040 165 742 dokraworld@gmail.com

Elektroinštalacije

Potrebujete kvalitetne elektroinštalacije?

Kdo je električar?

Električarji so delavci, katerih naloge so načrtovanje, namestitev, vzdrževanje in odpravljanje težav električnih sistemov ožičenja. Ti sistemi se lahko nahajajo v domovih, poslovnih in industrijskih objektih ali drugje. Ukvarjajo se tudi s stroji in velikimi kosi opreme. Električarji s svojim delom omogočajo pravilno delovanje luči, televizije, industrijske opreme, naprav in mnogih drugih predmetov, pomembnih za življenje.

Kaj električar počne?

Električarji so bodisi notranji (“wiremen”) bodisi zunanji (“linemen”). To sta glavni kategoriji električnih strokovnjakov, vendar obstajajo različna področja specializacije v vsaki kategoriji. Naloge se tudi zelo razlikujejo glede na vrsto položaja.

Električarji, ki spadajo v notranjo kategorijo (wiremen) se osredotočajo skoraj izključno na ožičenje stavb. To delo obsega vse v razponu od ožičenja novozgrajenih domov do prenove starih industrijskih stavb. T.i. “inside wiremen,” kot že ime pove, opravljajo večino svojega dela v zaprtih prostorih. Delajo z načrti, ki določajo podrobnosti namestitve novih električnih sistemov v novih stavbah in odpravljanje težav ali zamenjavo starejših sistemov.

Zunanji električarji (“linemen”) pa nasprotno večino svoje kariere preživijo na prostem. Biti morajo razmeroma dobro telesno pripravljeni zaradi zahteve po plezanju na telefonske in električne drogove, kadar dvigala ni na voljo. Poleg tega morajo delati tudi v slabem vremenu, če je to potrebno za popravilo izpada električne energije za vse domove, podjetja in druge objekte na prizadetem območju. Ti električarji delajo s transformatorji, z daljnovodi in s prometno signalizacijo. Od njih se lahko zahteva tudi, da obrežejo drevesa (če slednja motijo daljnovode) ali sestavijo električne postaje.

Te glavne kategorije so razdeljene na več področij. Npr. električarji, ki se ukvarjajo s storitvami, so specializirani pri odpravljanju težav ožičenja. Gradbeni električarji se osredotočajo na polaganje napeljav za nove stavbe in le redko opravljajo vzdrževanje. Obstaja pa še mnogo drugih področij specializacij.

Naloge električarjev

Električarji običajno opravljajo naslednje naloge:

 • branje načrtov ali tehničnih diagramov
 • namestitev in vzdrževanje sistemov napeljave, nadzora in razsvetljave
 • pregledi električnih komponent, kot so transformatorji ali odklopniki
 • prepoznava električnih problemov s pomočjo vrste naprav za testiranje
 • popravilo ali zamenjava električne napeljave ali opreme ali gradnja z uporabo različnega orodja
 • upoštevanje državnih in lokalnih gradbenih predpisov, ki temeljijo na National Electrical Code
 • nadzor in usposabljanje delavcev za namestitev, vzdrževanje ali popravilo električne napeljave ali opreme.

Skoraj vsaka stavba ima električno energijo, komunikacije, razsvetljavo in sistem nadzora, ki so nameščeni med gradnjo in ki jih je treba vzdrževati tudi po njej. Ti sistemi omogočajo delovanje luči, električnih naprav in opreme, ki naredi življenje ljudi lažje in bolj udobno, prav tako pa izboljša pogoje na delovnem mestu.

Namestitev električnega sistema v novozgrajene stavbe je pogosto manj zapletena kot vzdrževanje opreme v obstoječih stavbah, saj je električna napeljava lažje dostopna v času gradnje. Vzdrževanje opreme in sistemov vključuje opredelitev problemov in popravilo pokvarjene opreme, ki jo je včasih težko doseči. Vzdrževalna dela lahko vključujejo popravilo ali zamenjava delov, nadzornih sistemov, motorjev in drugih vrst električnih naprav.

Električarji berejo načrte (t.i. “blueprints”), ki so tehnični diagrami električnih sistemov in kažejo lokacijo vezij, vtičnic in druge opreme. Uporabljajo različne vrste ročnega in električnega orodja, npr. za vodenje in zaščito ožičenja. Drugi pogosto uporabljajo ročno in električno orodje, ki vključuje izvijače, odstranjevalce žice in žage. Medtem ko električarji skušajo odkriti, kaj je problem, uporabljajo tudi ampermetre, voltmetre, toplotne skenerje in kabelske testerje, ki jim pomagajo odkriti težave in ki zagotovijo, da posamezni sestavni deli delujejo pravilno.

Veliko električarjev dela samih, včasih pa tudi sodelujejo z drugimi. Npr. izkušeni električarji lahko delajo z gradbenimi inženirji in arhitekti za pomoč pri oblikovanju električnih sistemov za novogradnje. Nekateri električarji se posvetujejo tudi z drugimi gradbenimi strokovnjaki (npr. inštalaterji dvigal in ogrevalnih ter klimatskih naprav), da bi pomagali namestiti ali ohraniti električne ali pogonske sisteme. V večjih podjetjih je bolj verjetno, da so električarji sestavni del ekipe in lahko neposredno dajejo ukaze in nadzirajo pomočnike in vajence.

Kako bi opisali električarjevo delovno mesto?

Glede na njihovo področje specialnosti električarji delajo v zaprtih prostorih ali na prostem. V obeh primerih je njihovo delo zahtevno in lahko obsega ročno fizično manipulacijo električne napeljave, kablov in v nekaterih primerih celo telefonskih žic. Vedno več električarjev pridobi kvalifikacije za več vrst električnega dela, kar jim omogoča, da delujejo kot notranji in zunanji električarji.

V mnogih primerih je za električarja potovanje iz enega v drug kraj bistveni del dneva. V tem primeru mora biti njegovo delo ustrezno časovno razporejeno. Ti električarji na splošno sodijo v kategorijo neodvisnega izvajalca ali pod električnega izvajalca. Njihov delovnik se razlikuje od tedna do tedna.

Električarji, ki se ukvarjajo z vzdrževanjem, pa delajo standardnih 40 ur na teden. V nekaterih primerih lahko ti električarji delajo na podlagi dežurstva oz. delajo nadure ali v nočnih izmenah. Njihovo delo je stalno in redno ter je sestavljeno večinoma iz rednega vzdrževanja in odpravljanja napak.

5 presenetljivih dejstev o električarjih

Večini ljudi, ki živi v sodobnih razvitih državah, se električna energija zdi nekaj samoumevnega. Kadar pa ne deluje ali kadar lastnik elektro podjetja želi spremeniti tisto, kar že imajo, pokličejo električarja. Noč ali dan, dež ali sonce, električna energija je pomemben del vsakodnevnega življenja. Ohranja hladno hrano, vročo vodo in hiše ohladi ali ogreje, ko je to potrebno.

Električar, ki je usposobljen za opravljanje različnih nalog, potrebnih za zadovoljitev potreb družbe, je pravi strokovnjak s predanostjo in doseženim strogim in natančnim standardom izobraževanja in delovnih izkušenj.

Izkušnje so zagotovo eden izmed najpomembnejših faktorjev, ko gre za vse zadeve, povzane z električno energijo. To ni področje, kjer bi obstajal prostor za napake. Tisti, ki so pridobili naziv mojster električar, so se usposabljali z izobraževanjem in praktičnim delom vsaj osem let. Tako kot so zdravniki usposobljeni za celotno področje medicine, čeprav se večina odloči za specializacijo za določeno področje, mora biti električar ne glede na specializacijo vedno pripravljen na pravilno “diagnozo” in uporabo ustreznega “zdravljenja” za problem.

Zdravniki se ukvarjajo tudi z bolniki, ki se sami zdravijo, preden pridejo v bolnišnico na zdravljenje. Tako tudi električarji naletijo na stranke, ki so ustvarile nevarne situacije v njihovih domovih ali podjetjih s pomanjkanjem razumevanja, kako deluje električna energija in kakšne so njene meje. Električar mora popraviti situacijo ne samo zaradi izboljšanja varnosti, temveč tudi zaradi uskladitve z gradbenimi in varnostnimi predpisi. To zahteva veliko izkušenj in veliko tehničnega znanja. Pogosto napačno ravnanje lahko pomeni usodni končni rezultat.

1. Električarji so specializirani za eno od štirih glavnih področij:

 • Stanovanjsko: Ta električar obravnava vse električne potrebe znotraj doma. Od kladiva do vezja za popravilo starih linij in nameščanja novih, vsak vidik električne energije v vseh vrstah bivanja je v domeni stanovanjskega električarja.
 • Komercialno: Poslovne stavbe, kot so restavracije, gledališča in šole, pa tudi mestni in državni vladni projekti, so področje te vrste električarja. Te vrste objektov pogosto uporabljajo težke stroje in  računalniške sisteme, varnostne sisteme, nadzor ter razsvetljavo, ki daleč presegajo tiste, ki se uporabljajo v zasebnih stanovanjih; zato se s tem ukvarjajo posebej specializirani električarji.
 • Industrijsko: Kompleksi vseh vrst sodijo v spretnosti določenega industrijskega električarja. Tovarne, obrati za predelavo in proizvodnjo v svojih številnih oblikah potrebujejo težke stroje in pravilno ožičenje kot del podpornega sistema. Ti električarji so dobro seznanjeni z generatorji, transformatorji in kontrolnimi sistemi. S pojavom tehnološkega napredka in robotike so industrijski električaji čedalje bolj zaželjeni, vključeni pa so tudi industrijski inženirji.
 • Zunanje: Če so stanovanjski, komercialni in industrijski električarji zadolženi za električno strukutro, je zunanji električar (“lineman”) strokovnjak, ki prenaša električno energijo iz obrata v dom. Delajo s postajami, transformatorji in linijami, ki vodijo pod zemljo ali od pola do pola. To delo je potrebno za prenos moči na konstrukcijo.

2. Električarji morajo biti v dobri formi

Elektrika je lahko nevarna in zato je običajno varno spravljena v zidove, pod zemljo in v druga težko dostopna mesta – na primer za hladilnike in v zadnji del pralnih in sušilnih strojev. Te povezave tečejo skozi podstrešja in kleti in večine ni enostavno doseči. Električarji morajo biti zato sposobni opravljati svoje delo v manj kot optimalnih pogojih. To je lahko zelo vroče ali zelo mrzlo ozračje, poleg tega v večini primerov svojega dela ne bodo mogli opraviti v udobnem položaju.

Električarji morajo biti vzdržljivi, da se lahko vzpenjanjo na lestve in po stopnicah. Plaziti se morajo po podstrešjih in drugih neprijaznih območjih. V mnogih primerih je električar primoran delati dlje kot osem ur na dan, da se zagotovi, da se projekt, ki ne more biti končan v enem dnevu, pusti v varnih razmerah. Pripravljenost ponoči in ob koncu tedna je sestavni del urnika mnogih električarjev.

3. Električarji morajo imeti dobre miselne spretnosti

Vsak električar mora predelati ogromno količino informacij, preden lahko opravlja izpit za električarja, vse to po najmanj štirih letih dela in učenja kot vajenec. Ne le, da mora biti dober v matematiki, vedeti mora, kako brati načrte in tehnične sheme ter poznati tako zvezne kot lokalne kode na svojem področju.

Organizacija in dobro načrtovanje sta ključnega pomena, saj sta sestavni del dela fleksibilnost in hitro mišljenje. Vse to prihaja iz znanja, ki ga električarji prejmejo skozi njihovo usposabljanje. Ni bližnjic, ko gre za delo z elektriko in dobri električarji so tisti, ki vedo, kakšne so značilnosti električne energije in kaj je varno delo.

4. Okolju prijazna električna energija

Čeprav se morda zdi, da je dobava električne energije brezmejna, tisti, ki delajo z njo, vedo, da to ni trajnostna vizija. Veliko podjetij in domov uvaja zeleno tehnologijo. Ker solarna tehnologija postaja vse bolj razširjena in praktična, se poslovni in domači lastniki vse pogosteje odločajo za zagotavljanje električne energije preko sonca. Od LED osvetlitev do električne vtičnice za električne avtomobile, električarji so v ospredju namestitev in vzdrževanja te novejše energetske tehnologije.

5. Kako postati električar

Na tem mestu boste našli vse informacije, ki jih potrebujete, da bo vaše potovanje postati električar lažje. Zahteve za vajeništvo, opis delovnega mesta, različne vrste klasifikacij in pričakovane plače so samo nekatere koristi vodnika, ki ga boste našli tukaj.

Želite vstopiti v polje, v katerem je veliko povpraševanja po kakovostnih kvalificiranih delavcih. To polje se še vedno širi zaradi veliko novih gradbenih projektov. Starejše stanovanjske, poslovne in industrijske električne naprave so postale zastarele in zahtevajo posodobitev ali spremembe.

#1 Opis dela

Prvi korak na vaši poti učenja, kako postati električar, bo razumeti, kaj opis tega delovnega mesta pomeni. To bo odvisno od vrste dela, za katerega vaš delodajalec zahteva, da ga opravljate. Primer tega bi bilo stanovanjsko in komercialno delo. Vsak bo imel svoj nabor kod in posebne naloge. To bo pomembno za opravljanje dela, ki vam prinaša veselje.

Če želite biti električar, mora biti vaš odgovor “da” na večino naslednjih vprašanj:

 • Ali radi delate z rokami?
 • Ali radi delate na prostem?
 • Bi bili dobri pri delu v zaprtih prostorih?
 • Lahko večji del dneva preživite na lestvi ali dvigalu?
 • Ali imate radi višino?
 • Ali radi delate z drugimi?

Tipično pa naloge električarja vključujejo:

 • Nameščanje, popravilo in vzdrževanje opreme in sestavnih delov v skladu z nacionalnimi električnimi kodeksi, standardi in predpisi.
 • Testiranje različne opreme pri iskanju in določanju različnih okvar.
 • Poznavanje električnih orodij, opreme in materiala.
 • Poznavanje nacionalnih električnih kodeksov, standardov in predpisov.
 • Sposobnost za delo na lestvah za dalj časa.
 • Dobro pisna in govorna komunikacija.
 • Sposobnost opraviti test preverjanja preteklosti, uživanja drog ter telesne sposobnosti.
 • Mora imeti veljavno vozniško dovoljenje.
#2 Ustrezno usposabljanje

Najboljši način, da bi se ustrezno usposobili, je, da se pridružite pripravniškemu programu. Vendar pa poučevanje vajenca ni lahka naloga in pride lahko do kar nekaj težav.
Majhne stvari, ki se jih lahko naučimo, so npr. kako namestiti nove luči. Naučiti vajenca izračune in “zakaj” pa je lahko zelo težavno. V učilnici ima električar možnost, da premaga strah pred neuspehom, da se nauči, kako presoditi velikost žice, narediti osnovne izračune in še veliko več.

#3 Začetek dela

Najboljši način za učenje poklica električarja je, da začnete delati zdaj! Ko se pridružite električnemu izvajalcu, boste dobili pomočnika, ki vam bo pomagal opraviti projekt ali drugo delo. Pričakujete lahko, da vas na začetku še ne bodo postavili na najvišje delovno mesto, ampak boste lahko do tam napredovali le, če boste trdno delali in dosegali odlične rezultate.

Večina pomočnikov je dodeljena skupinam, ki nameščajo napeljave, luči in posode. Poleg tega bo lopata postala vaša desna roka – novi pomočniki morajo namreč kopati in čistiti jarke za nove podzemne vode. To se morda zdi kot izguba časa, vendar gre za pomembno nalogo.

Ko se boste ustalili in si pridobili spoštovanje, vam bodo dodeljene bolj zapletene naloge, na primer pomoč pri gradnji plošče, namestitvi generatorja ali namestitvi sistema UPS (neprekinjeno napajanje). V tem čas se boste naučili še veliko več. Za vas bo zelo koristno, če boste lahko rekli, da ste sodelovali pri gradnji hiše ali stavbe.

#4 Zahteve za izdajo dovoljenj in certifikatov

Zahteve za licenco oz. certifikate električarja se razlikujejo glede na lokacijo. Preden začnete delati, preverite pri svojem lokalnem organu, ki je pristojen za odločanje o zahtevah za izdajo dovoljenj.

Pri prošnji za dovoljenja poskrbite, da imate vse svoje delovne ure dokumentirane. Večina držav zahteva, da imate minimalno število delovnih ur za dovoljenje. Večinoma se 1 leto delovnih izkušenj pretvori v 1000 delovnih ur.

#5 Usposabljanje in ureditev poklica

Številne države imajo regulativne omejitve v zvezi z delom električarja iz varnostnih razlogov zaradi številnih nevarnosti pri delu z elektriko. Take zahteve lahko vključujejo testiranje, registracijo ali dovoljenje. Zahteve za izdajo dovoljenj se med zveznimi državami razlikujejo.

Avstralija

Imetnik licence električarja je imetnik pravice izvesti vse vrste električnih instalacij v Avstraliji brez nadzora. Kljub temu pa mora električar, če želi sklepati pogodbe ali dati ponudbo za opravljanje elektroinštalacijskih del, registrirati licenco tudi kot električni izvajalec. V skladu z avstralsko zakonodajo je električno delo, ki vključuje fiksno ožičenje, strogo regulirano in ga mora vedno izvesti električar z licenco ali električni izvajalec. Lokalni električar lahko opravlja vrsto različnih električnih del vključno z montiranjem klimatskih naprav, obdelavo podatkov in strukturiranega ožičenja sistemov za avtomatizacijo doma in hišni kino, ukvarja pa se tudi z LAN, WAN in VPN podatkovimi rešitvami, svetili in instalacijami, telefonskimi točkami, točkami moči, varnostnimi pregledi in poročili, varnostnimi stikali, namestitvijo dimnih alarmov, pregledom, certificiranjem, preizkušanjem in označevanjem električnih naprav.

Pravila glede licenc za električarje v Avstraliji urejajo posamezne države. V Zahodni Avstraliji Ministrstvo za trgovino vrši nadzor nad licencami in omogoča javnosti, da lahko kdorkoli poišče posameznega električarja z licenco.

Trenutno v Victorii pripravništvo traja štiri leta. V treh od teh let vajenec obiskuje šolo za električarje, in sicer v bloku en teden vsak mesec ali en dan vsak teden. Na koncu pripravništva je potrebno opraviti tri izpite, od katerih je eden teoretično, druga dva pa praktično usmerjena. Po uspešnem opravljanju teh izpitov in pod pogojem, da vajenec izpolnjuje tudi vse ostale predpisane pogoje, vajenec pridobi licenco razreda A za uporabo za t. i. Energy Safe Victoria (ESV). Električar razreda A lahko opravlja delo brez nadzora, vendar pa ne more delati za dobiček brez nadaljnje kvalifikacije, potrebne, da postane registrirani električni izvajalec (Registered Electrical Contractor – REC). Za dobiček pa lahko dela tudi, če je zaposlen pri električarju, ki ima REC status. Vendar pa obstajajo nekatere izjeme.

V večini primerov je treba potrdilo o električni varnosti predloži ustreznemu organu potem, ko so se že izvedla vsa električna dela.

Potrebna varnostna oprema, ki jo uporabljajo in nosijo električarji v Avstraliji (vključno z izolirnimi gumijastami rokavicami in podlogami), se mora redno preverjati, da se zagotovi, da še vedno ščiti delavca. Zaradi visokega tveganja pri tem poklicu je treba testiranje opravljati redno. Predpisi se razlikujejo glede na posamezno zvezno državo. Najboljša praksa industrije je Zakon o električni varnosti Queenslanda (Queensland Electrical Safety Act 2002), ki zahteva testiranje vsakih šest mesecev.

 

Kanada

Usposabljanje za električarja temelji na modelu pripravništva, pri čemer je potrebnih štiri ali pet let, da vajenec napreduje na raven usposobljenega pomočnika. Tipični program pripravništva je sestavljen iz 80-90% praktičnega dela pod nadzorom pomočnikov in 10-20% teoretičnega usposabljanja v razredu. Usposabljanje in licenciranje električarjev ureja vsaka pokrajina posebej, vendar poklicna dovoljenja v skladu s Sporazumom o notranji trgovini veljajo v vsej Kanadi. Overitev pod programom Red Seal daje dodatno zagotovilo za usposobljenost v skladu z industrijskimi standardi. Za pridobitev licence za električarja morajo imeti posamezniki 9000 ur praktičnega usposabljanjs na delovnem mestu. Prav tako morajo hoditi v šolo za 3 semestre in opraviti pokrajinski izpit. To usposabljanje jim omogoči, da postanejo pomočniki električarja. Poleg tega je v Britanski Kolumbiji možno, da posameznik gre korak dlje in postane FSR oz. “field safety representative”. To mu daje možnost, da postane licenciran električen izvajalec in izdaja dovoljenja. Različne ravni predstavnikov za field safety representative so A, B in C. Edina razlika med razredi je, da so sposobni delati z različnimi napetostmi in električnimi toki.

Omejena električna dovoljenja se izdajo tudi za specializacije, npr. za vrtenje električnih motorjev, popravila aparatov, avdio / vizualno instalacijo in montažo HVAC.

Združeno kraljestvo

Standardi usposobljenosti v Združenem kraljestvu so opredeljeni s strani Sector Skills council Summit Skills. Certifikati za kvalifikacije, ki jih podeljujejo organizacije, kot sta City and Guilds in EAL, temeljijo na teh nacionalnih poklicnih standardih. Ko je električar kvalificiran in ko dosega zahtevano raven usposobljenosti, se lahko registrira pri JIB (Joint industry Board) za Electrotechnical Certification Scheme (ECS) card oz. za “kartico elektrotehnične sheme cetrifikatov”. Za opravljanje poklica električarja v Veliki Britaniji mora vajenec doseči 3. raven usposobljenosti. Električna industrija je ena redkih, ki zahteva, da električar uspešno opravi poseben poklicni test, preden se mu prizna popolna usposobljenost. To je znano kot AM2.

Električarji lahko dosežejo višjo raven usposobljenosti, če nadaljujejo študij z učenjem o oblikovanju in preverjanju električnih napeljav ali testiranju in inšpekciji električnih napeljav. Te kvalifikacije so lahko navedene na hrbtni strani JIB kartice.

The Electricity at Work Regulations je zakonski dokument, ki ureja električne napeljave. Dodatne informacije so na voljo v dokumentu BS7671 – Requirements for Electrical Installations (“Zahteve za električne napeljave”), ki je znan tudi kot Wiring Regulations. Leta 2013 je dokument izšel v 17. izdaji. Za naprave, ki so v skladu z BS7671, se domneva, da so v skladu tudi z EAWR. Električno napeljavo na domači lastnini ureja del P gradbenih predpisov in električarji se morajo registrirati pri pristojnem lokalnem organu, če želijo opravljati ta dela.

Z izjemo dela, opisanega v delu P gradbenih predpisov, ni nobenih predpisov, ki bi komurkoli preprečevali opravljanje električnih del v Veliki Britaniji. Možna posledica tega je, da je bilo v obdobju od leta 2010 do leta 2012 kar 3822 gospodinjskih električnih požarov v Veliki Britaniji, ki so terjali 14 smrtnih žrtev. Organizacije, kot so Electrical Safety Council (“Električni varnosti svet”), se trudijo, da bi izobrazile javnost, da ljudje ne bi najemali električarjev, ki niso povsem usposobljeni in da bi pred najemom preverili register ElectricSafe, da bi ugotovili, ali je njihov izbrani električar tudi ustrezno usposobljen.

Združene države Amerike

Združene države Amerike (ZDA) ne poznajo licenciranja na zvezni ravni – električna dovoljenja izdajajo posamezne zvezne države. Obstajajo razlike v zahtevah za izdajo dovoljenj, vse države pa priznavajo tri osnovne kategorije spretnosti oz. t.i. “level electricians”. Journeyman electricians oz. “pomočniki električarjev” lahko delajo tudi brez nadzora električarja, pod vodstvom katerega se usposabljajo, če delujejo v skladu z njegovimi navodili. Na splošno zvezne države ne izdajajo dovoljenj za pomočnike električarjev, zato lahko ti in drugi vajenci za električarja (apprentices) delajo le na podlagi dovoljenj, izdanih električarjem, katerim pomagajo. Vajenci celo ne smejo delati, če niso pod neposrednim nadzorom licenciranega električarja.

Preden lahko električarji delajo samostojno (in ne pod nadzorom), morajo običajno opraviti pripravništvo, ki traja od 3 do 5 let pod splošnim nadzorom mojstra električarja (Master Electrician) in ponavadi tudi pod neposrednim nadzorom pomočnika električarja (Journeyman Electrician). Za dokončanje programa pripravništva je potrebno tudi izobraževanje s področja teorije električbe energije in električnih gradbenih predpisov. Veliko programov pripravništva zagotavlja plačo za vajenca med usposabljanjem. Pomočnik električarja je naziv, ki se dodeli tistim, ki so izpolnili zahteve glede izkušenj za usposabljanje na delovnem mestu (običajno od 4080 do 6120 ur) in glede teoretičnega izobraževanja (približno 144 ur). Pogoji vključujejo ustrezno dvoletno izobrazbo, dokončanje od 2 do 6 let vajeniškega programa usposabljanja in opravljen izpit za izdajo dovoljenja oz. licence.

Vzajemnost

Licenca električarja je veljavna za delo v zvezni državi, v kateri je bilo dovoljenje izdano. Poleg tega pa številne države priznavajo licence iz drugih zveznih držav, kar včasih imenujemo “meddržavno sodelovanje na podlagi vzajemnosti” (interstate reciprocity participation), čeprav lahko posamezna država še vedno predpiše svoje pogoje. Npr. Kalifornija priznava licence za električarja, ki so bile izdane v Arizoni, Nevadi ali Utahu pod pogojem, da so licence v dobrem stanju in so bile uporabljene v drugi državi vsaj 5 let. Nevada deluje vzajemno z Arizono, Kalifornijo in Utahom; Maine z New Hampshirom in Vermontom na ravni mojstra električarja. Poleg tega pa Maine priznava dovoljenja za električarja na ravni pomočnika električarja, ki so bila izdana v New Hampshiru, Severni Dakoti, Idahu, Oregonu, Vermontu ali Wyomingu.

Orodja

Električarji uporabljajo vrsto ročnih in elektronskih orodij in instrumentov. Dvoje izmed orodij, ki jih električarji običajno uporabljajo: “fish tape” se uporablja za vlečenje vodnikov prek kanalov, včasih tudi za vlečenje vodnikov skozi votle stene. “Conduit bender” pa se uporablja za izdelavo natančnih obvodov in ukrivljanje električnih vodov.

Nekatera najpogostejša orodja so:

 • Conduit bender“: uporablja se za ukrivljanje različnih vrst električnih vodnikov. Obstaja v veliko različicah vključno z ročnim, električnim in hidravličnim pogonom. 
 • Brezkontaktni tester napetosti
 • Klešče: posebne težke klešče za splošno uporabo za rezanje, krivljenje, stiskanje in vlečenje žice.
 • Diagonalne klešče (znane tudi kot “Dikes”): klešče sestojijo iz rezil za uporabo na manjših žicah, ampak se včasih uporabljajo tudi kot orodje za prijemanje in odstranjevanje žebljev in sponk.
 • “Needle-nose” klešče: klešče z dolgim, koničastim “nosom” različnih velikosti za prijemanje, z ali brez rezila, na splošno namenjene za manjše in natančnejše delo (vključno z zelo drobnim inventarjem, ki se uporablja v napeljavi elektronike).
 • Wire Strippers“: kleščam podobno orodje, ki je na voljo v različnih velikostih in oblikah. Ima posebna rezila za zmanjšanje in odstranjevanje izolacije žic, ki obenem ohranijo vodnik žice nepoškodovan in brez zarez. Nekateri odstranjevalci žice med svojimi številnimi funkcijami vključujejo odstranjevalce kablov (za odstranjevanje zunanjega sloja kabla). 
 • Cable Cutters“: klešče z visokim vzvodom za rezanje večjih kablov.
 • Armored Cable Cutters“: na te klešče se pogosto sklicuje blagovna znamka Roto-Split®. So orodje, ki se uporablja za zmanjšanje kovinskih tulcev na kablih, prevlečenih s kovino.
 • Multimeter: instrument za električne meritve s številnimi funkcijami. Na voljo je v analogni ali digitalni izvedbi. Skupne značilnosti so: napetost, upornost in tok. Nekateri modeli ponujajo dodatne funkcije.
 • Unibit” ali “Step-Bit“: sveder za rezanje kovine s stopničastim premerom rezanja robov, ki omogočajo lažje vrtanje lukenj v vnaprej določenih korakih v žigosano oz. valjano kovino, debelo do okoli 1.6 mm.
 • Kabel, vrv ali “Fish Tape“: uporabljajo se za manipulacijo kablov in žic skozi luknje.    
 • Crimping Tools“: uporabljajo se za aplikacijo terminalov ali prepletov. Lahko so ročna ali hidravlična orodja. Nekatero ​​ročno orodje ima posebne mehanizme za zagotavljanje primernega tlaka. S hiidravličnimi enotami se lahko opravi hladno varjenje, in to celo za kabel iz aluminija.
 • Merilnik upora izolacije: običajno se imenuje “megger.” Ta merilnik uporablja nekaj sto do nekaj tisoč voltov za kable in opremo za določitev vrednosti upora izolacije.
 • Knockout Punch“: za delanje lukenj v škatle, plošče, kretnice itd. za vstavljanje kablov in priključkov za cevi.
 • GFI / GFCI merilnik
 • Voltmeter: to je orodje, ki ga električar uporabi za merjenje električne potencialne razlike med dvema točkama v električnem tokokrogu.
 • Druga orodja za splošno uporabo: izvijači, kladiva, povratne žage, drywall žage, svetilke, dleta, klešče z utorom (ponavadi imenovane Channellock® klešče, Channellock je namrečznan proizvajalec tega orodja).

Varnost

Poleg nevarnosti na delovnem mestu, s katerimi se na splošno soočajo industrijski delavci, so električarji še posebej izpostavljeni poškodbam, ki jih povzroči električna energija. Električar lahko utrpi električni udar zaradi neposrednega stika z vodniki pod napetostjo vezja ali zaradi razpršene napetosti, ki jo povzročijo napake v sistemu. Električni lok izpostavi oči in kožo nevarnim količinam toplote in svetlobe. Stikalo z napako lahko povzroči kratek stik, ki vodi v nesrečo. Električarji so usposobljeni za varno delo in poskrbijo za številne ukrepe za zmanjšanje nevarnosti poškodb. Preden je delo opravljeno, se uporabljajo t.i. “lockout” in “tagout” postopki, da se zagotovi, da vezja niso naelektrena. Energizirana oprema omogoča zaščito pred izpostavljenostjo nenadnim eksplozijam; posebej zasnovana odporna oblačila zagotavljajo dodatno zaščito; sponke in verige za ozemljitev se uporabljajo na omrežjih vodnikov za zagotovitev vidnega zagotovila, da je vodnik pod napetostjo. Osebna varovalna oprema zagotavlja električno izolacijo in zaščito pred mehanskimi udarci; rokavice so iz izolirnih gumijastih oblog in delovni čevlji in čelade so posebej prirejeni tako, da zagotavljajo zaščito pred udarci. Če sistem ne more biti razelektren, se uporabijo izolirna orodja. Tudi visokonapetostne daljnovode je mogoče popraviti, medtem ko so pod napetostjo, kadar je to potrebno.

Električni delavci, kar vključuje tudi električarje, predstavljajo 34% vseh smrti zaradi električnega udara, ki so jih utrpeli gradbeni obrtni delavci v Združenih državah Amerike med 1992 in 2003.