040 165 742 dokraworld@gmail.com

Za vse tiste, ki ste že prebrali članek o gradu Podsreda, pojasnilo s kje sva prišla do najine naslednje postaje ni potrebno. Za vse ostale pa… sram vas bodi! Ne, saj se hecam. Na hitro ti razložim od kod sva prišla. Če pa te zanimajo podrobnosti, bom več kot zadovoljen, če si s klikom na naslednjo povezavo prebereš tudi prejšnji članek: Grad Podsreda – Celodnevni izlet (1. postaja)

Torej, prišla sva s Kozjanskega. Čudovita ovinkasta cesta, ki ponuja spektakularne poglede na pisane okoliške griče se konča v Celju. Tam sva zavila na avtocesto in nadaljevala najino pot proti Lendavi, kjer sva si označila najin naslednji cilj. Verjetno dobro veš, da se ”hribi” in pogled nanje hitro konča, ko se enkrat pelješ mimo Maribora proti Prekmurju. Dobesedno “ko da bi nožem odrezal”. Začenjajo se “neskončne” ravnine Prekmurja. Nekaterim ljudem je všeč, da lahko iz 2. nadstropja svoje hiše vidijo “sosede” 3 vasi proč, meni osebno pa dolge ravnine ne odgovarjajo, saj sem bolj hribovska duša.

Priznati pa moram, da me je celo pot (med katero je Ines spala !) “žulilo”, kje hudiča se nahaja ta Vinarium – razgledni stolp? Tukaj je ja vse ravno! Po približno 90 minutah vožnje sem dobil svoj odgovor. Prispela sva v Lendavo in že iz avtoceste sem opazil …

STOLP VINARIUM

 

izlet vinarium

Razgledni stolp Vinarium

Ta 53,5 metrov visok stolp se nahaja na 302 m visokem griču v Dolgovaških Goricah nad Lendavo. Vijugasta pot, ki vodi do njega je ozka, zato se pazi srečanja z avtobusi, ki jih je bilo na moje presenečenje kar nekaj. No, po izmikanju avtobusom sva tudi midva prišla do tega futurističnega razglednega stolpa. Preden začnem pisati dalje ti bom, za razliko od splošnega morjenja z zgodovino, navedel kratka dejstva o stolpu.

KRATKA DEJSTVA (sliši se precej manj kul kot Quick facts)

  • najvišji razgledni stolp v Sloveniji
  • zgrajen leta 2015
  • Stroški gradnje : 1,8 milijona €
  • višina : 53,5 m
  • na stolpu je kljub konkretni kovinski konstrukciji čutiti premikanje (malo se “gunca”)
  • najvišja točka daleč naokoli
  • iz stolpa lahko vidiš kar 4 države
  • v lepem vremenu vidiš več sto kilometrov daleč
  • edini razgledni stolp v Sloveniji, ki ima dvigalo

Okej, dejstva smo pregledali. Sedaj pa je čas, da podam svoje subjektivno mnenje.

Pred stolpom sva, ne glede na gnečo ljudi, ki je po pravici povedano prišla slabih 15 minut za nama, brez težav parkirala. Parkirišče je res ogromno in lepo urejeno. Najine oči so, poleg stolpa seveda, najprej ujele prijetne stojnice in masivne lesene mize pred njimi. Nisva si mogla kaj… morala sva “pofirbcat”. Ugotovila sva, da na stojnicah prodajajo domače dobrote (med, klobase, salame, tünko, zaseko…) in drugo hrano, pijačo ter pečen kostanj. Poudariti moram PEČEN KOSTANJ. Vsi smo ga že jedli, sem pa prvič v življenju doživel, da se kostanj prodaja NA KOS! Vprašajo te koliko kostanjev želiš… Če naročiš “porcijo”, jih dobiš 9. 🙂

Po nakupu 18 kostanjev, od katerih so bili trije bolj majhni, pet pa je bilo piškavih, sva si v kavarni, ki se nahaja v pritličju stolpa, privoščila zasluženo kavo. Med srebanjem kavice (bila je dobra) sta se pripeljala dva avtobusa turistov. Napočil je čas za nakup kart, saj je bila najina misija prehiteti hordo upokojencev, ki je iz avtobusov hitro napredovala proti blagajni. Jaz jih razumem… stolp je zanimiv, vreme je bilo super in razgled fenomenalen. Ni čudno, da so si za izlet izbrali prav to destinacijo. Kupila sva dve karti, ki pa se mi nista zdeli zelo ugodni (cena ena vstopnice za odraslo osebo je 7€) in se z dvigalom odpeljala na vrh stolpa. Lahko bi šla tudi po vijugastih stopnicah, ampak… saj veš.

Stolp ima na vrhu dve “postaji”. Zgornja je odprta in obdana z visoko ograjo, na kateri so table z informacijami o stvareh, ki jih gledate. Spodnja “postaja” pa je zaprta s steklom in ponuja zavetje pred vetrom ter mrazom. Povedati ti moram, da je na spodnji postaji bolj prijetno, vendar je razgled boljši iz zgornje. Ker nočem samo govoriti oziroma pisati, ti spodaj dodajam fotke, ki so nastale.

izlet vinarium blizu

Futuristični stolp od blizu

izlet vinarium prva panorama

Panorama številka ena

izlet vinarium druga pnorama

Panorama številka dve

 

Po končanem ogledu in slikanem razgledu je napočil čas, da se odpraviva proti tretji in četrti postaji najinega izleta. Napisal sem jih kar skupaj, saj se nahajata zelo blizu ena drugi. Najina naslednja destinacija : Veržej.