Izpit za čoln – vse, kar vas zanima!

Izpit za čoln – vse, kar vas zanima!

December 12, 2022 Off By Boris Bukovšek

Dopustovanje ob morju lahko hitro postane dolgočasno, če smo omejeni le na plažo in ozek pas morja ob njej. Prostrano morje kliče še z drugimi aduti, zato si pogosto zaželimo drugačnih počitnic – ko bi jih lahko preživeli kar na jadrnici!

Imamo več možnosti za dopustovanje na jadrnici. Plovilo lahko najamemo in se na morje zapeljemo skupaj s skiperjem, lahko pa kar sami opravimo izpit za čoln in sami upravljamo jadrnico po morju. Ker je za izpit za čoln starost relativno nizka, pa tudi stroški niso zelo visoki, je to atraktivna opcija za praktično vsakogar.

Za izpit za čoln starost ni strogo omejena

Za samostojno upravljanje jadrnice po morju je treba opraviti izpit za čoln, starost za neomejeno uporabo čolna do 24 metrov pa je 18 let. Dejansko pa je za izpit za čoln starost nižja, saj lahko sam izpit opravljamo že prej, čeprav nam do dopolnjenega 18. leta starosti še ne veljajo vse pravice, ki iz tega izvirajo.

Tako lahko že pri 16 letih postanemo voditelj čolna, a do polnoletnosti še ne smemo upravljati vseh plovil, ki se uvrščajo v kategorijo, za katero smo opravili izpit.

Izpit se opravlja za čolne do dolžine 24 metrov, mladoletni voditelji pa lahko samostojno upravljajo le čolne do dolžine 12 metrov, ki ne glisirajo. Obstaja torej starostna omejitev za čoln, ki pa ni povsem stroga.

Za večino kandidatov izpit za čoln starost tako ali tako ni relevantna. Za vodnika čolna se začnemo usposabljati po 18. letu starosti, mnogi se za to odločijo še bistveno kasneje. Sploh to velja za lastnike jadrnic in drugih plovil.

Tako starostna omejitev ni ovira, že takoj lahko začnemo z upravljanjem vseh plovil, ki se uvrščajo v ustrezno kategorijo. Seveda pa bodo morali tudi starejši kandidati opraviti druge obveznosti, ki jih predvideva izpit za čoln, starost še zdaleč ni edini pogoj v tem postopku.

Poseidon-navtika

Za izpit za čoln vprašanja čakajo vsakogar

Še bolj kot sama starostna omejitev nas gotovo zanima, kakšna bodo za izpit za čoln vprašanja. Izobraževanje in usposabljanje se namreč zaključi s preizkusom znanj in spretnosti, pri tem pa je treba odgovoriti na kar nekaj bolj ali manj zahtevnih vprašanj. Izpit je enak za vse, zato se preizkusu ne moremo izogniti. Se pa seveda nanj dobro pripravimo, da nam vprašanja ne bodo predstavljala velikih težav.

Odločitev za opravljanje izpita za čoln je stvar posameznika, vsak ima svoje razloge in pričakovanja. A postopek je za vse enak, zato je tudi priprava precej podobna.

Običajno se opravlja v obliki skupinskih tečajev, kar nekaj pa je tudi samostojnega dela. Najbolje bo, da se že pravočasno poučimo po vseh obveznostih, ki jih bomo imeli pri opravljanju izpita za čoln – na Poseidon-navtika.si najdemo uporabne informacije in gradiva, ki nam pri tem pomagajo.

Seveda se lahko obrnemo na izvajalce programov usposabljanja za izpit za čoln, tu najdemo celovite tečaje, pri katerih ni tako veliko samostojnega dela. Ponudba je precej razgibana, vedno pa lahko pričakujemo enake vsebine in podoben potek, nenazadnje so za izpit za čoln vprašanja v vsakem primeru enaka.

Ne glede na to, ali se na izpit pripravljamo samostojno ali v skupinskem tečaju, se bomo torej srečali z istimi vsebinami, osvojiti bo treba ista znanja in spretnosti.

V praksi so za izpit za čoln vprašanja precej razgibana in pokrivajo široko področje. Pravzaprav se uvrščajo v več različnih skupin, čemur je pogosto prilagojen tudi program izobraževanja oziroma usposabljanja. Medtem ko mnoge skrbijo za izpit za čoln vprašanja, je ena izmed obveznosti tudi praktični prikaz spretnosti, recimo vezanja vozlov in opravljanja navigacije, torej vprašanja sama po sebi še niso vse, kar potrebujemo za uspešno opravljanje izpita.

Pomembno je, da se na vse skupaj dobro pripravimo, da ne bomo ravno pri opravljanju izpita odkrili kakšne šibke točke. Da nam za izpit za čoln vprašanja ne bodo predstavljala težav, je pametno opraviti tečaj pri izkušenih izvajalcih, ki kandidate dobro pripravijo na izpit.

Najboljša priprava je tečaj za čoln

Za večino kandidatov je najboljša priprava na izpit za čoln skupinski tečaj. To je zelo učinkovita oblika posredovanja ključnih znanj in veščin, ki jih potrebujemo za uspešno opravljanje izpita.

Če tečaj za čoln opravljajo izkušeni izvajalci, bo program verjetno oblikovan tako, da sledi konkretnim zahtevam, s katerimi se srečamo pri opravljanju izpita. Verjetno bodo predstavljena tudi konkretna vprašanja in naloge, s katerimi se lahko srečamo na izpitu. Ravno zato je tečaj za čoln zelo priporočljiva izbira, saj nas veliko bolje pripravi na obveznosti.

Če se lotimo priprave sami, bomo težje predvideli vse obveznosti, ki jih imamo na poti do izpita za čoln. Čeprav imamo na voljo vso potrebno gradivo, bo delo težje, končni rezultat pa ni tako prepričljiv. Načeloma je sicer možno tudi na ta način pridobiti znanja in spretnosti za uspešno opravljanje izpita, a tečaj za čoln nas do tega cilja vodi veliko bolj učinkovito in elegantno.

Dobrodošlo je, da imamo več možnosti, tako se lahko sami odločimo za pravi pristop, ki nas naposled vodi do izpita za čoln. Načeloma nimamo tako zahtevnega dela, usposabljanje je manj obsežno in cenejše kot pri izpitu za avto, a vseeno se moramo nanj dobro pripraviti, tako da je pametno izkoristiti tudi pomoč, ki jo ponuja tečaj za čoln.

Kako poteka tečaj za čoln?

V praksi imamo več različnih načinov izvedbe. V zadnjem času se je močno uveljavilo tudi izvajanje tečajev preko spleta, kar je za mnoge kandidate zelo elegantna rešitev. Gotovo bo tečaj za čoln vključeval vsa potrebna gradiva, pogosto dobimo tu gradivo na dom, da lahko samostojno delamo, tudi če se izvaja skupinski tečaj.

Lahko se tečaj seveda izvaja tudi na lokaciji izvajalca, najdemo pa celo možnosti za individualno usposabljanje. Vse to so možnosti, ki jih lahko dobro izkoristimo, če nas zanima izpit za čoln.

Tečaj in prijava na izpit za čoln

Moramo pa poznati nekatere posebnosti in obveznosti, s katerimi se bomo srečali sami. Podobno je sicer pri izpitu za avto – tudi pri tem postopku nam avtošola ne more ponuditi vsega, kar je potrebno za opravljanje izpita. Sami moramo opraviti zdravniški pregled, prav tako se dejansko preverjanje opravlja pri drugih ustanovah.

Enako velja za izpit za čoln, tu je tečaj le priprava, ne še dejansko opravljanje izpita. Po opravljenem tečaju nas čaka prijava na izpit za čoln, nato moramo sam izpit opravljati sami pred komisijo Uprave RS za pomorstvo.

prijava-izpit-za-coln

To pomeni, da nam izvajalec tečaja ne more zagotoviti povsem celovite izvedbe, nekaj obveznosti moramo opraviti samostojno. Seveda pa se na vse to dobro pripravimo že pri samem tečaju, da bomo vedeli, kaj nas dejansko čaka, ko pridobimo vsa potrebna znanja in veščine. Poleg tega tudi tečaj verjetno že vključuje preverjanje znanja, da vidimo, kako dobro smo pripravljeni na dejanski izpit, še preden se opravi prijava na izpit za čoln. Tako nam obveznosti v končni fazi ne bodo postavljale velikih težav.

Prijava na izpit za čoln in druge obveznosti

Pozorni moramo biti še na nekatere druge obveznosti. Prijava na izpit za čoln velja za izpit pred komisijo uprave za pomorstvo, za vodenje nekaterih plovil pa potrebujemo še druga dovoljenja.

Vnaprej moramo vedeti, kakšna plovila želimo upravljati in kakšna dovoljenja bomo za to potrebovali. Informacije o tem sicer dobimo tudi na tečaju, kjer dobimo usmeritev za vse potrebne postopke. Možno je, da prijava na izpit za čoln še ne bo vse, kar bo treba opraviti naknadno.