Enostaven prezračevalni sistem za stanovanje

Enostaven prezračevalni sistem za stanovanje

April 15, 2021 Off By Boris Bukovšek

O kakovosti bivanja v stanovanju v veliki meri odloča svežina zraka. Hitro lahko zaznamo različne spremembe v ozračju, predvsem smo občutljivi na temperaturo in na vlažnost zraka, zato moramo zagotoviti učinkovito zračenje prostorov. Le tako lahko vzpostavimo optimalne razmere za zdravo in prijetno bivanje. Poleg tega se na ta način izognemo mnogim nevšečnostim, ki jih prinaša zastajanje zraka z visoko vlažnostjo. To so lahko tudi grožnje za zdravje stanovalcev, zato ima prezračevalni sistem v vsakem primeru zelo odgovorno nalogo.

 

V sodobnih stanovanjih imamo z zračenjem še posebej veliko dela. To so namreč objekti, ki so zelo dobro izolirani in so morda povsem zrakotesni. Ne moremo pričakovati, da bo možno pasivno prezračevanje med špranjami pod vrati, kot je to pogosto značilno v starejših objektih. Odlično izolirano stanovanje ima mnoge prednosti in ponuja najboljše pogoje za udobno dolgotrajno bivanje, a moramo ob tem poskrbeti tudi za aktivno zračenje. Če ne želimo na stežaj odpirati oken in vrat ter tako povzročati velikih toplotnih izgub, moramo najti ustrezen prezračevalni sistem.

Za zračenje imamo različne možnosti, a prezračevalni sistemi se najbolje obnesejo

Na srečo lahko najdemo zelo posrečene rešitve, ki povsem odpravijo tveganja za razvoj težav, ki so značilne za prostore s slabim zračenjem. S takšnimi sistemi lahko naslovimo predvsem potrebe po zračenju v tistih prostorih, kjer pogosto zastaja zrak z visoko vlažnostjo, to je v kopalnici in kuhinji. Prav tako lahko vzpostavimo večji sistem za centralno prezračevanje hiše, kar je morda še boljša ideja, je pa za tak prezračevalni sistem cena seveda nekoliko višja, dela pa bo več. Če se osredotočamo na enostavne sisteme, so zelo priljubljeni lokalni sistemi z rekuperacijo.

Lokalni prezračevalni sistem z rekuperacijo

V sodobnih stanovanjih, kjer želimo zagotoviti učinkovito in zanesljivo zračenje, je najbolj značilen lokalni sistem z rekuperacijo. To pomeni, da lahko pričakujemo uspešno zračenje, hkrati pa ne tvegamo toplotnih izgub in višjih stroškov zaradi potrebe po dodatnem ogrevanju. Za tak učinek poskrbi sodobna tehnologija, ki zagotavlja zadrževanje toplote v notranjosti prostora.

Vsak prezračevalni sistem temelji na enostavnem konceptu izmenjave zraka z okolico. Pri tem v okolje spuščamo vlažen in zatohel zrak iz notranjosti, a s tem izgubimo tudi toploto, saj v prostor vračamo svež zrak, ki ima nižjo temperaturo. Prezračevalni sistem z rekuperacijo te izgube prepreči, saj zadržuje temperaturo v notranjosti. Še vedno deluje na enakem principu, a pred uhajanjem toplega zraka v okolico energijo ujame z rekuperatorjem, nato pa jo vrača v prostor skupaj s svežim zrakom iz okolice. Ta rešitev je zelo učinkovita in se v praksi odlično obnese. Zagotavlja enostavno zračenje, ne da bi morali sprejeti tudi toplotne izgube.

Ponekod po svetu za nekatere objekte že veljajo predpisi, ki narekujejo uporabo sistemov z rekuperacijo. To je energijsko varčna opcija, ki je povsem smiselna za lokalno prezračevanje. Prav tako so ti sistemi dokaj enostavni, cenovno ugodni in povsem primerni tudi za samogradnjo.

Prezračevalni sistem v samogradnji

Lokalno prezračevanje lahko brez večjih težav uredimo sami, tudi pri kakšnih prenovah ali nadgradnjah. Običajno že imamo vsaj osnoven prezračevalni sistem, ki omogoča izmenjavo zraka z okolico, tako da niti večji gradbeni projekti ne bodo potrebni.

Moramo pa premišljeno izbrati ustrezno opremo. Ponudba je na tem področju precej pestra in naprave se lahko tudi precej razlikujejo, čeprav so si na prvi pogled zelo podobne. Če se odločamo za nakup tovrstne opreme, je dobro pobrskati po vseh potrebnih informacijah in vgradnjo natančno načrtovati, da ne bo kasneje kakšnih nevšečnosti. Seveda pa lahko kupimo tak sistem tudi skupaj s storitvijo montaže, kar ponuja posebej elegantno in enostavno rešitev, čeprav so stroški razumljivo nekoliko višji.

V vsakem primeru so nam na voljo enostavni lokalni sistemi, ki jih brez večjih težav vgradimo kar sami. Za mnoga sodobna stanovanja je to idealna rešitev, še posebej če imamo težave le s posameznimi prostori in ni potrebno centralno zračenje celotne hiše.

Drugi prezračevalni sistemi za stanovanja

Včasih pa moramo najti druge rešitve, lahko so to tudi centralni sistemi, ki so resda nekoliko bolj obsežni, a ni nujno, da bodo bistveno bolj kompleksni. Delujejo namreč na osnovnih fizikalnih konceptih, ki spodbujajo pasivno in aktivno prezračevanje hiše. Odličen primer je higrosenzibilno zračenje, ki se prilagaja glede na vlažnost zraka v notranjosti prostorov, pri tem pa deluje povsem samodejno. Na ta način lahko vzpostavimo učinkovit in enostaven centralni sistem, s katerim uspešno zračimo celoten objekt.

Pomembno je, da prezračevalni sistem preprečuje težave zaradi vlage in kondenzacije

Seveda je čisto možno, da bomo potrebovali naprednejši prezračevalni sistem, ki bo bistveno kompleksnejši in tudi dražji. To velja predvsem za večje objekte, recimo večstanovanjske hiše, poslovne zgradbe, industrijske hale in podobno. Tu je pravzaprav na voljo cela zbirka možnosti, sistemi pa se običajno skrbno načrtujejo in izdelajo po meti. Razumljivo je, da je za tak prezračevalni sistem cena višja, a lahko na ta način pridemo do vrhunskih rešitev, ki omogočajo zanesljivo zračenje v večjih objektih. V takšnih situacijah ne moremo vedno pričakovati dobrega učinka, zato učinkovit sistem z uspešnim zračenjem vsekakor upravičuje tudi investicijo, ki jo moramo za to nameniti.