Katerega izbrati – bučno ali solatno olje?

Katerega izbrati – bučno ali solatno olje?

November 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Tudi v domači kuhinji pogosto uporabljamo različne vrste olja, kar pa pomeni, da se moramo znati pravilno odločiti. Izbira je namreč dokaj pestra. Gurmani bodo dobro vedeli, da so v ponudbi različne vrste olja, te pa imajo med seboj lahko tudi precejšnje razlike. 

Če iščemo olje za solato in za druge hladne jedi, bomo pri izbiri še posebej zahtevni, saj je prav od olja veliko odvisno, kako okusna bo ta jed. Ravno zato se radi odločamo za bučno olje, za solate pa je seveda primerna izbira tudi solatno olje. Kakšna je razlika in kaj lahko pričakujemo od obeh variant?

Morda bomo najprej opazili to, da je za bučno olje cena nekoliko višja, to je včasih že zadosten razlog, da se raje odločimo za druge možnosti, ki so bolj prijazne do naše denarnice. A seveda se pri izbiri olja ne moremo orientirati le po ceni, cenovna razlika pa tako ali tako ni posebej velika. Bolje bo, da se osredotočimo na druge značilnosti, ki jih ima bučno olje.

Za bučno olje cena še ne pove vsega

Sklepamo lahko, da je za bučno olje cena le pokazatelj višje kvalitete. Za liter kakovostnega olja bo treba morda odšteti kakšnih deset evrov, bomo pa za to ceno dobili izredno okusno olje, ki je tudi prava posebnost v domači kulinariki.

 Takoj bomo namreč prepoznali nekatere edinstvene odlike, ki jih ima takšno olje. Je zelo aromatično in takoj pritegne pozornost, ima tudi posebno zelenkasto barvo. Ravno zato odlično deluje pri dopolnjevanju solate, pogosto pa postavi piko na i celo kakšnim sladicam. Najbolj pa bučno olje prepriča z okusom, ki je povsem edinstven. Olje ima dober okus in dejansko nekaj doda k obroku, zato je za bučno olje cena v primerjavi z drugimi vrstami olja vsekakor upravičena. Še posebej, če dobimo kvalitetno domače olje v oljarni Petovar, ki ponuja kakovostno bučno olje, pa tudi solatno olje.

bučno olje kvalitetno

Kaj je solatno olje?

Tisti, ki iščejo predvsem olje za solato, se bodo gotovo odločali med različnimi možnostmi, ki se odpirajo na tem področju. Ena opcija je seveda ta, da se pač odločimo za olje, ki nam je najbolj pri srcu, to je lahko bučno olje, mnogi prisegajo na olivno olje, imamo pa še druge zelo atraktivne vrste olja. Druga možnost pa je ta, da izberemo solatno olje, ki je pripravljeno prav s tem namenom, da ga uporabimo za solate. Kakšne posebnosti ima to olje?

Za solatno olje je značilno to, da gre pravzaprav za mešanico različnih vrst olja, ki se med seboj ujemajo tako, da solati res prinesejo prav tisto, kar potrebuje. V tej mešanici se lahko znajde tudi bučno olje, kar je priljubljena opcija za prave gurmane – dobili bomo ponudbo kakovostnega olja, ki je posebej pripravljeno za solate. Ker imamo posebna razmerja različnih vrst olja, bomo dobili zanimive harmonije in kombinacije, ki močno izboljšajo izkušnjo pri uživanju solate. Vsekakor se splača raziskati opcije, ki nam jih ponuja kvalitetno solatno olje, sploh če najdemo tudi takšne mešanice v ponudbi oljarn, ki imajo domačo proizvodnjo.

Še ena prednost solatnega olja je ta, da lahko pričakujemo nekoliko ugodnejšo ceno. Za prave gurmane cena sicer ni velika ovira, za solato pa tako ali tako ne porabimo veliko olja, torej nam liter zadostuje za kar dolgo časa in tudi strošek ni velik. A če bi vseeno radi kak evro prihranili, nam je na voljo mešanica kakovostnih olj, tako da dobro izkoristimo njihove prednosti in lahko spoznavamo posebne učinke kakovostnega olja po precej nižji ceni. Takšne mešanice so zelo atraktivne za splošno rabo v kuhinji, če solate pogosto uživamo, lahko pa jih uporabljamo tudi za nekatere druge specialitete.