Kakšni dimniki so idealni za vaš dom?

Kakšni dimniki so idealni za vaš dom?

May 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

V večini slovenskih hiš v današnjem času so vgrajeni dimniki in kamini, da je hiši toplo in udobno, zlasti v zimski sezoni. Dimnik je kot cev ali tunelu podoben kanal, ki služi glavnemu namenu prenosa ali razprševanja dima, toplote in dimnih plinov iz peči in kaminov v ozračje. Dimniki v bistvu preusmerijo vse neželene hlape in dim na prosto, ne da bi se širili ali sproščali v vašem domačem prostoru.

Ko gradimo svoj dom imamo na voljo več možnosti, ko pride do izbire dimnika. Dimnik si lahko zgradimo iz opeke ali pa uporabimo enega izmed dimniških sistemov, ki omogočajo hitro in enostavno izgradnjo celotnega dimnika. Kar morajo imeti skupnega vsi dimniki je to, da morajo biti popolnoma varni, za kar poskrbi kakovostna izdelava pri strokovnjakih OGM-BI

Kakšno funkcijo opravljajo dimniki in kako delujejo

Z arhitekturnega in estetskega vidika imajo dimniki zelo pomembno funkcijo, saj ne samo, da so videti res lepo, ampak so nekateri tako lepo zgrajeni, da hiša dejansko izgleda skupaj z dimnikom. Če sploh kaj, to močno poudarja potrebo po namestitvi dimnika z zelo trpežnimi in kakovostnimi materiali pri gradnji doma ali prenovi obstoječega prostora. 

Tako preprosto, kot so dimniki videti na videz, se veliko ljudi pogosto očarano sprašuje, kako dimnik v resnici deluje. Če bi poenostavili, ima vaš dimnik ključno vlogo pri ohranjanju toplote hiše in zagotavljanju pravilnega delovanja kamina. Zelo zanimiva je tudi znanost o delovanju in delovanju dimnikov. Kot smo že omenili, dimnik v bistvu pomaga odstraniti vse stranske pline iz zraka.

Kje moramo namestiti dimnike?

Dimniki morajo biti povezani z vsako pečjo ali kaminom, ker mora obstajati izhod za prenos toplote, plina in dima. Eden največjih kamnov vsakega dimnika je zračni tok, brez katerega ne bi bil ravno funkcionalen. 

Zrak, ki potuje po dimniku, se imenuje “ugrez”. Vsi dobro delujoči in pravilno zgrajeni dimniki so sestavljeni iz močnega vleka, ki omogoča odvajanje dima in plinov skozi dimnik v ozračje.