Kako izbrati pravi zvočnik?

Kako izbrati pravi zvočnik?

October 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Ljubitelji dobrega zvoka gotovo že vedo, da je treba v ureditev dobrega ozvočenja vložiti ogromno časa in truda, pa tudi kar nekaj denarja. Mnogi pa sploh ne razmišljajo o tem, da bi lahko zvok iz svojega televizorja ali računalnika še zelo izboljšali, če bi si privoščili boljši zvočnik. Tu imamo na voljo odlične rešitve, ki nam bodo pričarale povsem drugačno izkušnjo pri ogledu filmskih uspešnic ali pri spremljanju televizijskih vsebin, seveda pa tudi pri poslušanju glasbe in radia. Ozvočenje ima izjemno pomembno vlogo pri celovitem spremljanju teh vsebin, zato pomembne funkcije ne moremo preprosto zanemariti.

Problem je v tem, da lahko zelo poceni dobimo nekaj opreme, ki že ponuja dokaj dober zvok. Po navadi imajo televizorji že vgrajen zvočnik, ki nam dovolj dobro služi, da niti ne razmišljamo o nadgradnji. Tako uporabniki le redko poznajo široko ponudbo, ki jo imamo na tem področju, in ne poznajo vseh priložnosti, ki se s tem odpirajo. Povsem možno je, da bomo zadovoljni z zvokom, ki gag ponuja naš televizor, a skoraj zagotovo bi bili zelo presenečeni, če bi imeli priložnost preizkusiti kakovostno ozvočenje v istem okolju.

Dober zvočnik potrebujemo tudi za računalnik

Na srečo imamo popolno svobodo pri ureditvi takšnega ozvočenja. Tisti, ki se odločijo za nadgradnjo, bodo v trgovini z avdio opremo takoj dobili izvrstne rešitve. Že za domači televizor lahko dobro poskrbimo, še bolje bomo kvalitetno ozvočenje izkoristili v domačem kinu ali v kombinaciji z drugo multimedijsko opremo.

Pravi zvočnik za domači televizor

Najpogosteje se z zvokom srečujemo pri gledanju televizije, pri čemer nam morda zvok ponuja že sam televizor. Tako niti ne potrebujemo dodatnega zvočnika in marsikdo sprejme takšno rešitev brez velikih pomislekov. Se pa stanje tudi tu izboljšuje in vse pogosteje se uporabniki odločijo za dodaten zvočnik, ki je dejansko namenjen temu, da ponudi nekoliko boljšo izkušnjo pri ogledu televizijskih vsebin.

Precej priljubljena rešitev za domači televizor je soundbar, ki prinaša veliko nadgradnjo v primerjavi z zvočnikom, ki je vgrajen v televizor. Enodimenzionalni zvok, ki prihaja iz televizorja, nadomestimo z bistveno bolj dinamičnim ozvočenjem, ki ga dosežemo z naprednejšim sistemom. Vseeno ostaja takšno ozvočenje zelo elegantno in kompaktno, z njim ne bo veliko dela. Pravzaprav izgleda celotna zasnova kot en sam dolg zvočnik, čeprav se v njem seveda skriva več pomembnih komponent. Ravno tu se skriva glavna prednost, ki jo ima soundbar – v kompaktnem ohišju ponuja kakovosten stereo zvok z različnimi viri, ima bistveno večji razpon, lahko ustvari tudi učinek prostorskega zvoka. Poleg tega se pogosto kombinira z ločeno nizkotonsko enoto, da bo zvok pri ogledu filmskih uspešnic res prepričal.

Zvočnik za hišni kino

Če se osredotočamo prav na filmske uspešnice, potem bomo pri urejanju ozvočenja gotovo bolj zahtevni. Potrebujemo nekaj več opreme, en sam zvočnik nam ne bo zadostoval. Verjetno se zanimamo za prostorski zvok, tu se pogosto odločimo za kak vgradni zvočnik in ozvočenje razporedimo po celem prostoru, da dosežemo pravi učinek. Da bi se res zatopili v film, moramo imeti zvok povsod po prostoru, to pa dosežemo le, če imamo na pravem mestu nameščen zvočnik. Sistemi, ki ponujajo prostorski zvok brez dodatnih zvočnikov, so le približek pravi izkušnji. Na srečo nam vgradni zvočnik tu ponuja elegantne rešitve, če nimamo prostora za večje zvočnike.

Verjetno bomo uporabili vsaj pet zvočnikov in nizkotonsko enoto, lahko pa dodamo še en ali kar še dva para zvočnikov za boljšo izkušnjo. Če želimo res doseči kar najboljšo izkušnjo, namestimo vgradni zvočnik v paru ali dveh parih na strop, tako da dobimo pristno tridimenzionalno ozvočenje v prostoru. Tak sistem naravnost navdušuje, saj omogoča natančno posnemanje zvoka objektov, kot ti prehajajo preko zaslona, v dogajanje v filmu se bomo zares v celoti zatopili. Kakovosten zvočnik je za hišni kino vsekakor prioriteta, zato tu ne iščemo bližnjic. Potrebujemo kvalitetne zvočnike za prostorski zvok, hkrati tudi dober centralni zvočnik za dialog ter seveda nizkotonsko enoto, lahko tudi dve, za pravo kinematografsko izkušnjo.

Zvočnik za glasbo in radio

Morda bi si mislili, da je ozvočenje za domači kino idealno tudi za poslušanje glasbe. Res je lahko to zelo zanimiva izkušnja, če poslušamo glasbo preko sistema za prostorski zvok, morda bomo dosegli odlične učinke za kakšno zabavo ali za popestritev ambienta. A pravi ljubitelji glasbe bodo skrbno izbrali zvočnik, ki ima druge odlike, ne zgolj ustrezne postavitve v prostoru. Običajno se ne odločamo za vgradni zvočnik, poiščemo stoječe zvočnike ali pa jih namestimo na stojala.

Če se resno ukvarjamo z glasbo, bomo vsak zvočnik zelo premišljeno izbrali

Za glasbo se običajno priporoča stereo ozvočenje z dvema kanaloma, da izpade glasba kar se da naravna, kot je bila pripravljena. Poleg tega bomo seveda cenili tudi nizkotonsko enoto za globoke tone, ta je pri nekaterih glasbenih zvrsteh naravnost nujna. Splača se v tem primeru vsak zvočnik tudi posebej nastaviti in prilagoditi, da bo sistem deloval tako, da bo ponudil kar najboljšo izkušnjo pri predvajanju glasbe. Pogosto smo ravno pri teh vsebinah najbolj zahtevni, ko se odločamo za ureditev svojega ozvočenja.