040 165 742 dokraworld@gmail.com

IZLET

Tokrat sva se z Ines opravila na celodnevni izlet. Smer: Prekmurje. Mogoče bo podatek, da sva se najprej odpravila proti Krškem skregan z logiko, vendar ti želim predstaviti celotno pot in ti mogoče dati tudi idejo za naslednji izlet. Najprej sem hotel za to idejo računati, potem pa sem si rekel “eeh, naj ti bo”. Hec. Rad se malo pošalim, saj vem, da je smeh pol zdravja… Pojma nimam kaj je druga polovica (*je rekel in grdo zakašljal). No, zabavnega dela je sedaj konec, sledijo pa dejanske informacije o izletu.

ZAKAJ PROTI KRŠKEM?

Najin namen sicer ni bil obisk Krškega, Brestanice ali kateregakoli kraja v bližini le teh, čeprav priznam, da sva se ustavila na gradu Rajhenberg, ki pa je bil zaradi zgodnje ure še zaprt. Grad sva si ogledala le od zunaj in v megli, ki se je vila po dolini in okoli gradu, nastalo je par zanimivih fotografij.

izlet kozjansko

Še vedno ti nisem razložil zakaj sva pravzaprav šla proti Krškem, če je bil najin cilj stolp Vinarium v Lendavi…

Odločila sva se, da se zapeljeva čez Kozjansko. In se na kratko ustaviva tudi v Kozjanjskem parku.

Kozjansko sem pred kratkim obiskal prvič. Takrat sem se po teh krajih potepal sam in povedati ti moram, da sem v vožnji, po s trtami postlanimi in jesensko pisanimi griči, neizmerno užival. Že takrat sem vedel, da bi bila ta pokrajina všeč tudi Ines in prav tu se skriva razlog, zakaj sva se v Prekmurje peljala mimo Krškega, Brestanice, Podsrede… vse do Celja, kjer sva spet zavila na avtocesto.

Kot sem omenil zgoraj v tem članku je najin izlet zjutraj spremljala megla. V Kozjanski park, katerega sva obiskala z namenom, da si ogledava grad Podsreda (tudi ta je bil ŠE zaprt) sva prišla, ko se je bíla borba med sončnimi žarki in meglo. Neverjetno lepi in pisani kraji so naju večkrat prisilili, da se ustaviva in slikava. Nastale so naslednje fotografije.

izlet kozjansko megla

izlet kozjansko meglica

izlet kozjansko megla

Po dobri uri in pol vožnje sva prišla na najin prvi zastavljeni cilj. Grad Podsreda, ki je bil kot omenjeno še zaprt, naju je res navdušil. Ponuja namreč čudovit razgled na pisano dolino in fenomenalno, z listjem postlano grajsko dvorišče, ki je resnično pričaralo tisti pravi občutek jeseni. Grad me je navdušil do te mere, da moram s tabo deliti par njegovih “tehničnih” podatkov.

GRAD PODSREDA

Stoji na severnem pobočju Orlice in je najbolj ohranjen grad na Kozjanskem, ki “živi” še danes. Na njegovem dvorišču in v notranjosti se odvijajo razne kulturne prireditve, ki so najbolj pogoste in zanimive v toplih poletnih mesecih. Takrat grajsko dvorišče spet oživi. Dandanes je ta v celoti obnovljen grad redek, vendar pomemben kulturni spomenik romanske dobe, ki poleg kulturne, ponuja tudi izobraževalno in turistično ponudbo.

Okej, sedaj pa k tistem, meni bolj zanimivem delu…

ZGODOVINA GRADU

Grad Podsreda je bil v enostavni pravokotni obliki, brez stolpov in “prizidkov”, zgrajen v 1. polovici 12. stoletja. Stolpi in prizidki so mu bili dodani kasneje. Obrambni stolp je bil zgrajen leta 1180, kapela in južni bivalni del pa sta “zrasla” v 13. stoletju. Prvotna oblika gradu iz 12. in 13. stoletja od dandanašnje ni bila zelo različna. Ne glede na to, je grad podobo kot jo ima danes, dobil šele v 19. stoletju. Grad na Orlici, ki je bil prvič omenjen leta 1213 pod imenom Castrum Herberch, je takrat predstavljal sedež podeželskega sodišča.

Skozi leta je sledilo veliko menjav lastništva in dejavnosti, ki so grad pustile v malo slabšem stanju. Grad je bil v privatni lasti vse do konca 2. svetovne vojne, potem pa ga je prevzela Občina Kozje. Obnova gradu se je začela leta 1983, leta 1990 pa je bil grad Podsreda vpisan v knjigo kot kulturni spomenik.

GRAD DANES

Kot nemalokateri grad na slovenskem je tudi grad v Podsredi urejen kot muzej, ki pa si ga žal nisva ogledala. Muzej se odpre vsak dan (razen ponedeljka) ob 10.00, midva pa sva bila tam več kot uro prej… očitno sva se na izlet odpravila prezgodaj.

Vseeno pa te ne bom pustil tavati v temi… V gradu je muzej, ki prikazuje grajsko ter okoliško zgodovino. Muzej se deli na več sob in v vsaki izmed njih je predstavljena druga tema. Lesorez, oprema, oblačila, galerija so le nekatere od tematik večjih razstavnih sob, ki jih spremlja oziroma dopolnjujejo še srednjeveška kuhinja ter grajske ječe.

Kot sem že omenil, je grad najbolj živ v toplih poletnih mesecih, saj se na grajskem dvorišču poleg kulturnih prireditev odvijajo tudi razni glasbeni dogodki. Ti ne zajemajo samo nastopov in koncertov, temveč tudi glasbene seminarje, kjer lahko glasbeniki v objemu grajskih zidov nadgradijo svoje glasbeno znanje in le tega dvignejo na višji nivo.

Skratka, grad res ni dolgočasen in ravno to je razlog, da se mnogi pari odločijo svoj “DA” izreči prav tu.

Okej, sedaj je mojega “predavanja” konec. Ker vem, da večina ljudi rajši gleda slike kot bere, sem “pripel” manjšo galerijo. Namen le te je preprost. Prepričati TEBE, da se odpraviš na Kozjansko in si ogledaš grad Podsreda še pred zimo.

izlet kozjasnko pisano

Kozjansko je v jeseni RES pisano

izlet kozjansko vhod

Vhod na dvorišče gradu Podsreda

izlet kozjansko razgled

Razgled z gradu v dolino

izlet kozjasnko grad

Pogled na grad iz grajskega dvorišča

izlet kozjansko grad

Še pogled na grad Podsreda od daleč

Po ogledu gradu sva se z Ines odpeljala proti Celju in še malo uživala v fenomenalni pokrajini. Kozjansko v večini pokrivajo listavci, ki so v jeseni še posebej lepi in pisani, zato je bil vsak prevoženi kilometer pravi užitek. Premagovala sva razne ovinke, vzpone in spuste in naposled le prišla do Celja, kjer sva zavila proti Mariboru in nadaljevala najino pot proti drugi “postaji” najinega celodnevnega izleta. Tudi tokrat se ne bom ustavil le pri besedah, s tabo bom delil fotografije s poti, ki jo je risal tokratni izlet.

izlet kozjansko cesta

Sem ti rekel, da je pot kul (85% poti je takšne)

izlet kozjasnko pokrajina

Čudovito pisana in razgibana pokrajina

Če te zanima kam sva šla po ogledu Kozjanskega, klikni na tole povezavo : CELODNEVNI IZLET (2. postaja)

Lahko pa nam slediš tudi na Facebooku, tako da se pridružiš skupini Visit Slovenia 

 

Avtor besedila: Rok Knific

Fotografije: Ines Košenina