Kakovostni CNC razrez lesa ima številne prednosti

Kakovostni CNC razrez lesa ima številne prednosti

May 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Les je naravni material, ki zopet pridobiva na svoji veljavi. Ne le, da ga vse pogosteje uporabljamo za ogrevanje, ampak predstavlja tudi eno od najpogostejših konstrukcijskih elementov. Zato so tudi lesen hiše, nadstreški, vikendi in še nogo drugega vedno pogostejši.

K vse večji uporabi lesa pa je bistveno pripomogel tudi razvoj tehnologije na področju razreza in obdelave lesa, zaradi katerih je postala gradnja hitrejša in učinkovitejša. Ena od tovrstnih naprednih tehnologij je tudi CNC razrez lesa, ki je v lesni industriji vse bolj uporaben, saj se je izkazalo, da ima številne prednosti, sploh pri izkušenih mojstrih, kot je tesarstvo Kregar – https://www.tesarstvokregar.si/cnc-razrez.html.

Potek CNC razreza lesa na obdelovalnih strojih

Verjetno so vam CNC stroji veliko bolj poznani v kovinski industriji kar pa ne pomeni, da jih ne uporabljamo tudi v drugih vejah industrije. Kratica CNC pomeni računalniško numerično krmiljenje. Torej gre pri CNC razrezu lesa za računalniško vodene obdelovalne stroje, ki zagotavljajo kakovosten razrez najrazličnejših dimenzij in oblik.

Obdelovalni stroji so pri CNC razrezu povezani z računalnikom, na katerem se izriše 3D model izdelka ali polizdelka. Nato obdelovalni stroji na podlagi izrisa opravijo CNC razrez lesa, ki je identičen 3D modelu. Tovrsten postopek velja za enostaven, izjemno prilagodljiv in produktiven.

Prednosti CNC razreza lesa so več kot očitne

Glavni razlog v tako velikem napredku CNC razreza lesa je v tem, ker nam omogoča številne prednosti. Z njim se je bistveno povečala avtomatizacija celotnega postopka, zaradi česar sta se izboljšala tako kakovost kot tudi čas izdelave. Zaradi avtomatizacije lahko operater opravlja tudi druge naloge, zaradi česar je učinkovitost in produktivnost dela bistveno večja.

Računalniško krmiljene omogoča izjemno natančno obdelavo obdelovancev, s tem pa je tudi bistveno manj odpadnega materiala, zato so stroški izdelave cenejši. Prav tako pa nam CNC razrez lesa omogoča izdelavo tudi bolj zahtevnih izdelkov, ki jih drugače ne bi mogli niti izdelati.