano je iz industrijske konoplje. Ta vsebuje le minimalne količine oziroma vrednosti TCH. Posledično ne more delovati psihoaktivno.

Na trgu se konopljino olje neredko promovira kot eno od najbolj zdravih vrst olj. Vsebuje namreč 80 % esencialnih maščobnih kislin, ki torej odlično poskrbijo za naš imunski sistem ter za zdravljenje najrazličnejših kožnih bolezni. V konopljinem olju so omega 3 in omega 6 maščobne kisline v razmerju 1 proti 3. To pa je daleč najbolj ugodno razmerje za naše telo. Ravno zato je takšna vrsta olja v tolikšni prednosti pred drugimi vrstami. Slednja imajo namreč pretežno razmerja 1 proti 30.

Lahko torej rečemo, da konopljino olje s svojo posebno sestavo predstavlja več kot odličen vir naše prehrane. Poleg maščob in beljakovin vključuje še ogljikove hidrate, ki veljajo za najbolj osnovni vir energije. Obenem vključuje tudi vlaknine, minerale in vitamine. Tovrstno olje in semena naj bi izjemno blagodejno vplivali na naše srce ter ožilje. Številni pa ga uporabljajo tudi v boju z nekaterimi boleznimi kože, kot so na primer akne in luskavica.

Bučno in konopljino olje bi morali pri roki imeti prav vsi

Veliko pozitivnega je bilo omenjenega v povezavi s konopljinim oljem. Ob tem pa vsekakor ne smemo pozabiti omeniti še eno vrsto olj, ki je prav tako izjemno pomembno za naše zdravje. To je bučno olje. A tako kot to velja za konopljino, moramo tudi to vrsto olja izbrati na ustreznem prodajnem mestu, poleg tega pa je ključno tudi shranjevanje ter pravilna uporaba.

Konopljino olje pridobivamo iz semen industrijske konoplje

Zagotovo je že vsak med vami poskusil olje iz buč. Velika verjetnost je, da vam je njegov okus prijal, saj na vso moč spominja na okus orehov, ki pa je v resnici prav prijeten. Sicer pa je pametno vedeti tudi to, da se tovrstno olje predvsem uporablja kot v hladni obliki. Pri segrevanju namreč izgubi veliko pozitivnih učinkov. Odlična novica je tudi ta, da tovrstno zdravilno olje lahko ne nazadnje uporabite tudi pri pripravi nekaterih sladic in ne samo pri pripravi solat in juh.

Na sploh različna olja uporabljamo pri pripravi solat. Na takšen način namreč poskrbimo za veliko boljši okus. Na trgu so na voljo posebna kakovostna solatna olja, ki so nekoliko drugačna od tistih, ki jih lahko na primer kupite v klasičnih prodajalnah z živili. Specialna solatna olja se vam izjemno splača kupovati v oljarnah.

Če v tem hipu želite naenkrat poseči po vseh omenjenih jedilnih oljih, imate na voljo odlično spletno oljarno, kjer vam ponudnik po izjemno ugodnih cenah ponuja vrhunske izdelke. Izbire je veliko. Med vsemi ponujenimi zdravimi produkti pa boste našli tudi takšne, ki bodo za vas popolna novost, obenem pa jih ni moč najti kjer koli drugje na trgu.