Kaj je hidravlika in kaj morate vedeti o njej

Kaj je hidravlika in kaj morate vedeti o njej

May 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Hidravlika ima veliko vlogo pri večini strojev, saj omogoča napravi eno izmed najpomembnejših funkcij. Treba jih je pravilno vzdrževati in so bistveni del večine večjih strojev. Dandanes ima skorajda vsak delovni stroj vgrajeno hidravliko, brez katere ne bi mogel delovati. 

V spodnjem prispevku si lahko preberete vse tem kaj je hidravlika in kako jo pravilno vzdržujemo. Od tega, kako zamenjate hidravlično olje v traktorju, do razlike med traktorskim oljem in hidravličnim oljem, bomo imeli vse pokrito. Če torej želite razširiti svoje znanje o hidravliki, ste prišli na pravo mesto, še zlasti če vas zanima hidravlika pri traktorjih ali se zanimate za opremo, ki jo najdete na https://www.klasje.eu/trgovina/hidravlika.html

Kako deluje hidravlični sistem na traktorju? 

Hidravlični sistem oziroma na kratko hidravlika v traktorju deluje tako, da črpalke prenašajo tekočino iz rezervoarja sistema vse do hidravličnega sistema traktorja. To poveča dvig nivoja energije tekočine s povečanjem tlaka. Nato motor traktorja deluje kot glavni vir energije za črpalko. 

Tekočina, ki je pod visokim pritiskom, deluje na palico in bat, ki sta v hidravličnem cilindru. Tako se bat dvigne oziroma po želji spusti. Hidravlika mora za pravilno dvigovanje in spuščanje delovati brezhibno.

Kako polnite hidravlično tekočino v traktor? 

Preden se boste lotili polnjenja hidravlične tekočine v traktor, boste morali traktor nekaj časa voziti, da se bo motor ogrel, saj bo tekočino lažje splakovati, če bo topla kot hladna. Vse, kar lahko onesnaži vašo tekočino, se usede na dnu, tako da se med obratovanjem traktorja ti onesnaževalci pomešajo s tekočino in tako olajšajo izpiranje in tako poskrbijo, da hidravlika tudi po polnjenju dobro deluje. 

Pred pričetkom pripravite vso opremo. Potem boste morali odstraniti odtočni čep in izprazniti vso tekočino. Nato očistite zaslone, zamenjate filter in nato vstavite vtič. Nato lahko natočite hidravlično tekočino. Koliko je boste potrebovali, bo odvisno od vašega traktorja, odgovor boste našli v navodilih za uporabo. Pustite motor delovati približno minuto in zavrtite volan iz ene strani v drugo, da zagotovite polno hidravlično funkcijo.