040 165 742 dokraworld@gmail.com

Tisti, ki ste prebrali prejšnji članek z naslovom Goriška Brda – Sabotin že veste, da sva želela obiskati razgledni stolp v Gonjačah, vendar sva zašla in odkrila Sabotin. S tem ni seveda popolnoma nič narobe, vendar sva si res želela ogledati stolp in se prepričati o ”kvaliteti” razgleda, ki ga ponuja.

Iz Sabotina sva se spustila nazaj v ”dolino” in tokrat vklopila navigacijo… Ta naju je vodila narobe in pristala sva na nekem dvorišču. Tudi to ni bilo tako zelo slabo, saj je že to dvorišče ponujalo izjemen razgled. Ampak ni to to. Sedaj sva popolnoma izklopila navigacijo in sledila tablam. Če bi to storila že prej, bi stolp brez težav našla. Končno sva prišla do želene točke, parkirala in se napotila proti stolpu. Še preden sva dosegla prve stopnice stolpa sva bila ustavljena s strani prodajalk, ki so pred stolpom prodajale domače dobrote. Nekako te kar prepričajo, da malo zapraviš …

Ko sva kupila vrečko suhih jabolčnih krhljev in domač med, sva ”napadla” zavito stopnišče stolpa…

RAZGLEDNI STOLP GONJAČE 

Razgledni stolp v Gonjačah je pravzaprav spomenik posvečen 315 žrtvam 2. svetovne vojne. 23 m visok stolp je delo akademskega slikarja in kiparja Janeza Boljke, nanj pa vodi 144 stopnic. Stolp ima več vmesnih ”postaj”, kjer si lahko malo odpočiješ ali pa ”testiraš” razgled z vsake postaje posebej. Ko prideš na vrh, ugotoviš kako daleč pravzaprav vidiš. Ne, res. Vidi se celotna Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Furlanijo, Dolomite, Kras, Vipavsko dolino in Tržaški zaliv. Res noro. Nisva si mogla kaj, da ne bi naredila nekaj selfijev. 🙂 Teh ne bom delil, ker sva zaradi močnega vetra oba malo zmršena in čudna. Definitivno pa bom s tabo delil slike stolpa in razgleda…

Spodnja slika prikazuje pogled na čudovito vas, ki ima res poseben čar. Vasica, ki jo vidiš nosi ime…

ŠMARTNO

Okej, tisti ki redno berete naše članke verjetno veste, da sedaj sledi kratek odstavek zgodovine te ”noro kul’ vasice srednjeveškega izgleda.

ZGODOVINA 

Kot lahko opaziš na zgornji fotografiji je Šmartno pravzaprav utrjena vas. Takšne vasi, sploh tako lepo ohranjene, so v Sloveniji redkost. Celotno naselje je kulturni spomenik, ki ima 200 prebivalcev. To naselje je po vsej verjetnosti nastalo na rimskih temeljih in je predstavljajo strateško močno utrdbo na benečansko-avstrijski meji. Danes je vas arhitekturni ”zaklad” in edinstven kulturni spomenik. V 16. in vse do polovice 18. stoletja pa je bilo Šmartno, s strani Benečanov  nezavzeta obrambna točka.

Arheološki dokazi kažejo, da je imela takratna utrdba kar sedem stolpov (danes jih je ohranjenih pet), dvižni most in globok obrambni jarek. Sredi vasi je ”zrasla” tudi cerkev, katere zvonik je bil včasih obrambni stolp. Ker pa ni za živeti v ”vojaškem mestu”, so prebivalci v 19. stoletju začeli vas spreminjati v bolj bivanju prijazno vasico. Dokončno in tudi strokovno je bila obnovljena v 70. letih prejšnjega stoletja in od takrat je ostala takšna kakršno poznamo danes.

Z zgodovino smo zaključili. Hvala bogu, kajne? Priznati moram, da je sprehod po Šmartnem res nekaj posebnega. Ta vasica te res očara, sploh če si kot jaz, ljubitelj srednjeveškega sloga. Ker me je Šmartno RES navdušilo sem se odločil, da s tabo delim par fotografij, ki so nastale…

Kaj praviš? Neverjetno, a? Verjamem, da si bo marsikdo od vas to vasico ogledal. Midva sva po ogledu postala malo lačna, zato sva obiskala hišo Marica, kjer sva si privoščila pravi Briški narezek.

Več o hiši Marica in ostalih kulinaričnih doživetjih, si boš lahko kmalu prebral v rubriki kulinarika –> restavracije.

Do takrat pa naj se ti sline cedijo ob pogledu na spodnjo sliko. Ha! Ha!

Ko sva pojedla se nisva več dolgo zadrževala v Šmartnem. Najin plan, ki je bil ogled vinske kleti in gradu Dobrovo, se je spremenil in najin naslednji cilj je bil Koper. Dogodek: Sladka Istra.

In že sva se peljala…

Avtor: Rok Knific

Fotografija: Ines Košenina