Kako nam lahko pomaga manualna terapija?

Kako nam lahko pomaga manualna terapija?

October 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Bolečine, bolezni in druge tegobe naslovimo z različnimi pristopi, ki so lahko zelo učinkoviti, morda pa tudi ne bodo kdo ve kako posrečeni. To je odvisno od posameznega primera, gotovo pa bomo imeli vedno kar nekaj možnosti in se bomo težko odločili za pravo rešitev. Še posebej pri kakšnih nadležnih bolečinah in poškodbah, ki ne zahtevajo kakšnih večjih posegov in ne moremo računati na zelo učinkovito zdravljenje. Običajno se odločamo za fizioterapijo, tu nam pomaga predvsem manualna terapija, ki je lahko v nekaterih situacijah izredno koristna in ima odlične učinke.

Seveda pa moramo vedeti, kdaj nam bo takšna terapija najbolj pomagala in kaj lahko od nje pričakujemo. V nekaterih primerih je seveda zelo prepričljiva, ni pa vedno pravi odgovor. Poleg tega pa pri terapevtih pogosto dobimo še zbirko drugih storitev, ki jih lahko prav tako dobro izkoristimo. Najbolje bo, da načrtovanje pravega pristopa za odpravljanje težav zaupamo strokovnjakom, je pa seveda dobro poznati te rešitve in spoznati vsaj opcije, o katerih se lahko podrobneje informiramo.

Med temi možnostmi bo manualna terapija najbolj zanimiva za tiste, ki se soočajo s kakšnimi kroničnimi bolečinami. Takšne težave so zelo pogoste in imajo raznovrstne vzroke, zato jih tudi ne moremo vedno učinkovito zdraviti. Obstajajo pa načini, kako bolečine učinkovito olajšati in morda izboljšati stanje tudi dolgoročno. Tako se terapije izkažejo za dobro rešitev za mnoge bolečine in poškodbe, s katerimi se pogosto srečujemo.

Manualna terapija za športne poškodbe

Ena pogosta situacija je gotovo poškodba pri športu. S takšnimi poškodbami imamo veliko opravka, in to ne le pri profesionalnih športnikih, temveč tudi pri rekreativcih. Medtem ko bodo profesionalni športniki gotovo zainteresirani za hitro rehabilitacijo, rekreativci pogosto nameravajo kar sami premostiti bolečine in zadeve še poslabšajo. Zato ponuja dobra športna klinika svoje storitve tako profesionalnim kot rekreativnim športnikom, ki se soočajo z bolečinami zaradi poškodb.

Takšne poškodbe so zelo pogoste. Ne gre le za kakšne hude poškodbe, manualna terapija se pogosto izvaja za nadležne bolečine, ki za zdravje sicer niso zelo kritične. Pri tekačih je recimo značilno tako imenovano tekaško koleno, s katerim se bodo spoznali že rekreativci, isto imamo značilne poškodbe za druge športe, recimo teniški in golfski komolec. Takšne poškodbe so zelo pogoste in prinašajo neprijetne bolečine, ki jih lahko naslovimo s fizioterapijo.

Pogosto je manualna terapija prava rešitev za športne poškodbe in bolečine

Ravno pri takšnih bolečinah je manualna terapija tudi najbolj učinkovita. Veliko je možno storiti že s pravim pristopom, razgibavanjem in masažo. Seveda je treba probleme najprej prepoznati in omejiti njihovo širjenje, tudi pri tem je strokovni nasvet pogosto zelo dragocen. Bodo pa terapevti pripravili program, ki ponuja celoten načrt rehabilitacije. Tu ima športna klinika zelo prepričljivo ponudbo in lahko pomaga vsakomur, ki se srečuje s športnimi poškodbami.

Manualna terapija za težave s hrbtenico

Prav tako pogoste so bolečine v križu in hrbtenici. Tudi te se lahko pojavijo zaradi preobremenitve pri športu ali delu, še bolj značilne pa so bolečine zaradi starosti. Hrbtenica namreč stalno prenaša velike obremenitve, skozi čas se obrablja in izgublja svojo funkcionalnost. Telo se sproti prilagaja in skuša vzdrževati dobro podporo, a to vodi le v hitrejšo degeneracijo in hujše bolečine. Manualna terapija naslovi takšne težave in lahko zelo uspešno odpravi tudi nekatere vzroke oziroma faktorje, ki stanje slabšajo.

Ena izmed značilnih težav je recimo spondiloza ledvene hrbtenice. Pri tej gre za obrabo hrbteničnih tkiv, ki prenašajo obremenitve pri telesnih aktivnostih. Najbolj značilen simptom je bolečina ob vzravnani drži ali nagibu nazaj, saj se v takšnem položaju pokažejo težave z začasnimi rešitvami, ki jih telo pripravlja zaradi prilagoditev na degeneracijo vretenc. Dobro se prilagodi na obremenitve, ki nastajajo pri sklanjanju in podpiranju telesa, medtem ko nagib nazaj prinaša drugačne obremenitve, ki so v navzkrižju s tem. Tako spondiloza ledvene hrbtenice ni nujno zelo boleča, lahko je precej neopazna, a vedeti moramo za to možnost in poznati rešitve, kot je manualna terapija.

Manualna terapija se vključi v tretma za reševanje problemov s hrbtenico

Še ena značilna težava s hrbtenico je spinalna stenoza. V tem primeru gre za zoženje hrbteničnega kanala, spet predvsem zaradi starosti. Posledično se ukleščijo živci in prihaja do nepredvidljivih bolečin, po navadi te sevajo proti nogam. Spinalna stenoza se prav tako lahko naslovi s fizioterapijo.

Kako se opravlja manualna terapija?

Tako nam manualna terapija koristi pri različnih težavah in bolečinah. Najprej moramo prepoznati simptome svojih težav in ugotoviti, za kakšne probleme pravzaprav gre. Ob tem že dobimo idejo, ali bo morda možno težave nasloviti kar s fizioterapijo. Če je to možno, pride verjetno v poštev prav manualna terapija

Takšne terapije se izvajajo s strokovnimi pristopi, terapija temelji na prijemih in masažah. Na ta način je možno sprostiti kritične dele telesa, lahko se prilagodijo tudi telesne strukture, ki povzročajo bolečine. Seveda pa ima manualna terapija tudi druge koristi, lahko nam recimo pomaga prepoznati težave s telesom in z vedenjem, ugotovimo recimo, da zaradi bolečin preobremenjujemo druge dele telesa ali pa na druge načine škodimo samim sebi. To je še dodatna korist, ki jo dobimo poleg terapije.