Etiketa za uporabo v zahtevnem okolju

Etiketa za uporabo v zahtevnem okolju

June 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Z etiketami označujemo izdelke, pogosto pa jih lepimo tudi na druge površine. Včasih imamo opravka s posebej zahtevnim okoljem, kar moramo upoštevati pri pripravi nalepke. To namreč pomeni, da bo treba izbrati prilagojene materiale in tehnike, da lahko zagotovimo zahtevam, ki jih imamo pri uporabi nalepk. Takšna etiketa mora biti predvsem dobro odporna na razne obremenitve iz okolja, sploh če jo nameravamo uporabljati na zunanjih površinah.

Jasno je, da bo treba za izdelavo takšnih etiket izbrati tiskarno, ki ima zelo prilagodljivo ponudbo in lahko uspešno pripravi takšne tiskovine. Najbolje se obnesejo specializirane tiskarne, ki se ukvarjajo z nalepkami. Pri teh imamo na izbiro različne materiale in barve, predvsem pa različna lepila. V zahtevnih razmerah je ključnega pomena še možnost dodatne obdelave, da je končni izdelek res pripravljen na vse obremenitve.

Kako je etiketa pripravljena na obremenitve okolja?

Vsaka etiketa je dokaj dobro pripravljena na uporabo v različnih okoljih, dokler se seveda ne srečamo s kakšnimi res zahtevnimi razmerami. Pri zanesljivih tiskarjih lahko pričakujemo visok kakovostni standard in dodatna zaščita morda ne bo potrebna. Sploh to velja pri pripravi nalepk po naročilu, če izberemo ustrezne materiale in lepila.

Če imamo v načrtu uporabo v kakšnem bolj obremenjenem okolju, predvsem na prostem, pa je priporočljivo etikete dodatno obdelati. Običajno nam pri tem pomaga laminacija etiket, ki močno podaljša njihovo življenjsko dobo pod raznimi obremenitvami. V mislih imamo vlago, sončno sevanje, temperaturna nihanja in podobne dejavnike, ki niso prijazni do občutljivejših materialov.

Etiketa z dolgo življenjsko dobo

Zelo kakovostne morajo biti nalepke, ki jih pripravljamo za dolgotrajno uporabo, predvsem za označevanje, usmerjanje in informiranje na kakšnih javnih mestih. Takšna etiketa mora biti prilagojena svojemu namenu. Kakovostna etiketa lahko tudi v zahtevnih razmerah doživi dolgo življenjsko dobo, brez težav tudi deset let in več, odvisno od obremenitev.